Dupa 58 de ani, cele 19 picturi din colectia istorica a Muzeului National Brukenthal s-au intors la Sibiu. In prezenta lui Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor si a lui Sergiu Anghel, Comisar Guvernametal al programului "Sibiu - Capitala
Dupa 58 de ani, cele 19 picturi din colectia istorica a Muzeului National Brukenthal s-au intors la Sibiu. In prezenta lui Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor si a lui Sergiu Anghel, Comisar Guvernametal al programului "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007" a reprezentantilor mass-media si a autoritatilor locale, ieri, la Muzeul Brukenthal din Piata Mare a Sibiului tablourile au fost prezentate, urmand sa fie vizitate de public incepand cu 1 decembrie 2006. "Restituirea institutionala a celor nouasprezece tablouri, printre care se afla "Omul cu tichie albastra", a lui Jan van Eyck, si "Uciderea Pruncilor", a lui Pieter Bruegel cel Batran, reprezinta un gest esential al incercarii de recuperare si de promovare a memoriei culturale a Sibiului. Lipsita de aceste fire, tesatura viitoarei capitale culturale a Europei ar fi fost una destramata si incompleta", a declarat Adrian Iorgulescu. Tablourile au fost transferate in 1948 din patrimoniul muzeului sibian in cel al Muzeului National de Arta al Republicii Populare Romania din Bucuresti, motivul principal fiind ca Sibiul nu oferea conditiile necesare de protectie si conservare a capodoperelor. In 2004, ministrul de atunci al Culturii, Razvan Theodorescu a hotarat printr-un ordin restituirea tablourilor, dar din cauza faptului ca nu se incheiasera lucrarile de reamenajare a Muzeului Brukenthal s-a hotarat ca ele sa ramana in continuare in custodia Muzeului de Arta din Bucuresti. Astazi, cand lucrarile de finalizare a proiectului Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007 ar trebui sa se apropie de sfarsit, picturile, evaluate la sute de milioane de euro, se intorc in siguranta la Sibiu unde vor putea fi vizitate de public pe parcursul intregului an urmator. (M. ANDRONESCU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.