Declaratie nazista, in direct la tv, a ministrului de Externe:"Acesti oameni (...) ar trebui pusi la muncile cele mai dure si formate (...) batalioane din alea disciplinare"

Remarcat din ce in ce mai des pentru gafele comise de la preluarea, in aprilie, anul acesta, a portofoliului Afacerilor Externe, ministrul Adrian Cioroianu nu se dezmite nici in cazul situatiei create de uciderea Giovannei Reggiani de catre cetateanul roman de etnie roma, Nicolae Romulus Mailat. La o zi dupa ce un comunicat al MAE dadea semne ca vestea incidentului din Italia ajunsese la urechile ministrului - aflat pe atunci intr-o vizita oficiala impreuna cu logodnica in Egipt - la aproximativ 24 de ore de la producerea sa, seful diplomatiei romane s-a evidentiat, vineri, pe micul ecran, cu o propunere cel putin surprinzatoare, daca nu chiar rasista: deportarea, in desertul egiptean, a "oamenilor care ne fac de ras". Dandu-si seama de gafa monumentala comisa, in loc sa-si dea demisia, Cioroianu si-a cerut scuze.

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, si-a pus ieri cenusa-n cap pentru declaratiile facute la sfarsitul saptamanii trecute, referitor la incidentul produs, in urma cu o saptamana, la periferia Romei. "Cei care ma cunosc nu numai in calitate de ministru stiu ca (declaratia, n. red.) nu este caracteristica mesajului pe care l-am transmis constant. Dar, in acelasi timp, va spun cu deschidere ca violatorii si pedofilii mi se par cea mai de jos categorie infractionala", a spus seful diplomatiei romane, admitand ca "in mod evident, solutia nu este trimiterea acestora in desert". Cioroianu a declarat ca inclusiv lui i se pare surprinzatoare declaratia sa recenta potrivit careia s-ar fi gandit sa cumpere teren in desert pentru infractori. Seful diplomatiei romane a precizat ca isi cere scuze celor ofensati de aceasta declaratie, pe care o regreta, de altfel, profitand de ocazie pentru a sublinia ca nu s-a referit la nici o categorie etnica sau nationalitate anume. Intrebat in legatura cu eventualitatea unei demisii dupa acest subiect, ministrul a refuzat sa comenteze si a cerut asociatiilor care au transmis cererea de demisie sa se implice personal pentru reglementarea situatiei romanilor din Italia. Noua ONG-uri, printre care Agentia de Monitorizare a Presei, fundatia ACCEPT si organizatia Romani CRISS, i-au solicitat demisia ministrului de Externe, considerand inacceptabile declaratiile acestuia, "de tip nazist", conform carora cei care fac Romania de ras trebuie deportati in desertul egiptean.

"Sa-i plasam in desert"

Recent intors, saptamana trecuta, din vizita oficiala efectuata in Egipt, in perioada 30 octombrie - 1 noiembrie, ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, a comis-o din nou, facandu-si cunoscute opiniile mult prea personale referitoare la incidentul petrecut, martea trecuta, in Capitala italiana. "Acesti oameni care comit astfel de fapte, acestia nu (trebuie) trimisi in regim de celula, cu televizor si cu ..., ar trebui pusi la muncile cele mai dure si formate, probabil, batalioane din alea disciplinare. Nu stiu daca asta le-ar aduce mintea la cap sau nu. Dar, credeti-ma, eram, ieri (joi, n.red.), pe drumul dintre Alexandria si Cairo, la sfarsitul vizitei, imi veneau stirile din tara, din pacate, pe SMS, pentru ca nu puteam fi prins prin telefonia mobila, eram cam in plin desert, si ma gandeam daca nu cumva am putea cumpara un teren din desertul ala egiptean, sa-i plasam acolo pe acei oameni care ne fac de ras", a declarat, vineri, Cioroianu, intr-un acces de sinceritate manifestat in cadrul emisiunii "Stirea zilei" de la la Antena 3. "Pentru ca este limpede ca, daca se duc in Italia, acolo se simt binisor, clima (este) placuta, in jurul lor aud o vorba latina pe care, cat de cat, intr-o luna o inteleg. (Pe) astfel de oameni nu stiu daca realmente ii ajutam, interzicandu-le sa mai iasa din tara. Va aduc aminte ca acest Mailat, ca-l chema Romulus, ca-l chema altfel, acesta mai facuse niste boacane si prin tara. Cat pot sa-l tii? Il tii un numar de ani, dupa care, daca este cetatean european - si este cetatean european, vrem - nu vrem - va iesi peste un numar de ani si, daca ii ia Dumnezeu mintile, va mai face o prostie pe acolo. La acesti oameni, cred eu ca ar trebui sa inasprim pedepsele la modul cel mai concret, pentru cei care dau astfel de dovezi de barbarie", si-a explicat ministrul punctul de vedere. Aprecierile sefului diplomatiei romane nu s-au oprit insa aici, Cioroianu insistand sa ridice moralul national. "Sa ne intelegem, nu ne-am facut de ras, s-a facut de ras un... un derbedeu, ca altfel nu pot sa-i spun (...). Acuma, nu are rost ca toti romanii sa ne punem cenusa in cap. Eu ii incurajez pe romanii care lucreaza efectiv si sunt cinstiti in Italia, sa stea acolo, pentru ca statul roman, efectiv, ii va apara pe cei care merita", a adaugat ministrul. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.