ACTUALIZARE 19:00

TVR Cultural si Constantin Balaceanu Stolnici au incetat colaborarea Biroul de presa al TVR Cultural a anuntat, printr-un comunicat de presa, incetarea colaborarii dintre postul tv si Constantin Balaceanu Stolnici. Va prezentam textul integral al comunicatului:

Postul TVR Cultural si Constantin Balaceanu Stolnici au incetat colaborarea astazi, 27 noiembrie a.c.

TVR Cultural nu contesta meritele profesionale si prestigiul cultural ale domniei sale, insa decizia CNSAS si mai ales gravitatea acuzatiilor care i s-au adus ulterior au determinat postul ca, de comun acord cu domnul Constantin Balaceanu Stolnici, sa inceteze colaborarea privind calitatea sa de moderator al emisiunii „Dialoguri despre altadata".

Balaceanu-Stolnici, complice la asasinatele de la Europa Libera Sursa „Laurentiu" a furnizat Securitatii planul casei lui Vlad Georgescu, director la Europa Libera, presupus asasinat prin iradiere. CNSAS l-a deconspirat pe acad. Constantin Balaceanu-Stolnici ca fiind „Laurentiu".Vlad Georgescu a ignoratavertismentele Securitatii ca va fi asasinat „Un raport din 31 octombrie 1984 ne readuce in atentie sursa «Laurentiu», care se intilnise la München cu Vlad Georgescu. Acesta i-a spus ca majoritatea scrisorilor primite la Europa Libera din Romania erau introduse in circuitul postal la Belgrad sau Budapesta. Raportul lui «Laurentiu» este garnisit cu o schema de toata splendoarea a apartamentului lui Vlad Georgescu in capitala Bavariei". Acesta este un fragment din volumul „Operatiunile Melita si Eterul. Istoria Europei Libere prin documente de Securitate", scris de istoricul Mihai Pelin si reeditat recent la Editura Compania. Coroborata cu probatoriul CNSAS in cazul lui Constantin Balaceanu-Stolnici, identificat drept sursa „Laurentiu", precum si cu marturiile colegilor lui Vlad Georgescu de la Europa Libera, informatia contureaza ipoteza ca seniorul liberal a fost unul dintre cei care au participat activ la planul de masuri al Securitatii care il viza pe Vlad Georgescu, director la Europa Libera intre 1983 si 1988. In iunie 1982, colonelul de Securitate Dorin Bogdan elabora acest plan, in care, printre altele, dispunea: „Concomitent, vor fi completate datele actuale de cunoastere (domiciliul sau din München, programul zilnic, preocupari extraprofesionale, deplasari etc.) si se vor pregati conditiile pentru a se putea trece la neutralizarea sa completa". Vlad Georgescu a murit in 1988, in urma unui cancer galopant, care se banuieste ca i-ar fi fost indus prin iradiere de catre Securitate.

Alexandru Solomon, autorul recent lansatului film documentar „Cold Waves" despre Europa Libera, confirma informatiile prezentate de Pelin. „Eu am consultat atit arhivele CNSAS despre Europa Libera, cit si arhive straine. «Laurentiu» apare, printre altele, ca informatorul care a furnizat Securitatii planul casei lui Vlad Georgescu. In film, eu prezint in schimb planul casei lui Emil Georgescu, oferit Securitatii de alt informator, cu cod «Marculescu»", spune Alexandru Solomon.

„Nu am fost niciodata in casa lui Vlad Georgescu de la München", neaga insa Constantin Balaceanu-Stolnici furnizarea catre Securitate a planului casei fostului sau prieten, desi recunoaste ca il stia bine din tara si ca a mers de citeva ori la München. Spusele sale sint insa infirmate de Nicolae Constantin Munteanu, si el jurnalist la Europa Libera in acea perioada. „Stiu de la sotia lui Vlad, doamna Mary Georgescu, care locuieste si astazi la München, ca se cunosteau cu Constantin Balaceanu-Stolnici si ca acesta i-a vizitat de citeva ori", spune N.C. Munteanu.

Nestor Rates, cel care i-a succedat in functia de director al Europei Libere lui Vlad Georgescu dupa decesul acestuia in noiembrie 1988, nu are nici el dubii ca „Laurentiu" din dosarele operatiunilor „Melita" si „Eterul" ale Securitatii este Constantin Balaceanu-Stolnici si crede ca acesta ar fi putut furniza un astfel de plan Securitatii. „Nu am stiut cine este «Laurentiu» pina cind nu a fost deconspirat in acest an, intrucit nu l-am cunoscut pe Constantin Balaceanu-Stolnici, dar acum nu am nici un dubiu. Pe altii i-am identificat foarte usor pentru ca-i cunosteam", spune Nestor Rates. Acesta a studiat atit dosarele din Fondul Documentar al CNSAS privind Europa Libera, cit si dosarele colegilor sai morti in mod suspect in anii ’80 si urmeaza sa publice in Statele Unite o carte pe aceasta tema. „In dosarele Securitatii am gasit planurile caselor atit ale lui Vlad Georgescu, cit si ale lui Noel Bernard si Emil Georgescu. Informatorii faceau desene dupa posibilitatile lor artistice, dupa care erau date la specialisti si facute profesionist. Din ce-mi amintesc, in dosare exista doar un plan original al unui informator. Planurile contineau foarte multe detalii, de la pozitia biroului intr-o incapere, in cazul lui Vlad Georgescu de exemplu, la traseul pe care acestia il parcurgeau pentru a ajunge acasa", relateaza Rates.

Dupa cum sintetizeaza Mihai Pelin documentele Securitatii cu privire la Europa Libera, „Laurentiu" era o sursa foarte buna nu doar in ce priveste obtinerea de informatii despre sau de la Vlad Georgescu. „Laurentiu era in masura sa-i iscodeasca pe Vlad Georgescu, Ion Ioanid, Sanda Stolojan, Anca Tylo, Monica Lovinescu si Virgil Ierunca", sustine Pelin. Or, chiar acad. Balaceanu-Stolnici sustine ca ii cunostea bine din Bucuresti pe Vlad Georgescu si pe Anca Tylo, iar in Paris, unde erau stabiliti majoritatea celor mentionati, avea cele mai multe relatii.

Intr-un document al Securitatii citat in probatoriul CNSAS, despre „Laurentiu" se spune: „In ce priveste grupul celor de la Europa Libera, va fi greu sa-i influenteze, dar va cauta sa cunoasca activitatea lor concreta, eventualele canale de legatura cu tara". In alta nota se precizeaza: „In timpul deplasarilor in strainatate intra in legatura cu elementele emigratiei romane ostile tarii noastre si cu angajati ai postului Europa Libera".

Fostii jurnalisti de la Europa Libera considera ca informatori precum „Laurentiu" au avut un rol esential in lichidarea a trei dintre colegii lor. Noel Bernard, cel care a condus postul de radio doua decenii, a murit in decembrie 1981 in urma unui cancer la plamini. Emil Georgescu, principalul redactor la inceputul anilor ’80, cel care prezenta emisiunea zilnica „Actualitatea romaneasca", a fost tinta unui atentat in 1981, insa, desi a fost injunghiat de 27 de ori, a supravietuit pina in 1985, cind a murit tot de cancer. Vlad Georgescu a murit in noiembrie 1988, in urma unui cancer cerebral, cu evolutie rapida, dupa ce transmisese in serial „Orizonturile rosii", cartea pe care Ion Mihai Pacepa, fostul sef al DIE, o publicase peste Ocean. Fusese avertizat de Securitate, prin intermediul surorii sale din Bucuresti, ca va fi ucis daca difuzeaza serialul.

„Devenise clar ca boala le fusese indusa si prima ipoteza imbratisata a fost cea lansata de Ion Mihai Pacepa in cartea sa. El vorbea de un aparat miniatural, «Radu», prin care au fost iradiati. Insa acum chiar si Pacepa si-a revizuit ipoteza printr-un articol publicat anul trecut in «New Republic», considerind ca varianta folosirii de materiale radioactive, ca in cazul Litvinenko, este mai plauzibila", spune Nestor Rates. Acesta considera ca, daca ipoteza unei similitudini intre operatiunile de lichidare a fostilor jurnalisti de la Europa Libera si a fostului spion rus este valida, atunci principalii trei informatori din dosarele Europei Libere este posibil sa fi avut un rol important. „In afara de «Laurentiu», mai erau doi informatori care veneau foarte des la München, unul «Stan Ion», care era se pare istoric, iar altul «Rafael», profesor universitar. Pentru ca si angajatii de la Europa Libera aveau interesul sa afle cit mai multe informatii despre Romania, ca sa poata face un tablou cit mai complet, cei care veneau din tara erau primiti acasa, scosi la restaurant, deci le era la indemina sa foloseasa materiale radioactive, sa le puna in mincare sau bautura", ofera Nestor Rates o posibila metoda de operare. „Daca se dovedeste ca, de exemplu, in cazul lui Vlad Georgescu a fost vorba de crima, atunci Constantin Balaceanu-Stolnici, care sub numele de «Laurentiu» se pare ca a oferit planul casei sale, este pasibil de a fi suspectat pentru complicitate", considera N.C. Munteanu.

„Ideea asasinatelor e fantezista" Domnule Stolnici, in volumul „Operatiunile Melita si Eterul" se spune ca „Laurentiu" a furnizat Securitatii planul casei lui Vlad Georgescu. Dvs. ati avut acest nume conspirativ.

Nu, nu am fost niciodata in casa lui Vlad Georgescu.

Purtati insa numele „Laurentiu" in 1984?

Da, il mai foloseam.

Pe Vlad Georgescu il cunosteati?

Da, cum sa nu, ne stiam din tara. A fost casatorit cu fata lui Racovita (n.r. - Alexandrina Racovita, fosta balerina), ruda cu sotia mea.

Si atunci cind mergeati in Germania va intilneati totusi cu el. Cum explicati deci aceasta informatie din dosarele Securitatii?

Nu stiu ce sa spun.

Fostii colegi ai lui Vlad Georgescu considera ca planul casei oferit Securitatii ar fi putut avea un rol important in asasinarea sa.

Mie mi se pare fantezista ideea aceasta cu asasinatele, fireste, in afara de cazul lui Emil Georgescu. Ca medic, va spun ca este foarte dificil de sustinut aceasta ipoteza. Vlad Georgescu a murit de un cancer cerebral.

Securitatea nu v-a cerut vreodata sa faceti planul casei cuiva?

Nu, niciodata.

Dintre angajatii de la Europa Libera cu cine va mai intilneati?

Cu Anca Tylo (n.r. - secretara), era prietena cu sotia. Citeodata stateam la ea cind mergeam in Germania.

In 1984 ati fost in Germania?

Nu-mi mai amintesc pe ani. In orice caz, mai des mergeam la Paris, ca acolo aveam foarte multi cunoscuti.

Istoricul postului si jurnalistii care au lucrat la Europa Libera, pe www.cotidianul.ro/select