Adevarul Holding acuza Jurnalul National ca i-a copiat ideea lansarii unei colectii de carti vandute la pachet cu ziarul. Cotidianul din trustul Intact sustine insa ca a avut o astfel de idee cu mult inaintea concurentei.

"Cei de la Jurnalul National ne-au copiat. Colectia lor cuprinde tot 100 de carti cu aparitie saptamanala si au stabilit acelasi pret de vanzare, respectiv 11 lei. Chiar daca volumele noastre se vand foarte bine, am decis sa scadem cu trei lei, de joi, pretul pachetului ziar plus carte, pentru a da o lovitura concurentei", a precizat, pentru NewsIn, directorul general Adevarul Holding, Razvan Corneteanu.

In replica, cei de la Jurnalul National sustin ca au avut ideea lansarii unei colectii de carti inca de acum trei ani de zile, adica mult inainte sa apara pe piata primele volume ale Adevarul Holding. "Ideea de a scoate carte romaneasca imi apartine de acum trei ani de zile. Pare ca am copiat pe cineva, dar nu este asa. Eu sunt un tip original. Oricum, e loc si pentru unii, si pentru altii, pe piata", a explicat Tuca.

In privinta pretului de vanzare, cei de la Jurnalul National au precizat ca, din punctul lor de vedere, acesta a fost stabilit pentru a le acoperi cheltuielile. "Nu ne permitem sa pierdem de bani. Pretul nostru de vanzare este cel corect, care acopera costurile de productie pentru carte si ziar, precum si cele de distributie. Este strict alegerea celor de la Adevarul daca aleg sa-si vanda produsele in pierdere", a completat Marius Tudosie, director de marketing la Jurnalul National.

Pe 13 noiembrie 2008, editura Adevarul a lansat colectia "100 de carti pe care trebuie sa le ai in biblioteca". Volumele, care cuprind titluri din literatura straina, dar si din cea romaneasca, vor fi distribuite impreuna cu ziarul Adevarul pana in octombrie 2010.

Colectia de carti lansata de Jurnalul National, intitulata "Biblioteca pentru toti", include numai titluri din literatura autohtona si va aparea, impreuna cu ziarul, timp de doi ani.

Primul ziar din Romania care a lansat o colectie de carti a fost insa Cotidianul, in septembrie 2006. Colectia include, in cea mai mare parte, lucrari ale unor autori contemporani, majoritatea in premiera pe piata romaneasca.

Marius Tuca a solicitat la OSIM inregistrarea numelui "Biblioteca pentru toti"

Numele "Biblioteca pentru toti", sub care a fost lansata, miercuri, colectia de carti vandute impreuna cu Jurnalul National, este obiectul unei cereri de inregistrare depusa la OSIM de directorul ziarului, Marius Tuca, desi numele este folosit, in forma prescurtata BPT, de editura Minerva.

"Eu, Marius Tuca, am inregistrat la OSIM numele <<Biblioteca pentru toti>> acum o luna de zile. Voi avea o discutie cu cei de la editura Minerva, pentru a cadea de acord asupra numelui care este inregistrat, in prezent, de mine. Marca <<Biblioteca pentru toti>> nu era inregistrata cand am depus eu cererea"
, a precizat Tuca pentru NewsIn.

Practic, cei de la Jurnalul National au optat pentru forma extinsa "Biblioteca pentru toti" datorita faptului ca la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) este inregistrat, in prezent, doar numele "BPT". Acesta din urma, titulatura unei colectii traditionale a editurii Minerva, are o vechime de peste 100 de ani si a fost inregistrat la OSIM in 2001.

De cealalta parte, reprezentantii editurii Minerva spun ca sunt la curent cu demersurile lui Marius Tuca si se arata nedumeriti de faptul ca Jurnalul National a optat chiar pentru forma extinsa a unui nume consacrat de zeci de ani la editura Minerva. "Marius Tuca nu a primit inca inregistrarea de la OSIM. In ceea ce ne priveste, nu putem face altceva, deocamdata, decat o scrisoare de atentionare, prin care sa-i transmitem ca foloseste sintagma <<Biblioteca pentru toti>> fara sa aiba acest drept. La OSIM, numele colectiei editurii Minerva apare sub forma de initiale, BPT, ca sub-brand al editurii. Apar in continuare volume, in format de buzunar, 11x16,5. Formatul ales de Marius Tuca nu este cel al BPT, nu e tip carte de buzunar. Ma intreb de ce nu si-a numit colectia <<Patrimoniu>> sau <<Scriitori romani>>. Cel putin la primul nume de colectie am renuntat; cati scriitori romani sa publici si apoi, cand titlurile se termina, cate reeditari sa faci, care sa se vanda?", a declarat Ana D. Munteanu, redactor coordonator la editura Minerva.

Cei de la Minerva nu exclud varianta de a depune, si ei, o cerere la OSIM pentru inregistrarea numelui "Biblioteca pentru toti". "Putem depune si noi o cerere de inregistrare a siglei BPT in extenso, la OSIM, prevalandu-ne de notorietate. Cand primim raspuns, putem opri cererea de inregistrare facuta de Marius Tuca si reprezentantii Jurnalului National. Ar fi fost convenabil, desigur, un parteneriat fara cusur intre Jurnalul National si noi, editura Minerva. Probabil, s-au gandit ca nu as fi de acord cu selectia autorilor pe care au dorit sa-i includa in aceasta colectie", a precizat Munteanu.

Potrivit specialistilor in inventii si marci, dupa depunerea cererii de inregistrare a unui nume, OSIM elibereaza certificatul de protectie asupra marcii in termen de minimum sase luni. Inregistrarea marcii protejate poate fi insa contestata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.