Dupa ce a fost de acord cu taxa de solidaritate platita de companii, o comisie parlamentara a votat propunerea de neimpozitare a profitului reinvestit.

Comisia de buget-finante din Senat a adoptat ieri un raport de admitere la proi
Dupa ce a fost de acord cu taxa de solidaritate platita de companii, o comisie parlamentara a votat propunerea de neimpozitare a profitului reinvestit.

Comisia de buget-finante din Senat a adoptat ieri un raport de admitere la proiectul de lege referitor la modificarea Codului fiscal privind neimpozitarea profitului reinvestit. Proiectul de lege privind neimpozitarea profitului reinvestit apartine parlamentarilor PC, in frunte cu Dan Voiculescu, si a primit un raport de admitere din partea senatorilor din Comisia de buget-finante. Guvernul a dat un raspuns negativ acestei initiative.

Efort de 1,2% din PIB

Reprezentantul Ministerului Finantelor, secretarul de stat Catalin Doica, a aratat ca neimpozitarea profitului reinvestit influenteaza bugetul de stat cu aproximativ 1,2% din PIB, la nivelul anului 2009, iar impozitarea profitul reinvestit cu 16% reprezinta un stimulent suficient pentru companii.

Reprezentantii PSD, PC si ai PRM s-au declarat in favoarea acestui proiect, in timp ce senatorii Aliantei si cei ai UDMR au votat impotriva.

Potrivit acestui proiect de lege privind modificarea Codului fiscal, toti agentii economici, indiferent de masura in care vor sa isi reinvesteasca profitul, nu vor mai plati impozitul de 16% pe ceea ce reinvestesc.

Potrivit Guvernului, o astfel de politica ar costa bugetul 946 de milioane RON in 2007, cifra calculata pe estimarile veniturilor statului din impozitul pe profit si ratei de reinvestire de 35%, conform datelor de bilant centralizate pe anul 2000.

Bani pentru pensionari

Luna trecuta, PC a mai trecut de comisia amintita un proiect de lege care prevede ca acele companii care inregistreaza profit anual de peste 100.000 de euro sa plateasca o taxa de solidaritate de 1% din profit, bani care ar urma sa ajunga la pensionarii al caror venit este mai mic decit salariul minim pe economie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.