Zeci de fotografii, mesaje si secvente video au invadat site-ul postului Realitatea TV vineri dimineata, materialele amatorilor concurind pina si agentiile de stiri.Reporterul Realitatii Ana
Maria Roman, ajunsa la Zalau
dupa ce jurnalistii cetateni
isi facusera deja datoriaPrimul mail cu fotografii
sosit la Realitatea TV
de la un localnic,
Adina Pop, la ora 10.26 Viteza cu care jurnalistii cetateni
au trimis primele imagini ale exploziei La mai putin de doua ore de la explozie, pe site-ul televiziunii de stiri au fost trimise zeci de fotografii si imagini, transformind incidentul in primul caz de jurnalism cetatenesc din Romania. Adina Pop, Attila Boncidai, Mihaela Onaca sau Silviu Covaciu au devenit, din simpli martori aflati la fata locului reporteri-cheie ai Realitatii TV, care au ajutat in primele ore la reconstituirea atmosferei din cartierul Dumbrava din Zalau. „Primul mail ne-a venit la ora 10.26 de la Adina Pop, iar pozele au intrat in citeva minute pe breaking news, cu titraj «Primele imagini de la tragedia din Zalau». Simultan, la ora 10.34, ne-au venit de la Silviu Covaciu si Mihaela Onaca, dupa care au urmat alti zeci de telespectatori, unii cu videouri, ceilalti cu poze", declara pentru Cotidianul Anamaria Lembrau, editor-sef la Realitatea TV. „Au fost momente, intre orele 10.10 si 10.50, cind veneau zeci de imagini pe minut. A fost clipa in care ne-a fost clar ca telespectatorii sint «colegii nostri», corespondentii Realitatea TV la fata locului. Cind este in desfasurare un eveniment atit de dramatic si cum, de data aceasta, zeci de minute nu am avut nici un fel de imagine care sa il descrie, primele imagini trimise de catre un telespectator au fost pentru noi cel mai bun produs jurnalistic", continua Anamaria Lembrau.

Postul de stiri si-a asumat riscul de a difuza toate informatiile primite, mizind pe rapiditate, adauga Lembrau: „Criteriul de selectie a fost cel standard in redactie in ceea ce noi numim «situatia de breaking news»: cele mai relevante imagini difuzate in cel mai scurt timp posibil. Daca se poate, in timp real! Oamenii carora ne adresam nu sint «consumatori de realitate», ci parte integranta a acesteia. Am apelat la telespectator ca la o resursa jurnalistica si sintem convinsi ca a fost cea mai inteleapta decizie".

„Toate aspectele privind responsabilitatea, calitatea, metodologia de verificare si tratare a informatiei pe care le presupune lucrul cu profesionistii devin extrem de fluide", atentiona insa Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), intr-un articol din Cotidianul despre jurnalismul cetatenesc. Ea adauga insa: ‘’Este ca si cum ar avea corespondenti oriunde in lume sau exact acolo unde se intimpla ceva remarcabil".

Jurnalismul cetatenesc si-a facut simtita prezenta cel mai intens pe 11 septembrie 2001, cind imagini ale avioanelor teroriste intrate in turnurile din New York au fost preluate de televiziuni direct de la amatori. Tsunami-ul din decembrie 2004 a dat si el masura potentialului conceptului de „citizen journalism". O mare parte dintre amintirile zilei care a cutremurat Asia au fost surprinse pe telefoane mobile si apoi transmise in intreaga lume. In cazul bombelor din Londra, al uraganelor din Statele Unite, al executiei lui Saddam Hussein sau al macelului de la Virginia Tech, productia de stiri s-a facut din nou, la comun, inregistrarile adesea stingace ale martorilor oculari furnizind informatii aproape in timp real, inainte ca televiziunile sa isi puna artileria grea in functiune.