Descendent al comunitatii crestinilor copti din cetatea Alexandriei, deci de origine egipteana, Sfantul Mina sau Abu Mena, cum ii spun urmasii lui Faraon, si chiar Mar Mena, este invocat si de credinciosii musulmani. In Catedrala Sfantul Mina din Egi
Descendent al comunitatii crestinilor copti din cetatea Alexandriei, deci de origine egipteana, Sfantul Mina sau Abu Mena, cum ii spun urmasii lui Faraon, si chiar Mar Mena, este invocat si de credinciosii musulmani. In Catedrala Sfantul Mina din Egipt, sfintita in ianuarie 2005, pot intra 3.000 de persoane. Are sapte altare si este inalta de 45 de metri.


Primul imbold al pelerinilor, de indata ce trec pragul Manastirii Sfantului Mina din Egipt, mai cu seama cei egipteni, dupa ce si-au lasat incaltamintea la usa bisericii, conform traditiei, este acela de a alerga la racla cu moastele Sfantului Mina. Greu de crezut aici, intr-o atitudine cat se poate de familiara lor si, evident, complet straina pentru noi, ei se apleaca asupra raclei, imbratisand covorul cu sfintele moaste, ca doi prieteni stransi in brate, ce se revad dupa o lunga perioada. E o stare unica, in care credinciosul este stapanit de emotii si de sentimente cum rar ti-e dat sa intalnesti. Neavand incotro, si cei din afara granitelor procedeaza la fel. Tot aici isi doarme somnul de veci si Papa Kyrillos al VI-lea de Alexandria, intr-o incapere fastuoasa din interiorul marii Basilici, pazit mereu de un strasnic gardian catehumen. Amandoi, si Sfantul Mina, si Papa Kyrillos, savarsesc mari minuni celor care alearga cu credinta spre a le cere ajutorul.


TAJ MAHAL CRESTIN. Manastirea Sfantului Mina din Egipt este o splendida constructie care ne duce cu gandul la Taj Mahal, in India. Se afla in vestul Desertului Mariout, la sud-vest de Alexandria, in districtul Burg al-Arab, aproape de drumul ce leaga Alexandria de Cairo. Manastirea este la 500 de metri de unul dintre cele mai vechi situri crestine egiptene, fiind inscris inca din 1979 pe lista monumentelor protejate de UNESCO. Noua constructie, o grandioasa catedrala, opera a lui Kyrillos al VI-lea, Sfant, Papa si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Copte a Egiptului, a primit in scurtul timp de cand a intrat in circuit numele de "Lourdes-ul Estului", pentru ca este vizitata de numerosi pelerini din toate colturile planetei.


DESERTUL. Lasam in spate orasul lui Alexandru cel Mare, indreptandu-ne spre sud-vest. Ni se deschide o sosea moderna pe care poti calatori in tihna, prin districtul Burg al-Arab. Traversam Desertul Mariout. Un loc neobisnuit, in care arsita biciuie trupul, vizand anume trezirea spiritului, ce iti strabate intreaga fiinta ca un foc curatitor. Nici tipenie de om prin aceasta "limba de foc", singurele vietuitoare intalnite ocazional prin locurile pe unde am fost nevoiti sa facem popas sunt niste soareci mici, iepurii si ciocarliile de nisip. Din cand in cand, vazduhul este scrutat de cate un vultur de desert cu ciocul galben. Este bine ca atunci cand strabati desertul sa-ti iei apa la tine, pentru ca parcarile sunt foarte rare, iar bauturile racoritoare sunt mai scumpe ca de obicei, dar, vorba aceea, "Calul de dar nu se cauta la dinti!".


ABUNA FAM. Soseaua rupe in doua, precum Moise odinioara Marea Rosie, acest loc inundat de troienele de nisip. Arareori zaresti cate un autovehicul. Chiar si asa in puterea zilei sunt prea putini aceia care se aventureaza pe aici. Cand te apropii de poarta manastirii, vegetatia te intampina cu o binecuvantare racoroasa. Palmierii si florile viu colorate, cu formele lor suave, iti alunga disconfortul cu care calatoresti prin regatul de foc. Dincolo de palmieri si de porti gasesti miracolul mult asteptat de peste mari si tari. Imaginea catedralei este o adevarata desfatare pentru privirea pelerinului, iar aerul din spatiul lui Abu Mena este plin de miresme, energizant. Este intr-adevar un loc pe care il visezi apoi cu ochii deschisi. Candva, pe acest loc se afla orasul Sfantului Mina. Ghidul nostru, Abuna (parintele) Fam, ne-a dezvaluit, incercand sa ne poarte pe aripile gandului, ca un martor fidel, numeroase istorii din vremuri imemorabile. Ies astfel la iveala marturiile acestui loc legendar, cu trecutul lui luminos si stralucitor. "Vechea manastire a fost distrusa de arabi, dupa fatidicul moment al cuceririi si islamizarii Egiptului, pe la mijlocul secolului al VII-lea. Si in prezent arheologii lucreaza pe santierul deschis de cativa ani buni aici, scotand la lumina adevarul despre modul in care a fost cucerita de arabi aceasta manastire. Se pare ca atunci, in acel asediu, ar fi pierit macelariti cateva sute de calugari, carora li s-au alaturat alte cateva mii de credinciosi crestini din satele invecinate. Deja pot fi observate numeroase chilii subterane, dar si labirinturile subpamantene, insa cercetarile continua, si numai Dumnezeu este cel care cunoaste in amanunt si poate dezvalui ceea ce s-a intamplat atunci cu bietii slujitori ai lui Hristos", ne povesteste Abuna Fam.


ABUNA RAFAEL. Chilia Abunei Rafael pare a fi o locuinta in cer. Totul este uimitor de simplu. O biblioteca din care totdeauna imparte pelerinilor carti, mii de iconite si sticlute cu mir, destinate tot pelerinilor. Si foarte multe ghivece cu flori. E de-ajuns sa te priveasca in ochi, ca mai apoi sfatul pe care ti-l da sa-ti deschida calea bucuriei, sa fie medicamentul necesar sufletului, dar si trupului tau. Din pacate, vremea acordata pelerinilor este mult prea limitata. Asa se face ca drumul pe care-l parcurge intre chilie si biserica si invers este foarte anevoios. "Lucru firesc pentru un pacatos", considera Abuna Rafael. Prea putin este interesat de faima pe care o are. Este nevoie de o slujire permanenta a lui Dumnezeu. "Fiilor, ne povatuieste el, treziti-va la realitate, faceti ceva cu viata voastra, nu v-o irositi de pomana!"


RITUAL RESPECTAT CU RIGOARE. Ca sa poti intelege limbajul lumii copte si sa comunici cu ea, trebuie sa te curatesti si sa te rupi de lumea din care vii. Una sau doua nopti petrecute aici te familiarizeaza, oricat de intunecat ti-ar fi gandul. Ritualul de care trebuie sa stai alipit zi si noapte este intrucatva asemanator cu cel de la noi. Poate mai apropiat de cel de la Manastirea Frasinei, Athosul romanesc. Adica mai riguros. Trebuie sa-ti depasesti starea, destinul si tot ceea ce te copleseste. Precum in cer, asa si pe pamant. "Nu cerem noi zilnic lucrul acesta de la Dumnezeu?", intreaba Abuna Rafael, unul dintre luminatii Egiptului, caruia i se spune "sfantul ratacit printre muritori", un om al miracolului, o candela vie a credintei de la Manastirea Sfantul Mina.


CATEDRALÃ… PENTRU 3.000 DE OAMENI. In 1959, dupa ce urca pe tronul Sfantului Apostol Marcu (crestinatorul Egiptului), devenind al 116-lea Papa si Patriarh al Bisericii Copte, Kyrillos al VI-lea de Alexandria pune fundatiile noii catedrale exact pe locul in care a fiintat vechea Manastire Abu Mena, in cinstea patronului sau spiritual, Sfantul Mina, pe care il venera in mod deosebit. Aceasta este construita din marmura adusa din Italia, din granit rosu egiptean si granit negru de Aswan. In Catedrala Sfantul Mina, sfintita in ianuarie 2005, pot intra 3.000 de persoane. Ca o particularitate, are sapte altare. Impresionantele sale turnuri ating 45 de metri in inaltime. Manastirea Sfantul Mina cuprinde, pe langa Biserica cu hramurile Sfantul Mina si Sfanta Maria, o capela mai mica, inchinata Sfantului Samuel, situata in partea dreapta, legate intre ele cu un coridor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.