Partidul Social Democrat este principalul partid al stangii si are obligatia de a reprezenta o solutie la radicalismul populist de dreapta, a declarat, sambata, liderul formatiunii, Mircea Geoana, citat de Rompres. El a participat impreuna cu pro
Partidul Social Democrat este principalul partid al stangii si are obligatia de a reprezenta o solutie la radicalismul populist de dreapta, a declarat, sambata, liderul formatiunii, Mircea Geoana, citat de Rompres. El a participat impreuna cu profesorul britanic Anthony Guiddens la o dezbatere cu tema “Este posibil modelul social european in Romania?”, care a avut loc la Facultatea de Sociologie in prezenta a peste 100 de studenti. Intr-o conferinta comuna de presa, Mircea Geoana a evidentiat eforturile pe care trebuie sa le faca PSD pentru adaptarea la noile realitati ale societatii romanesti. “Exista diferente de opinii in PSD intre aceia care sustin ca succesul electoral depinde de atragerea electoratului traditional si intre cei care spun ca succesul electoral depinde de atragerea unui nou electorat. Eu, ca lider de partid, cred ca putem sa le imbinam pe amandoua”, a afirmat Geoana. Liderul PSD a pledat pentru un model mai orientat social-democrat, care sa fie in acelasi timp adaptat la cel al socialistilor europeni. El si-a exprimat satisfactia fata de faptul ca prof. Guiddens a fost de acord cu teoria sa, potrivit careia modelul social-democrat are specificitatea sa in tarile post-comuniste. Mircea Geoana a mentionat ca, in cateva saptamani, va fi lansata o carte pe tema modelului social democrat romanesc. Pe de alta parte, el a dorit sa confirme ca PSD are o anumita relatie cu Anthony Guiddens. “Pentru noi, profesorul Guiddens este o sursa de inspiratie si ne bucuram de sfaturile domniei sale”, a aratat Geoana. Sociologul britanic a subliniat, la randul sau, ca modelul social-democrat a fost reconfirmat cu succes in democratiile europene si a aratat ca modelul american este dificil de aplicat in tarile post-comuniste. Mesajul sau pentru PSD a fost unul de incurajare privind continuarea reformei din partid, apreciind totodata ca tara noastra trebuie sa se adapteze noilor provocari care apar atat din perspectiva pozitiei geostrategice, cat si a statutului de nou membru al Uniunii Europene. Profesor universitar Lord Anthony Giddens a primit, sambata, titlul de Doctor Honoris Causa al Scolii Nationale de Stiinte Politice si Administrative (SNSPA).

Diploma i-a fost inmanata in cadrul unei ceremonii la care au participat circa 200 de studenti si profesori ai SNSPA, de catre decanul facultatii, prof.univ. Lucica Matei, care a evidentiat in discursul sau importanta contributiei aduse de profesorul britanic in domeniului sociologiei, atat prin contributia sa, cat mai ales prin operele pe care le-a scris.

Oaspetele britanic a apreciat, la randul sau, ca fenomenul globalizarii nu apartine doar tarilor dezvoltate, ci tuturor statelor aflate acum in era globala, iar dinamismul Indiei si Chinei demonstreaza acest lucru.

"Globalizarea se raporteaza spre viitor si nu spre trecut. In era globalizarii, descentralizarea si nationalismul devin interdependente. De asemenea, dislocarea unor teritorii devine inevitabila, asa cum este cazul Cataloniei, a carei economie depinde mai mult de sudul Frantei decat de Madrid", a afirmat Lord Anthony Giddens.

Profesorul britanic i-a rugat pe sociologii romani si pe specialistii in stiinte politice sa nu fie doar factori politici, ci sa se implice efectiv in viata societatii romanesti, respectiv in viata politica, oferindu-si astfel experienta pe care au dobandit-o.

Lordul Anthony Giddens este membru al Academiei Americane de Stiinta si al Academiei Chineze de Stiinte Sociale, a fost consilier al lui Tony Blair si al lui Bill Clinton, iar ceea ce l-a facut celebru, dincolo de lumea academica si universitara, este rolul sau in reconfigurarea si renasterea stangii politice britanice (laburistii), in special, si a celei occidentale, in particular.

Anthony Giddens este cel care a promovat doctrina intitulata 'A treia cale'. Doctrina elaborata de el imbina liberalismul cu socialismul si sustine pragmatismul in fata ideologiei. Anthony Giddens a fost profesor la Colegiul Regal al Universitatii din Cambridge. In prezent este director al prestigioasei London School of Economics and Political Science. Este autorul a 34 de carti, publicate in peste 30 de limbi precum si a numeroase articole si recenzii. A primit 13 titluri onorifice. A cofondat editura Polity Press in 1985, editura care publica in prezent in jur de 80 de carti pe an. Anthony Giddens este cel mai citit si citat teoretician de stiinte sociale din generatia sa, ideile sale influentand profund teoria sociologica.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.