Doar prin intermediul lui Popa Nicolae, in prezent disparut fara urma, SOV a retras din fond 516 miliarde de lei * Alte 46 de persoane fizice si juridice au varsat bani FNI in contul lui Vantu

Scandalul prabusirii Fondului National de Investitii revine in forta odata cu finalizarea expertizei contabile care a durat un an de zile. Este vorba de primul document oficial, care descrie pana in cele mai mici detalii circuitul banilor investiti la FNI si care dovedeste, fara echivoc, implicarea in prabusirea fondului a controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, a celor doua societati - Sovinvest si Gelsor - controlate de acesta, precum si rolul inculpatului Popa Nicolae, in prezent disparut fara urma, "pionul" prin intermediul caruia Sorin Ovidiu Vantu a retras de la FNI sute de miliarde de lei. Efectuarea expertizei a durat mai bine de un an de zile si cuprinde 14 "obiective" de cercetare la care cei doi experti desemnati - Aurel Iosif si Marius Lucian Georgescu - au raspuns cu lux de amanunte. Expertiza contabila judiciara i-a vizat printre altii pe inculpatii Sorin Ovidiu Vantu, Ioana Maria Vlas, Popa Nicolae, cercetati de procurori pentru savarsirea mai multor infractiuni de inselaciune, delapidare, abuz in serviciu contra intereselor publice, mai multe infractiuni de fals si spalare de bani.

Cum era de asteptat, cea mai mare parte a expertizei il vizeaza pe S.O. Vantu, al carui rol in afacerea FNI nici pana in prezent nu a fost lamurit pe deplin de experti: "Expertiza financiara nu isi poate explica cum a fost posibil sa se instrumenteze astfel de tranzactii (subscrieri si rascumparari de unitati de fond FNI) cu intocmirea documentelor primare de/si pe numele inculpatului Vantu Sorin Ovidiu, daca acesta nu era investitor FNI!". Aceiasi experti insa par a fi gasit explicatia.

Sorin Ovidiu Vantu - investitor FNI prin interpus

Potrivit expertilor, Vantu nu era investitor FNI, desi, initial, pe numele sau a existat un carnet de investitor. Ulterior, acelasi carnet apare pe numele inculpatului Popa Nicolae. Concluzia expertilor a fost ca "inculpatul Sorin Ovidiu Vantu a fost investitor FNI prin persoane interpuse", respectiv prin Popa Nicolae. De altfel, in acest sens exista o declaratie-angajament semnata de Popa prin care acesta era autorizat in scris de S.O. Vantu sa efectueze tranzactii la FNI in numele si in interesul sau propriu in baza instructiunilor date de Vantu. Aceasta opinie este atestata si de faptul ca SC Sovinvest SA, ca administrator al FNI, a virat direct in conturile personale ale lui S.O. Vantu, din rascumpararile de unitati de fond efectuate de pe carnetele de investitor emise pe numele lui Popa, sume in valoare totala de peste 516 miliarde de lei. In plus, Vantu a mai beneficiat si de alte sume de bani transferate in contul sau de inca 46 de persoane fizice si juridice. Potrivit expertilor, prabusirea fondului nu l-a afectat prea tare pe Vantu.

Acesta ar mai fi avut de rascumparat, la sistarea activitatii FNI (24.05.2000) un mizilic de aproximativ 4,2 miliarde de lei. Oricum, banii intrati in buzunarul omului de afaceri sunt mult mai multi daca punem la socoteala si incasarile facute din fond de Sovinvest SA, in calitate de administrator al FNI, si de Gelsor SA, in calitate de distribuitor al fondului. Referitor la Sovinvest, expertiza arata ca societatea lui Vantu nu si-a respectat in totalitate obligatiile asumate prin contractul de administrare incheiat cu FNI, pierderile directe cauzate investitorilor, prin incasarea in plus, fara justa cauza, ridicandu-se la peste 203 miliarde de lei, drept comision de administrare. Vantu nu a fost un zgarcit cu banii incasati. Dimpotriva, a dat bani fostei sale sotii, Angelica, unui apropiat al sau pe nume Calin Mailat, a facut sponsorizari, a asigurat publicitatea FNI, a finantat sau creditat propriile firme.

Investitii cu banii unui FNI in agonie

Expertiza contabila arata ca banii investitorilor, odata intrati in buzunarul lui Vantu, au avut diverse destinatii. Numai pentru reclama, in perioada ianuarie 1999 - mai 2000 s-au cheltuit sume de ordinul zecilor de miliarde. Publicitatea a fost asigurata, printre alte firme de specialitate, si de SC Curentul SA, care a incasat in doi ani, de la Sovinvest si FNI, peste 47 de miliarde de lei. Alte aproximativ 650 de miliarde de lei au plecat din conturile lui Vantu, Gelsor (societate la care Vantu era actionar majoritar) si Sovinvest pentru constituirea sau majorarea de capital social al unor societati la care Vantu era actionar (BID, Banca Comerciala Astra-Brasov).

De asemenea, Editura "Ion Cristoiu" a fost achizitionata, in 1999, cu 900 de milioane de lei, din care trei sute de milioane au fost depuse "pe numele numitului Ion Cristoiu". Tot din sectorul media, amintim si cumpararea actiunilor SC Catavencu SA, careia Vantu i-a virat 2,9 miliarde de lei in contul lui Mircea Dinescu. De asemenea, SC Mihai Tatulici Production SA a incasat 1,544 miliarde de lei, fiind o alta investitie a lui Vantu in presa. Tot in 1999, S.O. Vantu a participat si la capitalul social al altor societati, ca Omniasig si FC National, cu aproape 8 miliarde de lei. Sumele incasate de la FNI au fost folosite si la achizitionarea de imobile. Exemplul cel mai semnificativ - imobilul din str. Paris, achizitionat de Vantu prin intermediar in septembrie 1998, contra sumei de 12,8 miliarde de lei. Culmea, cu banii FNI s-au facut sponsorizari chiar la SOV Invest si Gelsor. Tot la capitolul "operatiuni efectuate de inc. Vantu in cadrul FNI", expertii releva ca insusi Vantu a semnat doua cereri de rascumparare de unitati de fond in valoare de peste 120 de miliarde de lei.

216 miliarde de lei - retrase de omul lui Vantu cu 45 de zile inaintea prabusirii FNI

Fara indoiala, "mana dreapta" a lui S.O. Vantu este Nicolae Popa. Inculpatul este unul din oamenii care au incasat, fara justa cauza, sute de miliarde de lei. Popa Nicolae este si investitorul cu cel mai mare noroc: cu fix 45 de zile inainte de caderea FNI, pionul lui Vantu a rascumparat, de pe sase carnete de investitor, suma de 216 miliarde de lei. De altfel, inainte de prabusire, din Fond au fost rascumparate sume de peste 847 de miliarde de lei. Referitor insa la inculpatul Popa, expertiza contabila pune in evidenta faptul ca acesta ar trebui sa restituie feneistilor suma de 322 de miliarde de lei, (adica 31,73 la suta din totalul sumelor de restituit pe total Fond), bani insusiti fara justa cauza. Nu la fel de inspirati au fost cei de la CEC, care nu au rascmparat nici o unitate de fond din suma, cu termen scadent depasit, de 115,8 miliarde de lei.

De altfel, relatia CEC-FNI este un capitol aparte al expertizei. Intre SC Sovinvest si SC CEC Valori Mobiliare SA a fost incheiat un contract de licenta. Contra sumei de un miliard de lei pe luna, sigla CEC putea fi folosita in procesul de derulare a activitatii FNI si FNA. Pretul contractului, zic expertii, nu a afectat interesele investitorilor. Contractul a fost reziliat in 2003, insa "sigla a ramas si a produs efecte in continuare". CEC-ul a facut insa si greseli. Expertii arata ca statul roman, prin CEC, a investit, contra legii, in FNI, suma de 290 miliarde de lei. Din acesti bani, au fost recuperate doar 174 de miliarde.

"Gaura" FNI - 3.944 de miliarde de lei

Jongleriile financiare ale lui Sorin Ovidiu Vantu si Nicolae Popa au lasat cu ochii-n soare sute de mii de investitori, care, initial, au depus in contul FNI peste 7.663 de miliarde. Potrivit expertilor, patru sunt cauzele incetarii de plati a FNI: diminuarea numarului de unitati de fond aflate in circulatie, reevaluarea permanenta si nejustificata a actiunilor din portofoliul Fondului, modificarea prin majorare nereala a volumului lichiditatilor FNI si cheltuielile exagerate si/sau necuvenite din fondurile FNI, in special pentru plata comisionului de administrare (catre Sovinvest) si pentru cheltuielile de publicitate. Practic, sustin expertii, FNI se afla in stare de faliment cu mult inainte de incetarea platilor. Chiar si cu expertiza contabila terminata, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu nu risca deocamdata nimic. Asta pentru ca dosarul FNI s-a intors, dupa mai bine de doi ani de pauza, fara partea continand numele lui Vantu. Practic, cele doua dosare ale lui S.O. Vantu, care au fost disjunse, sunt blocate in continuare la Parchet.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.