Cvasul este simbolul a tot ce este rusesc, la fel ca votca, paslarii si troica. Acum, insa, compania Coca-Cola, stindardul capitalismului american, intentioneaza sa inceapa productia de cvas - bautura ruseasca, fabricata din paine fermentata, care ma
Cvasul este simbolul a tot ce este rusesc, la fel ca votca, paslarii si troica. Acum, insa, compania Coca-Cola, stindardul capitalismului american, intentioneaza sa inceapa productia de cvas - bautura ruseasca, fabricata din paine fermentata, care mai este denumita si "Cola comunista", noteaza cotidianul britanic The Guardian. La ora actuala, cea mai mare companie producatoare de bauturi non-alcoolice poarta negocieri cu fabricile de bere moscovite in vederea obtinerii licentei de productie a acestei bauturi inchise la culoare, care de multe ori este comercializata pe strada, din butoaie. Cvas, in care uneori se adaugau diverse poame, fructe sau suc de mesteacan, era consumat de taranii rusi inca in Evul Mediu. Multi rusi din vechea generatie ar putea fi nemultumiti de patrunderea companiei Coca-Cola pe piata cvasului, deoarece odata aceasta companie simboliza principalul dusman al Uniunii Sovietice in razboiul rece: SUA. Un popular banc sovietic povestea cum cosmonautii rusi il suna pe Leonid Brejnev pentru a-l anunta ca au aselenizat si au vopsit Luna in rosu. Peste o luna, cosmonautii suna din nou, panicati: "Au sosit americanii si au scris mare, cu vopsea alba: Coca-Cola". Pana la sfarsitul anilor 1980, cvasul era comercializat neimbogatit cu bioxid de carbon si nefiltrat, insa dupa prabusirea URSS, producatorii rusi de bauturi non-alcoolice au fost nevoiti sa adauge bioxid de carbon in cvas, pentru a putea concura cu afluxul de bauturi carbogazoase din Occident. Potrivit mass-media ruse, Coca-Cola planuieste sa produca bautura la fabricile rusesti de bere sau de cvas, deoarece compania nu detine intreprinderi specializate in tehnologii de fermentatie. Initial, Coca-Cola va organiza vanzari de proba, dupa care va demara productia in serie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.