Terifiati. Asa au ramas profesorii si cercetatorii americani sositi in Romania cu burse Fulbright pentru a preda sau pentru a derula proiecte de cercetare in institutiile de invatamant romanesti

Americanii au participat, ieri, in Capitala, la un seminar de orientare, unde reprezentantii Ambasadei SUA la Bucuresti s-au straduit, prin exemple numeroase, sa le arate conationalilor ca, sa te afli in Romania anului 2006, e aproape ca si cum ai juca intr-un film de aventuri, in care trebuie sa fii tot timpul pe faza. "Este aceasta o tara dintr-acelea in care trebuie sa anunti la consulat ca ai sosit, ca sa aiba grija de tine?", a intrebat Therisa Rogers, profesoara de stiinte sociale, iar raspunsul a sosit imediat de la consulul general, Bryan Dalton: "Da, este!".

Copiii strazii "te inconjoara si pot fi foarte agresivi, te dau jos din picioare, iti rup hainele", "purtati in geanta biscuiti pentru cainii vagabonzi", "criminalitatea si coruptia sunt probleme la ordinea zilei", "in Romania sunteti tinte in miscare: daca nu sunteti atenti, veti fi victimele furturilor de buzunare, schimburilor valutare ilegale", "sa conduci masina in Romania e extrem de periculos, pentru ca aici e o cultura a sofatului foarte agresiva; daca vreti sa conduceti, trebuie sa aveti o polita de asigurare foarte buna", "fiecare drum din Romania e un drum de tara, de 15 ani nu s-au bagat bani in infrastructura", "faceti vaccinul antigripal ca sa nu fiti voi veriga care lipseste intre gripa umana si gripa aviara", "apa de la robinet nu e buna" sunt cateva dintre avertismentele date de oficialii Ambasadei SUA.

'Nu va fie frica sa loviti copiii strazii!'

"Copiii. Ei sunt cel mai periculos lucru pe strada sau la metrou. O sa-i vedeti, au 7-8 ani, poate si mai mari, dar par mici pentru ca sunt prost hraniti, si pot fi foarte agresivi. Nu va fie frica sa-i loviti! Protejati-va pe strada, puteti fi inconjurat de copii, in plina strada, in miezul zilei. Daca se intampla asta, nu stati pe loc, intrati intr-un magazin, miscati-va! Nu va asteptati sa primiti ajutor de la cineva, oamenii trec pe langa voi fara sa se opreasca", le-a spus americanilor, pe un ton cat se poate de serios, Robert Weitzel, Regional Security Officer in cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti.

Acesta i-a avertizat pe profesori si asupra altor pericole care te pandesc in strada: "Sunteti tinte in miscare! Vine un individ la tine, zice: I'm from the Militia! Where is your passport?, tu, ca un tip care nu vrei sa faci probleme, scoti si aia, si cealalta, si te trezesti apoi ca nu mai ai cheile de la hotel sau cartea de credit... Feriti-va sa schimbati banii pe strada, puteti fi victimele furturilor! Se mai intampla, de pilda, sa te abordeze unii ca sa schimbi bani, in cateva clipe apar si altii langa tine care zic ca sunt de la politie si ca incalci legile, dupa care 6 maini, 8 maini te buzunaresc si nu mai ai ce sa faci! Plus ca sunt mai multe feluri de bani pe piata, chiar si eu sunt dezorientat".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.