Prin noua reglementari interne abuzive, ministrul Vasile Blaga l-a imputernicit pe fostul jurnalist Dan Carbunaru (foto) sa se ocupe de imaginea sa personala, o serie interminabila de derogari, date pentru a-l numi si mentine intr-o functie pe Carbu
Prin noua reglementari interne abuzive, ministrul Vasile Blaga l-a imputernicit pe fostul jurnalist Dan Carbunaru (foto) sa se ocupe de imaginea sa personala, o serie interminabila de derogari, date pentru a-l numi si mentine intr-o functie pe Carbunaru care nu are nici varsta, gradul, pregatirea sau experienta obligatorii. Plecand de la incadrarea directa din viata civila a jurnalistului intr-un grad de doua ori mai mare decat cel prevazut de lege, calcand in picioare perioada de proba sub tutela obligatorie pentru orice politist aspirant la un fotoliu in aparatul central, Blaga a transformat Statutul Politistului si Ghidul Carierei Politistului in hartie igienica

De la numirea in functia de director al Directiei de Informare si Relatii Publice, Dan Carbunaru nu a facut altceva decat sa se ocupe de promovarea propriei sale imagini si a sefului sau Blaga. Angajatii Directiei au fost obligati si ei sa contribuie la imbunatatirea imaginii persoanelor, si nu a institutiei, asa cum ar fi normal. Drept multumire, chiar de Ziua Nationala a Romaniei, ministrul de interne, Vasile Blaga, a dat Statutului Poli tistului lovitura de gratie: l-a „uns“ pe umilul sau om de imagine in gradul de subcomisar, dupa numai 12 luni de la angajarea sa ca politist, ca urmare a dispenselor acordate in aceasta perioada cu nemiluita

Ministrul de interne, Vasile Blaga, l-a avansat, in luna decembrie a anului trecut, pe directorul Directiei Informare si Relatii Publice din MAI, Dan Carbunaru, la gradul de subcomisar de politie. Avansarea a incalcat flagrant statutul politistului, deoarece ofiterul nu avea vechimea minima necesara in gradul inferior. Aceasta ar fi o a doua incalcare flagranta a legislatiei de catre conducerea Ministerului Administratiei si Internelor comisa in cazul fostului jurnalist Dan Carbunaru. Sunt discutabile atat incadrarea ca ofiter, cat si numirea intr-o functie de director, fara pregatirea necesara si fara sa strabata treptele obligatorii impuse de statutul politistului. Serviciile de comunicare si relatii cu mass-media aflate in subordinea directiei conduse de Carbunaru se afla in fierbere, totul datorandu-se politicii manageriale impuse de fostul jurnalist al ziarului 'Gandul>>.

Directia de Informare si Relatii Publice din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor tocmai si-a prezentat, la sfarsitul saptamanii trecute, bilantul activitatii pe ultimele 12 luni. Fara a intra in amanunte referitoare la „maretele realizari“, sustinute de la tribuna salii de conferinte a Ministerului de catre mai-marii institutiei, in frunte cu ministrul Vasile Blaga, organizatorii conferintei de presa au „omis“ sa clarifice cat de legala este activitatea si functionarea directorului Dan Carbunaru. „Gardianul“ prezinta astazi un prim episod legat de dedesubturile si ilegalitatile care au stat la baza incadrarii unui jurnalist in gradul de ofiter, numirea sa prin incalcarea normelor intr-o functie ce obliga la responsabilitate si pregatire asidua, urmata de o avansare in grad ce sfideaza corpul ofiterilor si subofiterilor de Politie, pe de o parte, si care transforma Statutul Politistului - legea de capatai a MAI - in hartie igienica.

Negocieri cu usile inchise
In luna octombrie a anului 2005, dupa decapitarea mai multor sefi de Directii, Inspectorate Generale si alte unitati aflate in ograda Ministerului Administratiei si Internelor, a sosit randul Directiei de Informare si Relatii Publice sa cunoasca unele mici reviziuri, si anume prin punctele esentiale. Astfel, dupa ce a fost pusa la cale debarcarea fostei conduceri a Directiei, capii MAI au ales sa puna la carma institutiei o persoana din afara sistemului. Aceasta persoana se numeste Jean Danut Carbunaru, avea, la vremea respectiva, 27 de ani si era un cunoscut al institutilor aflate in subordinea ministerului din prisma meseriei de jurnalist acreditat care a functionat la ziarele „Adevarul“ si „Gandul“. Casatorit cu ofiterul de politie Alina Daniela Carbunaru, fosta subalterna a lui Dan Valentin Fatuloiu, pe vremea cand acesta activa la Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, ulterior mutata la Directia de Relatii Internationale din MAI si, mai nou, la Interpol Romania, Dan Carbunaru a reusit repede si lesne sa-si faca relatii in structurile MAI. Dupa o discutie neoficiala purtata intre cativa capi ai Internelor (episod despre care vom relata intr-unul dintre articolele viitoare), Carbunaru a fost identificat drept „candidatul ideal“ pentru sefia Directiei de Informare si Relatii Publice. Cum era de asteptat, Dan Carbunaru a fost invitat la o „discutie de negocieri“, acceptand pe loc oferta incredibila care i s-a facut.

Pe sest
Pana acum, nimic nu pare nelalocul lui. Exista atat oferta, cat si candidatul. Din acest punct pleaca, insa, o serie de acte administrative abuzive si ilegale la care si-au dat mana mai multi capi ai internelor, inclusiv ministrul Vasile Blaga. Jean Danut Carbunaru avea, in octombrie 2005, cand a fost incadrat direct din viata civila ca ofiter, varsta de 27 de ani. Prin ordin al ministrului, jurnalistul a primit din start gradul profesional de inspector principal de politie, fapt ce incalca flagrant prevederile Legii nr. 360/2002 privind Statutul Politistului. Actul normativ, care este „Biblia MAI“, stipuleaza foarte clar conditiile prin care un politist poate fi incadrat din sursa externa. Astfel, la art.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.