Mos Craciun a venit putin mai devreme pentru Norica Nicolai. Dupa o perioada de gåndire, timp in care mai multi lideri ai PNL au facut presiuni publice, premierul Calin Popescu Tariceanu a nominalizat-o pe Nicolai pentru Ministerul de Justitie
Mos Craciun a venit putin mai devreme pentru Norica Nicolai. Dupa o perioada de gåndire, timp in care mai multi lideri ai PNL au facut presiuni publice, premierul Calin Popescu Tariceanu a nominalizat-o pe Nicolai pentru Ministerul de Justitie, ca inlocuitor al demisionarului Tudor Chiuariu. Tariceanu a evitat astfel, prin acordarea unui mandat destul de scurt de ministru, o posibila revolta a liberalilor impotriva conducerii, acuzata ca ia decizii nedemocratice. Nicolai s-a bucurat de o larga sustinere in Biroul Politic, de la vot abtinåndu-se doar Dan Radu Rusanu. Deci, dupa dorinta exprimata a penelistilor, noul ministru de la Justitie este tot unul politic, premierul renuntand la o nominalizare a unui tehnician sau a cuiva din råndul societatii civile.

Conducerea liberalilor s-a reunit, ieri, in sedinta Biroului Politic Central al PNL pentru a decide succesorul lui Tudor Chiuariu la conducerea Ministerului Justitiei, vicepresedintele Norica Nicolai fiind solutia agreata de majoritatea vicepresedintilor partidului. Crin Antonescu, Puiu Hasotti, Bogdan Olteanu si Ludovic Orban au declarat, pe rand, ca o vor sust ine pe Nicolai. In schimb, premierul Tariceanu evitase sa abordeze subiectul succesorului lui Chiuariu si, potrivit unor surse liberale, nu a fost suta la suta de acord cu nominalizarea Noricai Nicolai din cel putin doua motive: raporturile acesteia cu serviciile de informatii si faptul ca a activat in domeniul justitiei inainte de 1989. Totusi, Tariceanu a propus-o pe Nicolai ca ministru al justitiei, iar conducerea PNL a aprobat, cu 28 de voturi „pentru“, propunerea acestuia. Conform unor surse citate de Mediafax, s-a inregistrat un vot „impotriva“, din partea vicepresedintelui Dan Radu Rusanu. Tot ieri, premierul a si trimis la Cotroceni decretul de nominalizare a Noricai Nicolai pentru Justitie.

Dorinta: O Justitie cu o imagine mai buna
Norica Nicolai a declarat ca isi doreste sa stabilizeze „declinul de imagine“ al Justitiei romanesti, mentionand ca nu isi doreste „o justitie de opereta“. „Multumesc pentru increderea pe care PNL mi-a acordat-o. Am asumat aceasta raspundere pentru ca sunt om de lege, sunt fost magistrat si respect justitia in care cred“, a declarat vicepresedintele liberal, adaugand ca nu doreste sa fie „un ministru partizan“. Ea si-a exprimat speranta ca va conduce Ministerul Justitiei in beneficiul Romaniei, care are nevoie de o justitie independenta. „Voi tine ca, la finalul mandatului, Romania sa aiba un Cod penal, pentru ca nu este normal ca la 17 ani de la Revolutie sa functionam in baza unui Cod din 1969. Nu sunt adepta promovarii multor texte prin ordonanta de urgenta. Cred ca dezbaterea parlamentara trebuie sa fie vitala in adoptarea unei legi“, a mai afirmat Nicolai.

Partidele, de acord ca Nicolai are o misiune grea


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.