Ultimele rapoarte de evaluare financiara dezvaluie ca bancile romanesti inregistreaza un profit de peste 70% numai din comisioanele aplicate tranzactiilor cu numerar si al administrarii conturilor.

Astfel, romanii care au conturi bancare sau care au de platit rate pentru credite scot din buzunar in medie 127 de euro pentru taxele si comisioanele bancare, potrivit evaluarii financiare efectuate pe parcursul anului 2008. Astfel, o banca ajunge sa incaseze de la clienti sume de zeci de milioane de euro.

O premiera in lumea bancara si in justitia din Romania este cazul unui client al BRD care a reusit sa demonstreze in instanta ilegalitatea comisioanelor impuse de institutia de credit. Judecatoria sectorului 6 i-a dat castig de cauza reclamantului. Magistratii au constatat ca BRD introdusese, fara negociere cu acesta, un comision de „gestiune cont“. Judecatorii au stabilit ca o banca nu poate sa impuna clientilor comisioane care nu au fost negociate si stabilite contractual cu acestia.

In timp ce in Uniunea Europeana legislatia bancara cauta continuu in ultimii ani masuri de protejare a consumatorilor de credite, in Romania bancile nici nu vor sa auda de schimbarea politicilor extrem de agresive la adresa romanilor si continua sa le suprataxeze serviciile prin impunerea comisioanelor uneori chiar aberante. Profiturile operationale raportate de catre bancile multinationale prezente pe piata romaneasca au ajuns sa depaseasca cu mult asteptarile managementului lor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.