Decizia privind numarul disponibilizatilor va fi luata in functie de evolutia vanzarilor. In noiembrie, acestea au fost cu 50% mai mici fata de 2007. Restrictiile la creditare si invazia masinilor rulate lovesc puternic in cel mai mare angajator din judetul Arges, dar si in furnizorii care depind de comenzile de la Dacia.

Luna trecuta, Dacia a vandut la jumatate fata de noiembrie 2007 si comenzile pentru decembrie sunt de trei ori mai mici fata de anul trecut.

Daca aceasta situatie se va prelungi constructorul auto va recurge la disponibilizari. In cel mai sumbru scenariu, 6.000 de angajati de la Dacia si-ar putea pierde locurile de munca.

François Fourmont, directorul general Dacia, a detaliat pentru „Adevarul” situatia dramatica pe care o traverseaza compania si masurile anti-criza pe care le va aplica.

Dacia ar putea renunta intr-o prima faza la cei 700 de salariati ale caror contracte pe perioada determinata se incheie la sfarsitul acestei luni.

Ar putea fi afectati de aceasta masura si restul de 2.300 de salariati ai Dacia cu contracte pe perioada determinata, insa decizia se va lua anul viitor, in functie de vanzari.

Disponibilizarile vor fi operate daca Dacia pune in aplicare decizia de reducere a productiei zilnice de autoturisme de la 1.300 de unitati pe zi, in prezent, la 1.100 de unitati.

Daca vanzarile vor continua sa scada la fel de brusc precum in ultimele doua luni, Dacia va renunta in primavara la una dintre cele trei echipe (schimbul trei - n.red) care asigura acum productia si, prin urmare, la inca 3.000 de angajati.

„Incercam sa pastram numarul actual de angajati si vom recurge intr-o prima etapa la somajul tehnic, pentru a reduce stocurile. Daca situatia se inrautateste, suntem nevoiti sa facem disponibilizari”, a explicat Fourmont.

Pana la inceputul saptamanii viitoare, managerii Dacia si cei ai proprietarului Renault, impreuna cu sindicatele din fabrica trebuie sa ia o prima decizie privind disponibilizarile. „Facem calculele pe baza vanzarilor din noiembrie si ne preocupa mai ales decembrie.

Pe baza acestor calcule vom comunica luni daca ii disponibilizam pe cei 700 de salariati cu contract determinat si daca vom mai recurge la somaj tehnic in lunile decembrie si ianuarie”, a declarat Fourmont.

Afectati de suspendarea productiei si de scaderea brutala a vanzarilor vor fi si furnizorii de subansamble Dacia.

Mai multe informatii despre cele mai afectate judete si despre disponibilizatii crizei gasiti pe Harta Crizei Economice.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.