Va mai amintiti cate mall-uri avea Capitala in urma cu 5 ani? Dar in 2008? De exemplu, acum patru ani Bucurestiul avea patru mall-uri: Unirea Shopping Center, Bucuresti Mall, Plaza Romania, si City Mall.

Doar anul trecut au mai fost deschise trei malluri doar in Capitala. Vi se pare mult? Bucurestiul are o populatie de doar 2 milioane de locuitori.

Atrase de o piata de 22 milioane consumatori dornici sa uite privatiunile suferite in timpul comunismului, marile lanturi comerciale internationale isi multiplica deschiderile de magazine in Romania, desi trebuie sa faca eforturi pentru a supravietui intr-o tara aflata in criza, arata o analiza AFP, preluata de EVZ.

Din 2007, in Romania au fost inaugurate in total 34 de mari centre comerciale, dintre care 7 in Bucuresti, cu costuri totale de 2,7 miliarde euro. Cel mai recent proiect de acest fel este Sun Plaza, deschis saptamana trecuta, care a fost luat cu asalt la inaugurare de zeci de mii de bucuresti dornici sa-i treaca pragul. Investitia? Aproximativ 200 milioane euro. [Vezi cum arata cel mai mare mall din tara]

Deschiderea acestuia vine la putina vreme dupa inaugurarea unei alte investitii de anvergura in acest domeniu, cea a AFI Palace Cotroceni, realizata de grupul israelian AFI, cu 300 milioane euro.

Cum comentati? Este deschiderea in 2010 a unui mall un pariu riscant? Analistii spun ca acest pas este primejdios in conditiile in care economia Romaniei s-a contractat cu aproximativ 7% in 2009, antrenand o reducere a veniturilor si, respectiv, a consumului.

De ce merg romanii merg in mall?
Pentru ca nu au cu ce sa isi umple timpul liber sau pentru ca intrarea in supermarketul din care isi cumpara alimente presupune un scurt circuit prin centrele comerciale. Cand vine vorba despre cumparaturi, oamenii cauta magazine mai ieftine, scrie EVZ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.