Vestea ca Balaceanu-Stolnici a fost un informator nu a fost o mare surpriza. Imbracat ingrijit, inzorzonat cu mici detalii aristocrate asortate cu patina interbelica, iata un atu al imaginii academicianului-securist. Balaceanu-Stolnici a intrat imediat in rindurile marilor intelepti ai neamului pentru ca era un posesor al lookului care obseda anii ’90 si elita lor intelectuala: fata de boier interbelic, pastrator al valorilor vestimentare si al limbajului cu note arhaice de singe albastru. Nu am studiile necesare sa-i judec lucrarile stiintifice, dar pot cintari interviuri, vorbele de duh de pe la tv sau textele publicate prin presa romaneasca. Sint mai toate de o cutremuratoare platitudine. Socanta a fost intreaga ascensiune a acestui om ca „voce a intelepciunii in mediul cultural". Socant este cit de subtiri si provinciali sintem cind ne alegem vedetele culturale. Un turnator odios, plimbat prea mult pe la dineuri in interes de serviciu, care a luat ochii vulgului cu trei gesturi de salon.

I-am citit notele din dosarul publicat pe site-ul CNSAS. Trec repede (pentru ca s-au mai publicat) peste notele despre regele Mihai, despre colegi de la Europa Libera sau despre pacienti. La recitire m-au lovit mai ales preturile informarilor. Omul asta deconta tot timpul. Transportul prin Europa era platit de Securitate.

Mai veneau si bani de buzunar cite o suta de dolari, ceruti sirguincios de cei la care raporta: „Propun ca pentru mici cheltuieli in valuta sa i se aprobe suma de 100 (una suta) dolari SUA". Amuzant e si felul in care sint evaluate serviciile aduse Securitatii. Unele sint de 5.000, altele de 3.000 de lei si tot asa. Alt pasaj cutremurator (de ris si de plins): „Chitanta din 08.02.1966, exemplar tipizat, completat olograf, semnat olograf cu numele real de catre Balaceanu Constantin: «288 de lei din partea Securitatii Statului Bucuresti pentru relatiile furnizate»". Cum arata o turnatorie de exact 288 de lei?

Inchei cu o stire din 2004, fara alte comentarii: „Academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici, membru al PNL, a anuntat ieri ca a actionat in judecata Banca Nationala a Romaniei si Ministerul Finantelor pentru a-si recupera bijuteriile de familie confiscate de regimul comunist in anul 1949".