Deputatul Miron Mitrea le-a cerut ieri colegilor sai sa voteze pentru inceperea urmaririi penale in cazul sau, pentru a-si putea dovedi nevinovatia in fata instantei. Nastase s-a victimizat si a cerut ca dosarul sau sa nu fie trimis in instanta.

Parlamentul decide astazi daca da curs cererilor DNA de avizare a inceperii urmaririi penale a liderilor PSD, Adrian Nastase si Miron Mitrea. Plenul Camerei Deputatilor a dezbatut, ieri, cele doua solicitari, informeaza Gandul.

Primul dosar care a intrat in dezbaterea deputatilor a fost cel al lui Miron Mitrea, in care procurorii DNA l-au acuzat pe fostul ministru al Transporturilor de luare de mita, instigare la fals in inscrisuri oficiale si uz de fals.

Mitrea, le-a cerut colegilor prezenti la sedinta sa aprobe declansarea urmaririi penale impotriva sa. El a explicat ca, astfel, poate ajunge in fata Justitiei:

“Singura solutie ca lucrurile sa se incheie - desi nu am incredere ca lucrurile se vor desfasura normal in perioada imediat urmatoare - este ca votul dvs sa fie pentru continuarea anchetei de catre DNA”. “Va rog sa votati pentru. Imi doresc sa ajung in fata justitiei, sa inchid acolo acest abuz evident al DNA-ului care a fost facut in acesti trei ani jumatate. Deci va rog sa votati pentru”, a incheiat Miron Mitrea.

Cu toate acestea, potrivut Ziua, grupul parlamentar al PSD a anuntat, prin vocea deputatului Florin Iordache, ca nu va vota pentru inceperea urmaririi penale. "Nu se justifica inceperea urmaririi penale, este incompetenta si abuzul DNA, care raspunde la o comanda politica", a precizat pesedistul.

Liderul grupului PD-L, Cristian Radulescu, a spus ca deputatii partidului sau vor vota pentru inceperea urmaririi penale. Aceeasi pozitie au avut-o si Lucian Bolcas de la PRM si Dragos Ujeniuc de la PNL, desi ambii au vorbit despre greselile procurorilor dar si imperfectiunea legii raspunderii ministeriale. Liderul grupului democrat-liberal, Cristian Radulescu, a argumentat ca Justitia trebuie sa isi urmeze cursul firesc. “Daca tot s-a ajuns aici, la forumul politic, la Camera Deputatilor, noi consideram ca escala asta trebuie parcursa cat mai repede si dupa aceea sa se ajunga sa se reia parcursul normal, firesc, ca pentru orice cetatean al actului de Justitie”, a spus Radulescu.

Miron Mitrea este acuzat de luare de mita in cazul constructiei casei mamei sale din comuna Voluntari, la care au lucrat aceleasi firme care au construit si casa lui Adrian Nastase din strada Zambaccian din Bucuresti, informeaza BBC.

Nu aceeasi a fost atitudinea lui Adrian Nastase. Timp de aproximativ trei sferturi de ora, fostul premier a incercat ieri de la tribuna Camerei Deputatilor ca dosarul DNA impotriva sa este pur politic si ca este o victima a adversarilor sai, in speta a sefului statului, Traian Basescu, relateaza Cotidianul

„Acum cativa ani am inceput sa-mi construiesc un mic apartament. Nu m-am mai inteles cu constructorul. El sustine ca mai trebuie sa-i dau bani, eu consider ca i-am dat deja destul. Este vorba doar despre un contract comercial”, si-a inceput Nastase pledoaria pentru propria victimizare. Desi nu a cerut explicit deputatilor sa voteze impotriva inceperii urmarii penale, a explicat ca o eventuala continuare a urmaririi penale nu va face loc decat mai multor abuzuri impotriva sa. “In mod normal, orice om nevinovat si-ar dori ca justitia sa continue si sa-i demonstreze nevinovatia. Acest dosar impotriva mea este insa unul pur politic (...) Concluzia dosarului e ca am facut trafic de influenta, dar fara sa dau nimic si fara sa primesc nimic”, a adaugat deputatul PSD.

Nastase a mai anuntat, in plenul Camerei, ca a primit, in calitate de fost presedinte al PSD, o noua citatie sa se prezinte la DNA, in 26 iunie, in legatura cu finantarea campaniei electorale din 2004. „De 4 ani, am fost precum un boxer care incaseaza in mod constant pumni”, le-a spus Nastase deputatilor, aratandu-le ca Romania are nevoie de un semnal clar impotriva abuzurilor.

Nastase este acuzat de luare de mita si trafic de influenta in asa numitul dosar Zambaccian. Mita ar consta in constructia casei din strada Zambaccian fara a plati manopera, iar traficul de influenta in impunerea angajarii Irinei Jianu, cea care a coordonat constructia, pe postul de sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii.

Romania libera informeaza ca Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) acuza membrii Comisiei Juridice din Camera Deputatilor ca au incalcat Constitutia prin modul in care au luat decizia in cazul Nastase, mai exact, principiul separatiei puterilor in stat.

"Astfel, Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor a procedat, in ceea ce priveste propunerea pe care trebuia sa o faca Plenului Camerei, la o veritabila judecata a unor cauze penale, in sensul ca a procedat la audieri, la analizarea unor probe si, cel mai grav lucru, a transat cauzele din punct de vedere juridic ca o veritabila instanta de judecata", mai mentioneaza comunicatul remis, de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania.

Reprezentantii Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania sunt de parere ca este ingrijorator faptul ca o comisie parlamentara da astfel de verdicte, cand, de fapt, rolul sau este cu totul altul.

Potrivit Curentul si Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC) a condamnat decizia recenta a Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor care recomanda neinceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase.

ICJ sustine ca odata cu aceasta decizie parlamentarii s-au tranformat in judecatori ai unei instante extraordinare. ONG-urile au explicat ca desi nu era permis, Comisia Juridica a facut aprecieri ce tin de corectitudinea intocmirii unor acte de urmarire penala, necesitatea unor probe, natura si incadrarea juridica a faptelor sau chiar asupra vinovatiei celor vizati. "Prin aceasta recomandare, care vizeaza fondul dosarului, Parlamentul se substituie nepermis Justitiei, singura care poate decide cu privire la existenta sau inexistenta unor fapte penale, respectiv cu privire la vinovatia persoanelor acuzate", au conchis organizatiile. De asemenea, aceste actiuni pot atrage activarea clauzei de salvgardare pe justitie, cu consecinte grave pentru Romania, a mai sustinut ICJ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.