Institutul “Ovidiu Sincai” sustine ca presedintele Basescu a folosit Summit-ul NATO de la Bucuresti pentru a ataca adversarii politici interni si pentru a-si promova propria persoana, in vederea obtinerii unor castiguri electorale, informeaza Rompres.

Conform studiului “Summit-ul NATO de la Bucuresti - sfarsitul unipolarismului?”, facut public ieri de IOS, se arata ca prezentarea obiectivelor Romaniei de catre presedintele Basescu, intr-un interviu difuzat de TVR 1 pe 31 martie, “a fost asociata, in stilul deja inconfundabil al retoricii sefului statului, cu atacuri la adresa unor adversari politici nationali, summit-ul constituindu-se in acest fel intr-un prilej pentru promovarea propriei persoane, in vederea obtinerii unor castiguri de natura electorala”.

Studiul releva ca majoritatea obiectivelor invocate de presedinte nu au fost atinse de Romania, printre acestea numarandu-se primirea Planului de Actiune pentru aderarea la NATO de catre Ucraina si Georgia, respinse la Summit.

Referitor la pozitia exprimata de seful statului fata de Ucraina, institutul observa o contradictie intre sustinerea afirmata la Summit-ul NATO - alaturi de Statele Unite - si retorica interna, “prin care a relevat existenta unor probleme nerezolvate pe agenda bilaterala (in primul rand, chestiunea Insulei Serpilor si a delimitarii spatiilor maritime in Marea Neagra), atacand baza juridica a relatiilor romano-ucrainene, Tratatul de cooperare si buna-vecinatate din 1997, prelungit in 2007”.

Se mai remarca “perspectivele indepartate” ale realizarii Scutului anti-racheta european complementar cu cel american, in conditiile in care Basescu afirma ca Romania va beneficia de protectia Scutului anti-racheta complementar”, declaratie care “nu este acoperita nici de decizii ale NATO, nici de angajamente bilaterale ale SUA, retorica prezidentiala fiind doar una pentru consum electoral”. Un alt “esec” este legat de neridicarea regimului vizelor de catre Statele Unite pentru cetatenii romani.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.