Pentru a reduce investitiile necesare dezvoltarii retelelor de comunicatii, specialistii au descoperit o metoda care permite transformarea liniilor de curent electric in suport pentru transmisia de date: retele de computere, acces Internet, telefonie sau televiziune, doar cu ajutorul unor adaptoare speciale.

Power Line Communication (PLC) a devenit popular in Occident pentru ca permite tehnologizarea zonelor rurale fara investitii mari, iar acest lucru a adus un astfel de proiect si in Romania, unde Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) lucreaza de anul trecut la implementarea noii tehnologii.

Cum functioneaza

Pe scurt, adaptoarele transmit semnalul de date prin firele electrice, dar in paralel cu fluxul de curent alternativ, fara sa afecteze transmisia de curent. Nu incercati asa ceva acasa, doar specialistii Transelectrica sau ai companiei furnizoare din regiunea dv. pot sa hotarasca daca reteaua permite instalarea unor astfel de tehnologii.

Dispozitivele necesare abonatilor constau intr-un modem CPE (Consumer Premises Equipment), care primeste datele prin intermediul prizei electrice si le transfera unui PC sau unui router printr-un conector Ethernet sau USB si/sau un telefon standard (analogic).

Fiind o retea de cabluri practic, sistemul de distributie a energiei electrice permite servicii la fel de complexe ca o infrastructura din cablu de cupru sau CATV. Prin sistemul dezvoltat de britanici si apoi de americani se pot transmite si semnale voce si semnal TV. Se pot oferi chiar si servicii de acces la Internet de mare viteza, broadband pe linia electrica.
Acest lucru va permite furnizorilor de energie sa devina mai activi in zona comunicatiilor si divertismentului, cu investitii relativ mici. De asemenea, va creste competitia in domeniul comunicatiilor si vor exista alternative mai ieftine la solutiile deja existente, spun specialistii americani.

PLC in Romania

In 2005, MCTI a inceput un proiect-pilot legat de tehnologia Power Line Communication in satul Marasesti din comuna Band, judetul Mures. "Proiectul-pilot implementat in comuna Band a avut ca obiectiv primordial dezvoltarea unor solutii pentru micsorarea decalajului digital din Romania", a declarat, pentru SFin, Adrian Ionescu, director general in Directia pentru Comunicatii si Programe Europene a ministerului. "Solutia se poate extinde si in zona urbana, dar avand in vedere ca acolo exista deja o competitie la nivelul operatorilor de comunicatii electronice, aceasta tehnologie nu ar modifica foarte mult raportul de forte la nivelul furnizorilor de broadband sau telefonie fixa", a apreciat el.

Solutia PLC se doreste a fi dezvoltata la scara nationala, dar trebuie urmariti cativa pasi pentru a realiza acest obiectiv, spun oficialii MCTI. Avand in vedere ca este o tehnologie noua, ea trebuie trecuta prin mai multe procese de avizare, care ar permite ulterior dezvoltarea ei la nivel national. Se poate ca aceasta tehnologie sa inceapa a se dezvolta la nivel national intr-un an sau doi, urmand apoi o perioada destul de mare de 5-10 ani in care ea ar putea fi extinsa la nivel national ca solutie alternativa la actualele retele de date si voce.

Dezvoltarea descrisa mai sus nu inseamna practic ca toate locuintele vor fi conectate prin intermediul acestei tehnologii la un operator de date/voce, deoarece exista o limitare in acoperirea cu semnal de comunicatii in functie de reteaua electrica, de echipamentele PLC utilizate si de costurile de extindere ale unei retele de acest tip. "Responsabilitatea MCTI e aceea de a introduce si a populariza noile tehnologii. Ramane insa de vazut in ce masura operatorii vor considera oportuna din punct de vedere comercial preluarea acestor noi tehnologii", a precizat Adrian Ionescu.

Proiecte de succes

Succesul proiectului PLC, inceput in 1997 in Marea Britanie, este dat de implementarile reusite din tarile occidentale si de tehnologiile tot mai bune care se dezvolta pe acest sistem. Autoritatile americane au salutat reusitele cercetatorilor, apreciind ca este "a treia alternativa" pe langa tehnologiile dezvoltate pe infrastructura telecom si cea de cablu. Americanii merg pe aceeasi idee: prin linia electrica este mai usor de ajuns cu Internetul in zonele rurale, unde nici operatorii de cablu, nici cei wireless nu se prea inghesuie.

Inca un semn ca tehnologia PLC va deveni realitate: in proiecte de acest gen investesc companii mari, care nu si-ar risca banii in tehnologii inutile: Google, Goldman Sachs, General Electric si altii au cheltuit deja 200 de milioane de dolari pentru proiecte legate de furnizarea de servicii Internet prin liniile electrice.

Producatorii intra in lupta

Cele mai mare: companii producatoare de echipamente de retea au intrat deja pe segmentul Power Line Communication cu diverse solutii, pentru acasa sau birou, care sunt testate pentru noua tehnologie. Divizia de echipament de retea a Siemens a fost printre primii jucatori pe acest segment, iar miscarea a fost imediat urmata de celelalte companii mari: Mitsubishi Electric, Panasonic, Sumitomo si altii.

Prima oferta comerciala a venit tot intr-un stat care are nevoie sa acopere cu infrastructura distante mari: Australia. In septembrie 2005, a fost lansata oferta de catre furnizorul Aurora Energy, intr-un program-pilot ce a implicat 500 de locuinte.
In octombrie 2005, in Statele Unite administratia locala din Manassas (Vest Virginia) a decis implementarea solutiilor PLC ca o alternativa la acoperirea orasului cu retele wireless.
Anul acesta, in august, administratia din California a votat pozitiv decizia companiilor de utilitati de a incepe testarea serviciilor broadband si chiar triple-play.

Potentiale probleme

La fel ca in cazul oricarei tehnologii noi aparute pe piata, exista suficienti adversari ai ideii de proliferare a retelelor PLC. Grupurile de activisti sustin ca noua tehnologie interfereaza nici mai mult, nici mai putin cu emisiile de unde radio. "Liniile de curent sunt neprotejate la exterior, iar transmisia de date se va face prin ele, creandu-se astfel o serie de imense antene, care vor bruia semnalul radio obisnuit", a declarat un expert in fizica citat de presa americana.
In ciuda protestelor grupurilor din industria radio, testele nu au demonstrat concret ca exista o astfel de interferenta. Cu toate acestea, exista cazuri documentate de radioamatori care spun ca au detectat schimbari ale emisiilor de unde radio in zonele unde companiile anuntasera testarea tehnologiei PLC. Nici nu s-a pus inca problema daca aceste posibile radiatii ar putea avea efecte negative asupra celor care locuiesc in zona.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.