Pe de alta parte, si in acest caz in jurul lui Traian Basescu apar o serie de oameni de afaceri, care, la fel ca alti apropiati ai presedintelui suspendat, precum Elena Udrea sau Dorin Cocos, au realizat castiguri extrem de mari in timpul regimului P
Pe de alta parte, si in acest caz in jurul lui Traian Basescu apar o serie de oameni de afaceri, care, la fel ca alti apropiati ai presedintelui suspendat, precum Elena Udrea sau Dorin Cocos, au realizat castiguri extrem de mari in timpul regimului PSD. Dar care, iata, acum, il sustin din rasputeri pe seful statului punandu-se la dispozitia acestuia. Un alt personaj care are legatura cu imobilul din strada Vasile Lascar, nr. 148, este Dorel Onaca, fost membru PRM, actual pedist. Cel care, asa cum a declarat, a facut rost de aceasta casa. Mai mult, despre sediul de campanie al lui Traian Basescu, situat intr-o vila de pe strada Vasile Lascar nr. 148, deja incep sa apara noi informatii. Conform acestora, vila ar putea apartine, prin interpunerea actualei proprietare Georgeta Toader, chiar presedintelui suspendat Basescu.
Legaturile dintre Rasvan Gabriel Toader, fiul proprietarei vilei in care presedintele suspendat si-a instalat cortul de campanie, si Traian Basescu sunt mult mai vechi. Toader a ocupat functia de secretar general al Prefecturii Bucuresti pana in anul 2002, atunci cand a fost demis de Octav Cozmanca, fost secretar general al Cabinetului Adrian Nastase. Odata cu Toader a fost zburat din postul de prefect de Bucuresti si pesedistul Mihai Ion Florin Luican, demis de Guvernul Nastase prin Hotararea nr. 14 din 17 ianuarie 2002. Potrivit unor surse din randul oamenilor politici, cei doi au fost demisi pentru mai multe afaceri dubioase pe care le-au facut cu terenuri si cu diverse imobile.
Coabitarea cu firma fostului prefect PSD
O confirmare a celor relatate de sursele ZIUA vine de la Registrul Comertului. Astfel, fostul prefect de Bucuresti Florin Luican este asociat in firma GNIR Holding SA, infiintata in august 2005, impreuna cu mai multe persoane fizice si firme. Unul dintre actionarii de la GNIR Holding SA, alaturi de Luican, este Avangarde Imobiliar Construct SRL, care are un punct de lucru exact la adresa unde acum functioneaza sediul de campanie al lui Basescu.
De asemenea, la aceeasi adresa este si un punct de lucru al societatii Avangarda 2002 SRL, firma la care asociat unic si administrator este Nicolae Toader, tatal lui Rasvan Toader si sotul Georgetei Toader. Nicolae Toader este, conform ziarului Gardianul, un prosper om de afaceri. Acesta e asociat la societatea Euro Management Consulting SRL, detinand 50 la suta din actiuni, restul aflandu-se in proprietatea cetateanului german Hans Friederich Volkmar Schroder. Euro Management Consulting SRL este administrata de Nicolae Toader si o anume Lenuta Petre care este asociat si administrator la alte firme de consultanta sau contabilitate.
Mama lui Rasvan Popescu a pus la dispozitia presedintelui suspendat Traian Basescu si Partidului Democrat casa din strada Vasile Lascar nr. 148 prin intermediul fostului membru PRM azi PD, Dorel Onaca, cel care, conform unor surse din PD, va participa si cu bani-gheata la campanie. "Casa ne-a fost pusa la dispozitie de o doamna. Am primit mai multe oferte, dar am ales-o pe aceasta. A venit la noi cu aceasta oferta pur si simplu. Nu e o vorba de chirie, ci pur si simplu ne-a pus casa la dispozitie", a spus Onaca. Acesta a fost confirmat chiar de catre Traian Basescu care a precizat ca "domnul Onaca s-a ocupat de aceste detalii". Nici seful statului, nici Dorel Onaca nu au explicat insa de ce a fost aleasa aceasta vila. De asemenea, nici unul dintre cei doi nu a precizat daca a fost semnat sau nu un contract de inchiriere pentru casa din strada Vasile Lascar nr. 148.
Prietenul Onaca
Interesant e faptul ca pana sa intre in PD, senatorul Dorel Onaca, ce se cunoaste, potrivit surselor din PD, de foarte mult timp cu Traian Basescu, a fost nominalizat intr-un raport al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.
Actualul sustinator al presedintelui suspendat este administrator al mai multor societati comerciale: Onacva, Onacva Group, Onacva International, Black Sea Star, Constanza Pilot, Melford Continental, Roumanian Tourism Press. Suspiciunea specialistilor ONPCSB a venit de la faptul ca Onaca a efectuat un numar de zece retrageri de numerar in valoare de 2,7 miliarde lei de la Banca Transilvania, unde avea deschis contul firma Onacva SRL. De-a lungul investigatiei, Oficiul a fost informat cu privire la tranzactiile suspecte efectuate de Onaca prin intermediul persoanei juridice nerezidente Walbrook International, societate al carei presedinte este britanicul Raymond Terry Gibson si la care Onaca are calitatea de reprezentant pentru Romania. De la Onacva Group SRL a fost alimentat contul firmei Onacva cu suma de 32 de miliarde de lei, bani din care Dorel Onaca a retras in numerar 62 la suta chiar in ziua in care banii au intrat in contul Onacva. Tot de la Onacva Group a fost alimentat si contul firmei Black Sea Group, cu suma de 51 miliarde lei. Si in acest caz, Onaca a scos mai mult de 4 miliarde lei in aceeasi zi in care banii au intrat in contul firmei sale. Dupa acelasi algoritm, el a mai scos din conturile firmelor pe care le conduce inca 1 miliard de lei si 666.000 de dolari. Conform unor surse din ONPCSB, in realitate operatiunile bancare cu aceasta motivare ascundeau evaziunea fiscala comisa de firma. In concluzia raportului Oficiului se arata ca Onaca a vrut sa disimuleze natura ilicita a castigurilor obtinute prin savarsirea infractiunii de evaziune fiscala.
Dupa intrarea lui Dorel Onaca in PD ancheta asupra afacerilor acestuia a incetat brusc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.