Introducerea unui regim penal permisiv, asa cum propuneau amendamentele la Codul penal, nu ar compromite doar lupta impotriva terorismului si a crimei organizate, dar ar bloca si aderarea Romaniei la spatiul Schengen, a declarat europarlamentarul german Elmar Brok.

Amendamentele la Codul penal si Codul de procedura penala criticate in ultimul raport al Comisiei Europene ar fi "impiedicat lupta impotriva terorismului si a crimei organizate. Ar fi insemnat de asemenea ca Romania nu respecta principiul liberei circulatii a persoanelor. Iar in asemenea conditii, Romania nu ar mai putea adera la spatiul Schengen", a explicat Brok, care s-a declarat dezamagit de situatia din domeniul justitiei si luptei anticoruptie din Romania, dupa aderarea acesteia la UE.

"Ultimul raport a aratat ca de la aderare nu au existat progrese in aceste domenii. Daca raportul din iunie-iulie nu va constata progrese fata de ultimul, atunci discutiile se vor inteti considerabil pe aceasta tema. Aplicarea clauzei se poate face numai in primii trei ani de la aderare, deci daca s-ar aplica, ar trebui sa se intample in aceasta perioada", avertizeaza crestin-democratul german, fost presedinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European si o voce influenta pe langa Cabinetul cancelarului Angela Merkel.

Referitor la cresterea presiunii asupra Comisiei Europene de catre Germania pentru ca raportul din iunie-iulie sa fie si mai dur si eventual sa fie recomandata clauza de salvgardare, Brok a spus ca "nu este neaparat pozitia speciala a Germaniei, ci a tuturor celor de aici de la Bruxelles si a statelor membre, ca Romania si Bulgaria sa indeplineasca acele conditii. Iar asta tine in primul rand de guvernul roman", a subliniat Brok.

Europarlamentarul nu accepta nici argumentul ca situatia politica din Romania, intr-un an electoral, nu este de natura sa accelereze reformele, arata NewsIn.

"Situatia politica nu este un criteriu care sa ne intereseze. Exista un guvern in functie si care are de indeplinit obligatii juridice dupa aderarea la UE. Alegeri exista intotdeauna undeva. Dar UE nu poate sa functioneze decat atunci cand fiecare stat din aceasta comunitate de drept indeplineste toate conditiile", a spus Brok.

Europarlamentarul german atrage atentia ca Romania ar putea sa piarda investitori straini, daca acestia nu sunt convinsi de siguranta statului de drept. "Crearea unui stat de drept stabil este o conditie decisiva pentru investitori, care trebuie sa fie siguri ca sistemul judiciar functioneaza corect si rapid", a explicat europarlamentarul german.

Un stat membru in care justitia nu functioneaza corect "contrazice principiile UE. Suntem o comunitate de drept, in care conditiile statului de drept sunt sine qua non", considera Brok.

Neindeplinirea angajamentelor asumate de Romania pentru perioada postaderare ar fi un semnal negativ pentru celelalte state candidate si pentru credibilitatea Uniunii Europene.

"Cazul Romaniei si Bulgariei, daca nu inregistreaza progrese, dovedeste un comportament incorect fata de urmatoarele tari candidate. Pentru ca dau un exemplu prost. Tarile candidate vor fi nevoite sa indeplineasca inainte de aderare criterii pe care Romania si Bulgaria au promis ca le indeplinesc dupa si n-au facut-o.

Promisiunile si masurile legislative nu sunt suficiente, dupa cum se poate vedea, pentru ca exista impresia ca odata ce ai intrat in UE, nu mai trebuie sa faci nimic. Prin asta am creat si un deficit de credibilitate a UE", conchide Brok.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.