Icoanele si alte simboluri religioase pot orna inca scolile romanesti. Situatia s-ar putea schimba saptamina viitoare, cind CNCD va lua o decizie in acest sens.

„O femeie ortodoxa din Bucuresti m-a amenintat de curind, printr-o scrisoare, cu moartea pentru ca am cerut eliminarea simbolurilor religioase din scoli", a declarat pentru „Cotidianul" Emil Moise, profesor de filosofie din Buzau. El a fost ieri la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) care l-a audiat in legatura cu o petitie care „acuza institutiile de invatamint din Romania ca accepta tacit incalcarea drepturilor omului in scolile publice deoarece permit agatarea pe peretii claselor, ai culoarelor si ai cancelariilor a simbolurilor religioase", conform presedintelui CNCD, Asztalos Csaba.

Profesorul buzoian de filosofie a precizat ca nu este contra orelor de religie si nici contra prezentei icoanelor in spatiul privat, ci critica acceptarea icoanelor crestine in scolile publice. „Este o discriminare fata de copiii de alte confesiuni, dar si o amenintare la dreptul la libera constiinta si la optiune religioasa", a motivat Moise. El a vorbit despre „incalcarea drepturilor la libertatea de gindire a tuturor copiilor din Romania, scopul scolii fiind acela de a forma personalitati autonome, care, la majorat, sa poata alege, fara a fi influentate, daca pastreaza religia, devin atei sau trec la alta confesiune".

In replica, inspectorul scolar din Buzau Paul Negoita a spus ca „in Liceul de Arta, care a fost reclamat, pe pereti sint doar lucrarile de diploma ale elevilor de la cursul de iconografie si nu icoane sfintite de Biserica Ortodoxa". Decizia in privinta litigiului a fost aminata de CNCD pina pe 21 noiembrie.

Reactia societatii civile Reclamatia profesorului Moise este sustinuta de o scrisoare deschisa adresata CNCD si semnata de membri ai societatii civile. Jurnalistul si psihologul Mircea Toma ne-a spus ca „efectul icoanelor ortodoxe de pe pereti este similar cu cel al unui panou publicitar la o bautura racoritoare agatat toata ziua pe peretii scolii". In plus, el crede ca, in primele clase, copiii carora li se preda religie nu au o gindire critica, suficient de dezvoltata, ajungindu-se la „indoctrinare". „Icoanele ortodoxe de pe peretii scolii ii fac pe cei de alta confesiune sa se simta exclusi, iar religia ortodoxa promoveaza discriminarea femeilor, de la nastere, cind sint considerate impure, pina la casatorie, cind li se spune ca trebuie sa fie supuse barbatului", si-a motivat adeziunea la scrisoarea deschisa Mihaela Miroiu, specialist in studiile de gen. Unul dintre initiatorii scrisorii, Remus Cernea, presedintele Solidaritatii pentru Libertatea de Constiinta, a declarat pentru „Cotidianul" ca, in cazul unui raspuns negativ al CNCD, umeaza o reclamatie la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. (V.B.)