Grupul Realitatea-Catavencu solicita Presedintiei Romaniei organizarea unei conferinte de presa, cu participarea jurnalistilor din grupurile media recent nominalizate, in care Traian Basescu sa argumenteze acuzatiile deosebit de grave pe care le-a adus presei in general.

Codul nostru deontologic, un document accesibil pe www.realitatea.net, ne obliga sa informam in primul rand publicul ori de cate ori avem cunostinta de incalcarea normelor profesionale, arata Realitatea.

Grupul Realitatea-Catavencu considera ca, in cazul in care Presedintele Romaniei are dubii sau informatii referitoare la corectitudinea prestatiei profesionale a jurnalistilor , acesta ar trebui sa le faca publice. In caz contrar, jurnalistii considera ca este obligatoriu ca Presedintele sa revina asupra declaratiei sale initiale.

In acest context, Cotidianul arata cum mai multi jurnalisti au fost atacati in mod direct de catre Traian Basescu, care i-a numit „tonomate carora le bagi pachetul de euro“. Andrei Badin, Victor Ciutacu, Cornel Nistorescu si „defunctul“ Florin Calinescu au fost tintele directe ale discursului furibund al presedintelui Traian Basescu de vineri seara de pe Aeroportul Otopeni, la intoarcerea de la Bruxelles.

Seful statului a acuzat trusturile de presa detinute de „mogulii“ Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vintu si Adrian Sirbu, dar si TVR ca au scris despre faptul ca ar fi imprumutat bani de la banci pe care ulterior nu i-ar fi restituit, ar fi incercat sa-l implice in scandalul legat de fuga lui Omar Hayssam si ca au atacat-o pe fiica sa, Elena Basescu, devenita nou secretar general al tineretului PD-L.

Jurnalistii au fost incurajati sa-l dea in judecata pe Basescu, noteaza Cotidianul. Organizatiile media au reactionat prompt la acuzele formulate vineri de presedintele Basescu.

Asociatia Jurnalistilor din Romania (AJR) semnaleaza intr-un comunicat de presa „atacurile prezidentiale repetate“ la adresa presei si ii cere lui Basescu scuze publice fata de cei care practica aceasta meserie „in mod onest“. In cazul in care seful statului nu va da curs solicitarii, AJR va sprijini fiecare jurnalist sa adreseze o petitie sau chiar sa-l actioneze in justitie pentru declaratiile de vineri. „Ca tata infuriat, Traian Basescu poate reactiona in aria propriei civilitati, dar ca presedinte al tarii el trebuie sa nu uite ca presa face parte din patrimoniul democratic al Romaniei. Cind spune ca apara statul de drept, presedintele trebuie sa apere si presa“, mai spune comunicatul AJR.

Clubul Roman de Presa (CRP) si-a exprimat dezacordul fata de spusele presedintelui prin vocea Indirei Crasnea, presedinte interimar, care pune „asperitatile“ din relatia presedinte-presa pe seama perioadei electorale. „Domnul presedinte nu a menajat vreodata jurnalistii“, mai constata Crasnea, citata de MEDIAFAX. Basescu a comis un abuz grav, este de parere si Cristian Tudor Popescu, senior editor al cotidianului „Gandul“, numind discursul de la Otopeni o „rafuiala personala cu presa“.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.