Credeai ca freelancerul este doar un lenes care sta acasa toata ziua, dar justifica asta cu o denumire pompoasa? Ei bine, chiar imi place sa te contrazic, deci: te inseli! Daca si-a ales domeniul potrivit, poate sa ne rada in nas de doua ori. O data pentru ca isi castiga banii cand vor muschii lui si ii castiga de acasa. Si inca o data pentru ca poate sa ia mai multi bani decat iau corporatistii uitati cu noptile pe la birouri.
Teoretic, freelancerul este o persoana care presteaza servicii fara un angajament pe termen lung. Practic, este un individ cu gura mare, plictisit de sistem si bun al naibii la ceva anume, sau ma rog.. ceva in genul.

In afara, termenul este arhicunoscut iar piata supralicitata, insa nici la noi nu este atat de nou pe cat ar crede unii. Si paradoxal, unul dintre cele mai profitabile domenii pentru freelancerii romani este.. tadam: dramaturgia. Da, stiu.. si mie mi-a venit in gand aceasi intrebare. Dar am aflat ca nu este imposibil, tinand cont ca scenariul pentru un episod de telenovela se plateste cu 300-400 de euro si poate fi realizat in 2-3 zile.

Insa, plata pentru activitate variaza foarte mult. Freelancerii pot taxa la zi sau la ora, sau pentru fiecare proiect in parte. In loc de o suma forfetara sau taxa, unii au adoptat o metoda de stabilire a preturilor, pe baza valorii cu care clientul percepe rezultatele. Prin traditie, modalitati de plata pot fi inaintea predarii lucrarii, la incheiere, sau un procenta la inceput si restul dupa. Pentru mai multe proiecte complexe, un contract poate stabili un program de plata, pe baza succesului rezultatelor.

De departe, cel mai profitabil domeniu ramane IT-ul, de la service tehnic, la programatori sau web-developeri, mercenarii din IT ocupa primele pozitii in topul celor mai bine platiti freelanceri. Apropo de mercenari, stiai ca termenul de freelancer a fost folosit pentru prima data de Sir Walter Scott in romanul istoric "Ivanhoe" pentru a descrie un razboinic mercenar? Revenind la IT-isti, onorariul lor pleaca de la 15-20 de dolari pe ora, iar suma se poate tripla daca freelancerul lucreaza bine si serios. Si avem multe celebritati prin bransa, tinand cont ca pozitia a doua pe RAC (RentACoder) este ocupata de un roman. Astfel, castigul lunar pentru 1-2 ore de munca pe zi, poate depasi lejer 2.000 de euro. Iar pentru 'geek'-sii fara viata sociala, unul dintre ei tocmai a batut recordul pe RAC: 12.000 de euro intr-o singura luna. Frumusel, amintindu-ne ca nu trebuie sa ii doneze statului pe taxe. Asta ca sa vezi ca poti sa fii si freelancer full-time.

Este bine de stiut totusi, chiar si freelancerii de la noi prefera clientii din strainatate. De ce? Simplu: pentru ca sunt familiarizati cu fenomenul si prefera calitatea, nu pretul mic. Iar ca o comparatie, freelancerul Ionut Staicu scrie pe blogul propriu: "Unei firme mari din internetul romanesc i s-a parut cam mult 200 de euro pentru o integrare wordpress. Si cand spun mare… este chiar MARE, invartind milioane de euro anual. Unui client din Coreea i-am cerut 20 de dolari/ora si a ramas surprins. I s-a parut foarte putin."

Vanzarea, cat costa vanzarea?

Nici vanzatorii nu stau mai rau.. pardon, specialistii in marketing. La noi pe piata se vand cam cu 40-50 de euro pe ora, asa ca la sfarsitul lunii isi mai adauga 6.000-7.000 de euro in cont, si sigur nu au card de debit. In calitate de angajat, specialistului in marketing i-ar reveni cam jumatate din aceasta suma.

Iar freelanceri sunt multi, in multe domenii: programare, copywriting, web-design, muzica, traduceri, jurnalism, fotografie, contabilitate si imobiliare. Lista poate continua pentru ca numarul joburilor freelance este in continua crestere, in mare parte datorita popularitatii crescande a internetului in intreaga lume.

Sigur, nu este usor sa te promovezi, tocmai de asta exista site-uri gen: RentACoder, GetAFreelancer, Freelanceri.ro, unde castigi puncte de rating si primesti oferte ca sa le arati altora cat esti tu de bun.

Iar daca vrei sa scapi de traficul din Bucuresti (si la dus si la intors), sa lucrezi in pijamale cu parul ciufulit si pisica pe monitor, fa-ti un cont pe ejobs.ro si pune-te la curent cu noutatile din domeniu dar si cu ultimele oferte de joburi pentru oamenii care dezvolta fobii pentru birouri, ore fixe si bosshi care sufera de anxietate.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.