Toate suprafetele agricole din judetul Tulcea achizitionate de firme cu investitori straini vor fi verificate, informeaza Rompres. Decizia a fost luata ieri, in sedinta Colegiului Prefectural al judetului, la recomandarea prefectului Chirica Lefter,
Toate suprafetele agricole din judetul Tulcea achizitionate de firme cu investitori straini vor fi verificate, informeaza Rompres. Decizia a fost luata ieri, in sedinta Colegiului Prefectural al judetului, la recomandarea prefectului Chirica Lefter, dupa ce directorul Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DGADR), Vasile Gudu, a atras atentia ca exista suprafete achizitionate sau inchiriate de firme cu actionari majoritari straini care lasa parloaga terenurile agricole. "La Rahmanu, exista o suprafata agricola cumparata de o firma spaniola, insa terenul nu a fost cultivat, ci lasat parloaga. Speram sa nu se intample la fel cu toate terenurile achizitionate de societati cu capital majoritar strain", a declarat directorul DGADR, Vasile Gudu. El a mai spus ca proprietarii terenurilor agricole din judetul Tulcea sunt interesati sa isi vanda suprafetele ca urmare a faptului ca pot beneficia de renta viagera. Mentionam ca situatia semnalata in zonele de terasa ale judetului Tulcea este similara cu cea inregistrata in Delta Dunarii, firme cu actionariat majoritar strain care au concesionat suprafete de teren de la Consiliul Judetean necultivand terenurile respective.
Potrivit Legii nr. 18/1991 privind fondul funciar, cu toate modificarile si completarile sale ulterioare, "toti detinatorii de terenuri agricole sunt obligati sa asigure cultivarea acestora si protectia solului". In cazul in care proprietarii nu-si indeplinesc aceste indatoriri, vor fi somati in scris de catre primariile comunale, orasenesti sau municipale, dupa caz, sa execute aceste obligatii, se arata in art. 75 al legii. "Persoanele care nu dau curs somatiei si nu executa obligatiile in termenul stabilit de primar, din motive imputabile lor, vor fi sanctionate, anual, cu plata unei sume de la 50.000 lei la 100.000 lei/ha, in raport cu categoria de folosinta a terenului", precizeaza actul normativ.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.