Impreuna cu patronul de la INTERAGRO, traficantul international de arme, droguri, petrol si persoane, cetateanul ucrainean de origine israeliana, Leonid Minin, cautat international prin INTERPOL, a ajuns sa controleze Societatea Nationala "Tutunul Ro
Impreuna cu patronul de la INTERAGRO, traficantul international de arme, droguri, petrol si persoane, cetateanul ucrainean de origine israeliana, Leonid Minin, cautat international prin INTERPOL, a ajuns sa controleze Societatea Nationala "Tutunul Romanesc" (SNTR) SA. Unul dintre locotenentii omului de afaceri zimnicean este un alt fost securist, pe nume Petre Sorescu, implicat in evenimentele sangeroase de la Timisoara, din decembrie 1989. Acesta a fost de mai multe ori invinuit in Occident, dar niciodata arestat, pentru furt si trafic ilegal cu opere de arta.
In mod fraudulos, Ioan Niculae a ajuns sa controleze SNTR, detinand un procent de 53,72% fara licitatie si fara sa plateasca vreun ban. Ba dimpotriva, ceva mai inainte a devaliza societatea cu peste 20 de milioane USD, cat timp s-a aflat temporar (sapte luni de zile) la conducerea acesteia. In anul 2003, deoarece SNTR a ajuns sa acumuleze datorii colosale, firma a intrat din nou sub controlul statului. Printr-o inginerie financiara marca Niculae, actuala Autoritate pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a preluat controlul societatii (56,4%), astfel incat SNTR sa poata beneficia de prevederile Legii 137/2002 privind scutirea de la plata a unor datorii catre buget, ce se adresa numai societatilor in care statul era actionar majoritar. Astfel, au fost trecute la datoria publica circa 145 de milioane USD, fara ca - la vremea respectiva - vreo autoritate din Romania sa manifeste opozitie. Ulterior, Niculae si-a dat seama ca trebuie sa paraseasca prim-planul acestei afaceri dubioase, iar complicii sai, reprezentantii AVAS, au scos SNTR la o noua asa-zisa privatizare. Nu inainte ca magnatul sa schimbe statutul societatii, astfel incat hotararile importante sa nu poata fi adoptate de Adunarea Generala a Actionarilor decat cu 75% din voturi. Cu alte cuvinte, nici o decizie nu putea fi luata fara acordul sau.
Cardasia Niculae - Musetescu - TOBACCO
La recomandarile facute in mod discret de fostul ofiter de Securitate Ioan Niculae, AVAS a ales drept investitor strategic un consortiu infiintat peste noapte, frumos intitulat TOBACCO 2003/UE. Fata de suspiciunile presei privind aceasta tranzactie, ministrul privatizarii de la acea vreme, Ovidiu Tiberiu Musetescu, a declarat public ca, in urma "verificarilor" nu au rezultat indicii ca intre Ioan Niculae si noii proprietari ai SNTR ar exista vreo legatura. Ceea ce denota ori ca Musetescu a fost prost informat, ori ca le-a fost complice, dupa cum vom demonstra in continuare. Nu inainte de a mai preciza ca cele 56,4% procente ale statului au fost vandute pentru numai 1,6 milioane USD, preluarea unor datorii comerciale si bugetare de cinci milioane USD si alte cateva promisiuni, din care nici una n-a fost respectata cat de putin, cu exceptia disponibilizarii a peste o mie de salariati. In conditiile in care doar terenurile fabricii de tigarete Bucuresti valoreaza la ora actuala circa 70 de milioane USD, se poate aprecia nivelul coruptiei la care s-a ajuns in aceasta tranzactie. Cat priveste falimentarea programata a altor zece fabrici din teritoriu, ZIUA s-a referit pe larg in episodele trecute ale serialului.
Actualii actionari ai SC GALAXY TOBACCO SA
Ulterior, TOBACCO 2003/UE CONSORTIUM a disparut, iar in urma unor vanzari succesive de actiuni, capitalul social al SNTR a ajuns sa fie detinut dupa cum urmeaza: C.T.S. Italia - 75,0813% (o societate de producatori de tutun, fara experienta in domeniul fabricarii tigaretelor), GALAXY ENERGY INTERNATIONAL Ltd. (cu sediul in Insulele Virgine Britanice) - 23,3594%, Asigurarea Romaneasca - ASIROM SA - 0,7321%, Rafinaria ASTRA ROMANA SA Ploiesti - 0.7321% (ambele controlate de Niculae) si persoana fizica Antonello Celestini - 0,0951% (al carui tata, octogenarul Elvio, reprezinta interesele C.T.S.). Deci, firmele patronului nu se mai aflau in prim-plan. Anul acesta, denumirea SNTR s-a schimbat in SC GALAXY TOBACCO SA, de "Tutunul Romanesc" nemairamanand nici macar numele.
Magnatul coordoneaza in continuare activitatea
GALAXY ENERGY INTERNATIONAL, potrivit serviciilor secrete italiene, apartine mafiotului ucrainian de origine israeliana, Leonid Minin, existand suspiciuni ca prin intermediul grupului acestuia de firme din Romania se spala bani proveniti din traficul ilegal de armament, petrol si opere de arta, dar si din droguri ori prostitutie. Legatura dintre C.T.S. si Galaxy a fost intermediata de familia Celestini, Minin si Petre Sorescu, un alt camarad din Securitate al lui Niculae. Iar acesta din urma a aranjat cu Musetescu "inselaciunea deceniului", respectiv vanzarea in paguba a "Tutunului Romanesc". Aici ar mai fi de adaugat ca oamenii fostului securist zimnicean au modificat din nou statutul societatii, astfel incat deciziile importante sa poata fi adoptate, de data asta, cu doar 15% din totalul actiunilor. Asta pentru cazul in care Leonid Minin, urmarit international de INTERPOL, si Elvio Celestini, avand probleme de sanatate datorate varstei inaintate, nu se pot prezenta la sedintele AGA.
n
Dovada monstruoasei asocieri
Daca in privinta legaturii dintre magnatul zimnicean si firmele mafiotului ucraineano-israelian, Leonid Minin, nu mai incape nici o indoiala, Gardianul a publicat recent dovada stransei prietenii dintre acesta si C.T.S. Italia, majoritara fostului "Tutun Romanesc". Marturia consta intr-o inregistrare telefonica efectuata de SRI, cu avizul Parchetului, inainte de privatizarea SNTR. Aceasta a avut loc intre magnatul Niculae si Stefan Boboc, unul dintre oamenii lui de nadejde:
"Ioan Niculae: Da, domn' profesor!
Stefan Boboc: Sa traiti, domn' presedinte! Buna dimineata!
I.N.: Neata!
S.B.: Domn' presedinte, dumneavoastra aveti un contract de consortiu la dumneavoastra, intr-un exemplar, cu C.T.S. SRL si cu ENERGY EUROPE.
I.N.: Nu, nu cu ENERGY GROUP. Cu EAST EUROPE trebuie sa facem.
S.B.: EAST EUROPE. EAST EUROPE am zis.
I.N.: Da.
S.B.: Vreti sa transmitem acum pe e-mail la C.T.S. exemplarul asta, ca sa-l faceti acolo, sa-l trageti in sase exemplare, sa-l semnati?
I.N.: Da, da.
S.B.: Asa. Il trimitem, da?
I.N.: Da, da.
S.B.: Bun, doi: la dosarul verde nu umblati, ca nu va trebuie.
I.N.: Pai, nu, ca ala mi-a pus toate alea. Eu l-am lasat acasa sa le ia inapoi.
S.B.: Unde l-ati lasat?
I.N.: La mine acasa, la...
S.B.: ... Oh, e perfect, atunci! Il luam, ca eu lucrez la asta. Si, in al treilea rand, domn' presedinte, luati toate materialele pe care le au ei acolo: brosuri, CV-uri, astea de le publica ei..., ca imi trebuie neaparat la chestia asta.
I.N.: Da, da.
S.B.: Da?
I.N.: Da, da.
S.B.: Bun, deci va transmitem exact cu cei doi acolo, da?
I.N.: Trimiteti pe cineva la mine acasa, sa ia alea..., tot, da? Ii spun eu lui nevasta-mea sa vi le dea, bine?
S.B.: Bine. Domn' presedinte."
Sorescu, racolat de mafie
Petre Sorescu a parasit tara, fiind racolat de gruparile mafiote organizate de reprezentanti ai structurilor secrete din fostele state sovietice, conduse de Ismailov, Malevski si Jukov.
Initial, Sorescu s-ar fi specializat in furtul operelor de arta. Invinuit in repetate randuri de politiile mai multor state, n-a putut fi niciodata condamnat, datorita alibiurilor de care a facut dovada, cu sprijinul unor servicii secrete din unele tari. Vorbeste curent rusa, franceza si spaniola. Are fobie de avion, calatorind doar cu trenul si cu mijloace auto.
Petre Sorescu este asociat si cu administratorul lui Niculae, Gheorghe Albu (76 de ani, implicat in scandalul SUNOIL), fost membru in Consiliile de administratie ale Rafinariei ASTRA ROMANA Ploiesti si KRONOS ENERGY (firma ce are acelasi sediu, in Insulele Virgine Britanice, cu GALAXY ENERGY INTERNATIONAL). Societatea KRONOS a sponsorizat in repetate randuri echipa de fotbal ASTRA Ploiesti a lui Ioan Niculae. Acelasi Sorescu i-a luat locul lui Barry Rothwell la conducerea filialei romanesti a GALAXY INTERNATIONAL TRADING (EAST EUROPE) aflata sub controlul mafiotului ucraineano-israelian Leonid Minin. Sa mai adaugam ca GALAXY ENERGY este controlata de FBA AG (Finanz und Beteiligungs Aktiengesellschaft) cu sediul in Liechtenstein. Printre actionarii ziarului Curentul, alaturi de consortiul INTERAGRO SA al magnatului Niculae se afla si firma KRONOS ENERGY.
Leonid Minin, urmarit de Interpol
Nascut la 14 decembrie 1947, la Odessa, Minin este unul dintre capii mafiei ucraineene si rusesti.
Avand cetatenie ucraineana si israeliana, el se foloseste si de pasapoarte german si columbian. Detine un avion particular, un iaht de 40 m lungime, trei automobile de lux si mai multe proprietati, dintre care se remarca cea in valoare de 3,2 milioane de euro de la Cannes. Conduce numeroase firme inregistrate in paradisuri fiscale, printre care se numara GALAXY MANAGEMENT si GALAXY ENERGY. De ochii lumii, acestea se ocupa cu comertul de materii prime si transporturi internationale.
Adesea invinuit, dar niciodata condamnat, a fost banuit, in 1991, de trafic de icoane furate din bisericile moscovite. In 1995, in urma traficului cu arme si droguri, o mare suma de bani a ajuns in banci din Elvetia si Monaco, via Orientul Mijlociu. In 1997 a fost expulzat din Monaco, unde organizase o importanta retea de crima organizata. In urma livrarii catre rebelii din Sierra Leone a unei mari cantitati de arme de tot felul, Minin a intrat in posesia unei substantiale cantitati de diamante. Arestat in noaptea de 4 spre 5 august 2000, la un hotel din Semisello, Italia, a fost invinuit de traficarea a peste 68 de tone de armament de mai multe categorii. Pana la urma a scapat cu o sanctiune minora privind detinerea de droguri pentru folos personal, fiind pus in liberate de Tribunalul Suprem Italian, la 17.09.2002. La ora actuala este dat in urmarire internationala prin INTERPOL, fiind invinuit in special de trafic de arme in: Afgansitan, Iugoslavia, Irak, Pakistan, Somalia, Yemen, Burundi, Nigeria si de legaturi cu teroristii lui Osama bin Laden.
Fabrica clandestina la Baicoi
La 27 octombrie 2006 a fost descoperita o fabrica clandestina de tigari la Baicoi, Prahova, care producea tigari "Carpati" si "Zoro". Intr-un depozit din apropiere s-au mai gasit zece tone de tutun taiat. Ambalajele intregii cantitati de tutun si a tigarilor prelucrate purtau insemnele GALAXY TOBACCO si SC INTERAGRO. Prejudiciul estimat de autoritati, reprezentand sustragerea de la plata accizelor catre stat, a fost estimat la circa patru milioane de euro.
Magnatul, suspect principal
Din surse judiciare am aflat ca la data de 15 noiembrie 2006 dosarul "Tutunul Romanesc" a ajuns pe birourile procurorilor anticoruptie, Ioan Niculae fiind de aceasta data vizat printre primii suspecti. Principalele suspiciuni ce planeaza asupra tranzactiei incheiate cu statul roman - pe langa acuzatia ca SNTR a fost subevaluata de cel putin o suta de ori - ar putea consta in fapte de coruptie la nivel inalt, asociere in vedere comiterii de infractiuni economice cu grupuri mafiote internationale, evaziune fiscala, spalare de bani, gestiune frauduloasa etc. Motive temeinice ca baronul "Tutunului Romanesc", Ioan Niculae, sa fie cercetat in stare de arest preventiv.
Cine este Niculae
Nascut in localitatea Buturugeni, judetul Giurgiu, din parintii Radu si Maria, Ioan Niculae si-a inceput cariera ca ofiter de Securitate in anul 1976. In aceasta structura de opresiune a regimului comunist a activat pe fata pana in 1980. Dupa aceasta perioada a fost promovat ca ofiter sub acoperire intr-o intreprindere de comert exterior, pe relatia America de Sud, nu inainte de a absolvi academia Stefan Gheorghiu si a invata limba engleza, pe care o stapaneste partial. Dupa 1989, prin angajarea unui credit de la BANCOREX, in suma de 31,7 milioane USD, s-a lansat in afaceri pe picior mare in urmatoarele domenii: petrol, agricultura, asigurari, ingrasaminte chimice, sport, agrement, imobiliar si in productia de alcool, tigarete si tutun, distributie gaze si altele. Cu sprijinul unor politiceni de renume, dar si sub obladuirea unor inalti ofiteri SRI, politisti, inspectori ai Garzii Financiare, functionari publici, magistrati si oameni de afaceri, Niculae a ajuns intre primii zece cei mai bogati romani, prejudiciind statul cu sute de milioane de euro. Fieful magnatului se afla la Zimnicea, oras care a ajuns sa fie controlat de acesta aproape in totalitate, dupa cum vom demonstra intr-un episod viitor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.