Garda Nationala de Mediu a sistat lucrarile la Drumul National 66 A, cunoscut sub numele de "drumul lui Basescu".

Printre primele dispozitii date de noul comisar general al Garzii Nationale de Mediu (GNM), Octavian Popa, presedintele PNL Tulcea, a fost efectuarea mai multor controale la investitia DN 66 A Petrosani –Baile Herculane, drumul care ar urma sa traverseze Parcul National Retezat. In urma acestor verificari, comisarii Garzii de Mediu Hunedoara au decis ieri sistarea lucrarilor pina cind beneficiarii acestora vor intra in legalitate . "Joi am afecutat un control si am constatat ca Administratia Parcului National Retezat nu si-a dat acordul scris privind desfasurarea lucrarilor pentru realizarea obiectivului , beneficiarul nu a obtinut nici avizul NATURA 2000, aviz ce trebuia eliberat de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, fapt care a impiedicat obtinerea acordului de mediu din partea Agentiei de Protectie a Mediului Hunedoara", ne-a explicat Marius Barbulescu, comisar-sef adjunct pentru controlul habitalelor naturale. Potrivit acestuia, pe portiunea de drum care traversa rezervatia naturala constructorul trebuia sa faca pasarele pentru vinat capra neagra si mistret si conducte subterane pentru animale.

Investitia a fost verificata si anul trecut, cind sefia Garzii de Mediu era detinuta de Silvian Ionescu, membru PD. Insa s-au dat doar doua avertismente si doua amenzi in valoare de 120.000 de lei.

Poiectul a demarat in anul 1999, cind Traian Basescu era ministrul Transporturilor. Si cind era ministru, si acum, presedintele a declarat ca este foarte atasat de acest drum, facind numeroase vizite la fata locului. "Drumul lui Basescu" este proiectat astfel incit sa lege localitatile Petrosani si Baile Herculane pe terasamentul unui drum forestier vechi, clasificat de Guvernul Romaniei la rangul de drum national, iar lucrarile la sectorul 2 al acestui drum afecteaza Parcul National Retezat. Lucrarile la primul sector au fost finalizate in 2002, drumul ajungind pina la Cimpu lui Neag, judetul Hunedoara.