Dupa o istorie multiseculara, etnia evreiasca din Romania (sau mai bine zis ce a mai ramas din ea) trebuie sa administreze si ingrijeasca peste 800 de cimitire. O sarcina dificila si, mai ales, costisitoare. O sarcina care depaseste, se pare, capacit
Dupa o istorie multiseculara, etnia evreiasca din Romania (sau mai bine zis ce a mai ramas din ea) trebuie sa administreze si ingrijeasca peste 800 de cimitire. O sarcina dificila si, mai ales, costisitoare. O sarcina care depaseste, se pare, capacitatile financiare si logistice ale Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER). Asa se face ca, in ultimii ani, portiuni ale unora dintre aceste cimitire au fost instrainate. Vandute sau inchiriate. Pe locul vechilor morminte se inalta constructii noi sau pasc animale. Un sacrilegiu de neinteles pentru toti cei care stiu cat de riguros este respectat cultul mortilor in religia mozaica. In Israel, multe sapaturi arheologice de mare insemnatate au fost oprite de teama de a nu tulbura somnul inaintasilor. In Europa, actiunile izolate ale unor profanatori extremisti au declansat de fiecare data scandaluri internationale, fiind urmate de sanctiuni aspre. Cum este, deci, posibil ca disparitia unor cimitire intregi sa nu produca, in Romania, aproape nici o reactie din partea celor chemati sa le vegheze?
ZIUA a publicat primele anchete cu privire la acest subiect, dezvaluind si cate ceva din culisele razboiului dus de americano-romanul David Kahan, presedintele Asociatiei Evreilor Romani din America (AERA), cu sefii Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER). FCER si presedintele ei, dr. Aurel Vainer, resping acuzatiile. Recent, scandalul a ajuns si in presa israeliana. Influentul cotidian "Maariv" publica o ancheta pe cinci pagini, in care citeaza ziarul ZIUA si anchetele pe care le-am publicat in paginile acestuia.
Ex-deputat al Partidului Muncii, Mare Rabin la Bucuresti
Se parea ca dr. Aurel Vainer, presedintele FCER, dorea o solutie amiabila de colaborare cu liderii din strainatate, in folosul conservarii lacasurilor sacre evreiesti din Romania. Au existat, in acest sens, convorbiri si contacte cu lideri din Parlamentul Romaniei, in Senat si la Camera Deputatilor. O lege promulgata de Guvernul Romaniei ar putea reglementa situatia cimitirelor evreiesti, cu aceasta fiind de acord si dr. Aurel Vainer intr-o discutie avuta cu senatorul Corneliu Vadim Tudor in biroul acestuia. Insa totul a fost rasturnat de atotputernicul Mare Rabin Menahem Hacohen.
Venit din Israel in urma cu mai multi ani, Marele Rabin Hacohen este o figura controversata. Nimeni nu-i contesta, desigur, cultura si capacitatile intelectuale. I se reproseaza, insa, ca nu cunoaste Romania si nici nu s-a straduit sa se apropie de realitatile obstei pe care a fost chemat sa o pastoreasca. Nici acum nu vorbeste macar o boaba din limba acestei tari. Predicile si le rosteste in idis si in ebraica, limbi necunoscute majoritatii enoriasilor sai. Peste tot umbla cu translatorul dupa el. Au mai existat in istoria comunitatii evreiesti din Romania rabini adusi din strainatate, dar ei s-au grabit sa invete romaneste.
Cand s-a instalat la Bucuresti, rabinul Menahem Hacohen avea 75 de ani. Politician uns cu toate alifiile, vreme de 15 ani a fost deputat in Knesset (Parlamentul israelian), din partea Partidului Muncii. Nu i-a fost greu sa impuna sefilor FCER legea ca nici o bucata de cimitir sa nu poata fi vanduta sau inchiriata fara aprobarea sa.
Menahem Hacohen i-a obligat pe sefii FCER sa refuze orice colaborare cu evreul americano-roman David Kahan, care a sosit in Romania cu un program de salvare a lacasurilor sacre. Nici de Eli Kaufman, reprezentantul unei alte organizatii internationale, "Atara Kadisha", care se ocupa de conservarea cimitirelor evreiesti, Marele Rabin nu vrea sa auda.
Ziarul "Maariv" l-a intrebat pe rabinul Hacohen daca stie cate cimitire au fost vandute pana acum. A raspuns, evaziv: "Vreo sase, sapte, poate zece".
Vadim face lobby pentru cimitirele evreiesti
Jurnalistii de investigatie ai cotidianului Maariv au venit in Romania si au demarat propria ancheta. Au mers "pe teren" si au constatat multe anomalii. Au vazut portiuni de cimitire vandute sau inchiriate, porci si vite care pasc iarba printre morminte distruse si alte asemenea grozavii. Cert este ca FCER nu are capacitatea tehnica si nici resursele financiare pentru a remedia lucrurile. David Kahan pretinde ca are asemenea posibilitati, ca e in stare sa mobilizeze interesul si mai ales finantele unor cercuri evreiesti internationale pentru a salva ceea ce se mai poate salva din lacasurile sacre evreiesti din Romania. De asemenea, Kahan se mai prevaleaza de un act semnat de prim-ministrul Adrian Nastase in care acesta, intr-o vizita facuta la New York, a semnat un program de colaborare romano-americana in domeniul conservarii cimitirelor evreiesti. Kahan a ajuns si la senatorul Corneliu Vadim Tudor, care a decis sa-i sprijine initiativa. O lege promovata de PRM a trecut prin Senat si a ajuns in plenul Parlamentului. S-a ajuns astfel la bizara situatie ca presedintele PRM sa faca lobby pentru o lege evreiasca, fapt care a infuriat enorm anumite cercuri din tara si de peste hotare. Dar tocmai in momentul in care deputatul obstii evreiesti si presedintele FCER, dr. Aurel Vainer, dorea o intelegere cu David Kahan, iar a aparut rabinul Menahem Hacohen care, cu o falca in cer si alta in pamant, l-a afurisit pe David Kahan.
Intr-un comunicat semnat de Aurel Vainer, FCER a informat ca se opune "cu fermitate aprobarii propunerii legislative, anticonstitutionale, initiata de senatorul Corneliu Vadim Tudor cu privire la modificarea Ordonantei de urgenta Nr. 36/2002, privind reglementarea dreptului de proprietate al FCER asupra lacasurilor de cult, cimitirelor si altor bunuri destinate activitatii Cultului Mozaic".
"Persona non grata"
Comitetul Director al FCER a fost intrunit de urgenta si David Kahan a fost declarat "persona non grata". Un caz absolut iesit din comun, foarte rar in multimilenara istorie a poporului evreu. Ultima excomunicare a pronuntat-o rabinul-sef Moses Rosen in urma cu vreo trei decenii impotriva istoricului evreu-roman Al. Harlaoanu, autorul unei "Istorii a evreilor" nu prea cuser. Grava pedeapsa care l-a lovit pe Kahan este justificata de presedintele Aurel Vainer si de Comitetul Director FCER pe urmatoarele motive: "1. declaratii false si uz de fals cu privire la Asociatia sa si la reprezentativitatea pe care o afiseaza; 2. incercarea ca, prin coruptie, sa obtina bunuri sacre evreiesti din Romania; 3. manifestare neprietenoasa fata de evreimea din Romania, dorind sa achizitioneze terenuri din incinta unor cimitire evreiesti; 4. atacuri calomnioase si neadevarate la adresa FCER, a liderilor si salariatilor Federatiei, in mass-media, pe cale orala si la instante judiciare".
La randul sau, David Kahan aduce acuzatii similare conducerii FCER. Consternat de aceasta stranie "excomunicare", el i-a scris de la New York lui Vainer ca masura e stupida si dauneaza imaginii evreimii romane in lume si imaginii liderilor Federatiei. El declara ca nu doreste nici o proprietate sacra evreiasca din Romania si ameninta ca va lua "masuri legale", deoarece "Cultul Mozaic din Romania nu poate fi batjocorit de cateva personaje ale sale".
Prestigiosul cotidian ebraic "Maariv" acuza liderii evrei din Romania
Cotidianul "Maariv", unul din cele mai importante ziare din Israel, si-a trimis in Romania o echipa de ziaristi-investigatori in frunte cu Kalman Leibskind. Aproape sase pagini dedica "Maariv" subiectului. Iata supra-titlul acestor pagini: "Asa scoate Comunitatea evreilor din Romania la licitatie bucati din cimitirele evreiesti si le tranzactioneaza ca terenuri pentru constructii si agricultura". Pe o pagina intreaga, e publicat, sub titlul "Scandalul cimitirelor", fotografia lui Radu Dutulescu in mijlocul rasadurilor de varza pe care le cultiva pe terenul cimitirului evreiesc din Ramnicu-Sarat. Ici-colo, se mai vad pietre funerare. Cimitirul arata ca devastat de un uragan. Pietre de mormant rasturnate, murdarie, dezinteres. Circa 40.000 de evrei au trait inainte de cel de-Al II-lea Razboi Mondial in Ramnicu-Sarat. Acum, urmasilor lor le este greu sa gaseasca mormintele stramosilor lor si sunt socati sa constate ca in cimitir se cultiva varza, pasc vitele si functioneaza o crescatorie de rate.
In urma cu trei ani, scrie Maariv, FCER a decis sa inchirieze terenul cimitirului lui Radu Dutulescu. In ianuarie 2005 s-a semnat un contract si omul a pus mana - legal, afirma el - pe 8000 de metri patrati. "Maariv" mentioneaza ca o copie a acestui contract se afla in posesia redactiei de la Tel Aviv. Reporterul ziarului a fotografiat cotetul care avea ca postament o piatra de mormant acoperita cu inscriptii ebraice.
Marele Rabin Menahem Hacohen spune ca asa ceva nu poate fi adevarat. Dar ziaristul de la "Maariv" a fotografiat contractul aflat in posesia romanului. Se vad clar stampila Comunitatii Evreiesti din Focsani, oras din apropiere de Ramnicu Sarat, si semnatura si stampila organului tutelar, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, cu sediul la Templul Coral din Bucuresti. Contractul stipuleaza clar ca terenul cimitirului va fi folosit pentru agricultura. Marele Rabin are poate o scuza, nu stie romaneste, dar ceilalti lideri evrei?!
Cimitirul evreiesc din Ramnicu-Sarat nu e un caz izolat, scrie "Maariv". Ziarul israelian citeaza articolele publicate de ZIUA despre situatii similare cu cimitirile evreiesti din Focsani, unde, in 2005, au fost vanduti lui Marius Iorga, patronul firmei "Valeger", 1281 metri patrati cu 10.000 $. Desi acesta se obliga sa respecte sacralitatea terenului, un an mai tarziu, bucata de pamant a fost vanduta lui Nicu Stoenescu cu 300.000 $. Politia romana, scrie ziarul ebraic, cunoscand simtul evreiesc dezvoltat pentru afaceri, nu prea a inteles cum si de ce Comunitatea evreiasca s-a grabit sa vanda un teren atat de ieftin, si a decis sa deschida o ancheta. Marele Rrabin Menahem Hacohen din nou se jura ca nu e amestecat in aceasta afacere, nici el si nici liderii evrei centrali. Dar presedintele Comunitatii din Focsani, Mircea Rond, a declarat ziaristului de la "Maariv" ca a primit dispozitia de a vinde bucata de cimitir de la sefii FCER din Bucuresti. Acestia au trimis chiar si un rabin la Focsani care a controlat sa nu existe oase risipite si matzeivot-uri (pietre de mormant) pe portiunea din cimitir care urma sa fie vanduta. S-a publicat chiar si un anunt de licitare in ziarul local. Dupa vanzare, toti banii au fost trimisi la Bucuresti, fiind incasati de Federatia Comunitatilor Evreiesti. Acelasi lucru l-a declarat Rond si la politie, cand a fost cercetat.
Un caz similar s-a intamplat si cu cimitirul din Beclean, in Bistrita Nasaud. Doua loturi, insumand 3108 metri patrati, din cimitirul local, au fost vandute familiei Doina si Nelu Poenaru contra 6560 $. Ulterior, dezvaluie "Maariv", specialistii adusi acolo de David Kahan, folosind aparate sofisticate, au dat la iveala vechi morminte. In ciuda evidentelor, FCER continua sa nege ca ar fi fost vandute cimitire cu morminte cu tot.
Intra in joc
si ultra-rabinii Israelului
Rabinul Menahem Hacohen si liderii Comunitatii Evreiesti sunt foc si para nu numai pe David Kahan, ci si pe Eli Kaufman, reprezentantul in Romania al organizatiei "Atara Kadisha", care se ocupa cu salvarea cimitirelor evreiesti in toata lumea. Kaufman s-a nascut la Husi in urma cu 49 de ani. Din cimitirul unde se afla inmormantati parintii sai, in urma cu doi ani, s-a vandut o bucata de pamant pe care s-au construit doua vile. Ziarul "Maariv" scrie ca vanzarea s-a facut din ordinul Federatiei Evreiesti din Bucuresti, care a primit si cei 31.000 de euro, pretul tranzactiei. Pe teren, dupa construirea vilelor au fost descoperite resturi de morminte.
Aceasta repetata profanare a suparat enorm "Comisia Mondiala pentru intretinerea si conservarea cimitirelor evreiesti din Europa de Est", in fruntea careia activeaza Marele Rabin israelian, originar din Romania, Shmuel Alpert, deputat din partea Partidului ultrareligios "Agudat Israel". In 2002, dupa ce s-a adoptat legea prin care cimitirele si lacasurile religioase mozaice din Romania treceau in proprietatea Comunitatii Evreiesti, deputatul Alpert a semnat, in numele unor organizatii rabinice din Israel, un protocol cu FCER care stipula ca tranzactionarile cu cimitire evreiesti nu pot avea loc fara semnatura Forumului Rabinic. Acest Forum este format din patru rabini, doi israelieni (unul fiind insusi Shmuel Alpert), si alti doi europeni. Alpert a declarat ziarului "Maariv" ca e indignat de cele auzite, si anume ca au fost vandute portiuni din cimitire evreiesti fara sa fi fost si el consultat.
Unde se va sfarsi acest razboi al evreilor contra evreilor?
Nu se mai pune problema cine are dreptate, ci cum s-ar putea iesi din acest impas moral si juridic. Acum, Parlamentul trebuie sa voteze o noua lege a cimitirelor evreiesti. Grea sarcina pentru deputatii romani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.