Membrii romani ai gruparii islamiste apropiate "Fratilor Musulmani" au fost "calcati" luni noaptea de lucratori ai Serviciului Roman de Informatii, ofiteri de la Crima Organizata si mascatii de la Interventii Rapide. Actiunea a demarat in urma inform

Membrii romani ai gruparii islamiste apropiate "Fratilor Musulmani" au fost "calcati" luni noaptea de lucratori ai Serviciului Roman de Informatii, ofiteri de la Crima Organizata si mascatii de la Interventii Rapide. Actiunea a demarat in urma informatiilor furnizate de ofiterii sub acoperire, potrivit carora unul dintre membrii gruparii, Florin Ioan Lesh, punea la cale un atentat terorist intr-o zona aglomerata din Timisoara. In urma perchezitiilor, Lesh si doi dintre prietenii lui au fost retinuti, primul fiind arestat preventiv pentru 29 de zile.
Zeci de procurori si ofiteri de la Crima Organizata au descins, luni noaptea, in mai multe locatii din Lugoj, unde, potrivit informatiilor furnizate de SRI, s-ar fi pus la cale un posibil atentat terorist in Timisoara. Anchetatorii sustin ca atentatul ar fi fost planuit de un roman de 30 de ani din Lugoj, Florin Ioan Lesh, convertit la islamism.
Conform unor surse confidentiale, Lesh intentiona sa declanseze dispozitivul exploziv in zona bancilor din centrul orasului. Ca obiectiv de rezerva, Lesh a luat in calcul Aeroportul din Timisoara. De precizat ca in timpul interventiei politistilor de Crima Organizata, Lesh, care era la volanul unui Renault 18, a incercat sa fuga. Dupa cativa pasi, cand a vazut ca ofiterii nu glumesc si isi indreapta armele spre el, si-a dat seama ca nu are prea multe sanse si s-a culcat singur la pamant. In masina, "baietii buni" au gasit doua butelii care urmau sa fie aruncate in aer cu ajutorul unui declansator conectat la un telefon mobil. Practic, explozia urma sa se produca in urma unui simplu apel.
Perchezitiile ulterioare au durat mai mult de trei ore. In urma acestora, au fost retinute trei persoane, Florin Lesh - prins in trafic in dreptul localitatii Buzias - si doi dintre amicii sai, anchetatorii confiscand si un calculator pe care se banuia ca ar fi fost stocata schita dispozitivului exploziv si mai multe CD-uri.
Cei trei au fost dusi la Parchet pentru audieri, urmand sa fie prezentati ieri instantei cu propunere de arestare preventiva sub acuzatia de tentativa de atac terorist. Conform anchetatorilor, Florin Lesh nu a negat faptele, declarandu-le ca regreta ca nu a reusit sa isi duca planul la bun sfarsit si sa ii ajute pe fratii sai islamisti.

Imagini destinate Al Jazeera

Unul dintre prietenii retinuti este proaspat absolvent al Facultatii de Cibernetica, din informatiile obtinute de ofiterii sub acoperire banuindu-se ca l-ar fi ajutat pe Lesh sa posteze pe Internet un site in care isi facea publice convingerile islamiste si faptul ca doreste sa detoneze o masina in centrul Timisoarei pentru a se razbuna pe romani pentru ca s-au aliat cu americanii.
Lesh ii indemna pe posibilii adepti la atitudini violente antiisraeliene si antioccidentale, promovand implicarea in jihad. Cateva dintre aceste imagini, in care Lesh era filmat in timp ce avea o cagula pe cap, au fost interceptate de SRI, ofiterii afland astfel ca intentiona sa le transmita posturilor de televiziune CNN, BBC si Al Jazeera.

Stranse legaturi cu teroristii islamisti

Potrivit Biroului de presa al SRI, Lesh a fost monitorizat inca din 17 decembrie 2004 de SRI, in urma unor banuieli potrivit carora ar fi avut legaturi cu organizatii teroriste fundamentalist-islamice, existand totodata indicii legate de initierea sau savarsirea de atentate teroriste pe teritoriul Romaniei.
Informatiile obtinute in timpul filajului au scos la iveala faptul ca, incepand cu anul 2002, Lesh ar fi participat la tabere de pregatire religioasa organizate in Romania, intrand in legatura cu membri ai organizatiei extremist-teroriste "Fratii Musulmani".
"In anturaj, isi exprima deschis adeziunea la jihadul islamic, acuzand politica pro-occidentala a Romaniei. Dupa convertirea la islamism si alegerea pseudonimului Aynan Hassan Abger (fost soldat in cea de-a VII-a Brigada a Armatei Islamice Bosniace), Lesh Florin Ioan a fost indoctrinat cu percepte fundamentaliste, declarandu-se dispus sa se sacrifice intr-un atentat terorist", sustine Serviciul de Informatii.

Posibile atacuri asupra bazelor militare americane

Ofiterii de informatii sustin ca Lesh a tinut permanent legatura cu adepti ai ideologiei fundamentalist-islamice din tara si strainatate, in special cu musulmani din regiuni cunoscute ca pepiniera a fenomenului terorist. De asemenea, pe parcursul monitorizarii, ofiterii SRI au obtinut date certe privind intentiile lui Lesh de a comite atentate teroriste impotriva unor baze militare americane ce ar putea fi infiintate in Romania, cu ajutorul armelor si munitiei la care ar avea acces.
La data de 17 august 2005, SRI a sesizat Sectia Teritoriala Timis de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism, ulterior sprijinind activitatea de instrumentare a cauzei. Conform unor surse, la aceasta ora, ofiterii de informatii coopereaza cu omologii lor straini pentru identificarea tuturor celor care au legatura cu gruparea din Romania.

Teroarea in 2005

Monitorizarea datelor aparute in mass-media interne si internationale arata ca, in anul 2005, au avut loc 391 actiuni teroriste (fata de 288 acte teroriste, comise in perioada corespondenta a anului 2004), care s-au soldat cu peste 7.111 victime, dintre care peste 4.732 de raniti, peste 2.379 de morti si importante pagube materiale.
Cele mai multe manifestari ale fenomenului terorist au avut loc in:
- Asia - 358: Irak - 297, Afganistan - 10, Turcia - 9, Liban - 8, Rusia - 5, Israel - 5, Daghestan - 5, Cecenia - 4, Indonezia - 2, Thailanda - 2, Pakistan - 2, Qatar - 1, Abhazia - 1, Birmania - 1, Georgia - 1, Filipine - 1, Japonia - 1;
- Europa - 30: Marea Britanie - 11, Spania - 6, Italia - 4, Kosovo - 2, Grecia - 2, Franta - 1, Bulgaria - 1;
- Africa - 9: Egipt - 6, Somalia - 1, Algeria - 1, Etiopia - 1.
Tintele vizate de atacurile teroriste sunt reprezentate de obiective usor de lovit cu numar mare de victime - ziaristi, turisti, civili aflati in zone aglomerate, lideri politici si apropiati ai acestora cu functii importante in stat, diplomati, magistrati, forte ale armatei sau politiei si functionari publici.
Locurile unde s-au produs evenimentele teroriste difera in functie de scopurile sau obiectivele urmarite de catre autorii actiunilor. A fost vorba de sedii ale fortelor de politie, lacase de cult, centre comerciale, sedii de partide politice, institutii bancare, facilitati petroliere, cartiere rezidentiale, sedii ale unor ambasade, trenuri, statii de metrou, locuri publice aglomerate, centre culturale sau autobuze.

Atentatul din 1985

La data de 26 mai 1985, membri ai unei grupari extremist-teroriste de esenta fundamentalist-islamica au plasat mecanisme explozive sub autoturismele unor lideri ai studentilor sirieni, intr-o parcare auto din Complexul Studentesc Grozavesti. Conform SRI, dupa dezamorsarea primului dispozitiv-capcana, in timpul executarii lucrarilor pirotehnice specifice, cel de-al doilea mecanism a explodat, ceea ce a facut ca doi dintre specialistii echipei pirotehnice, respectiv locotenent-colonel Paul Donner si capitan Ion Vicrean, sa-si piarda vietile.

Peste 200 de membri ai organizatiei fundamentaliste, activi in Romania

Potrivit unui articol publicat in revista "Jane's Intelligence Review", Fratii Musulmani este una dintre organizatiile active in Romania, avand in anul 2002 peste 200 de membri si simpatizanti care lucreaza sub acoperirea ligilor islamice si a fundatiilor umanitare.
"Aceste elemente au deseori legaturi in mediile academice si cauta noi aderenti pentru propaganda islamica si executarea de operatiuni. Fratii Musulmani din Romania lucreaza in stransa colaborare cu membrii Hamas. Potrivit informatiilor detinute de SRI, Liga Islamica Culturala din Bucuresti coordoneaza activitatea tuturor membrilor organizatiilor Fratii Musulmani si Hamas din Europa Centrala si de Est. Potrivit acelorasi surse, sprijinul financiar provine de la Asociatia Mondiala a Tineretului Musulman, cu sediul in Riad, Arabia Saudita, si de la Fundatia Umanitara Al-Taiba, cu sediul in SUA. Membrii organizatiei Fratii Musulmani din Romania au fost in trecut implicati in acte teroriste, dar nu exista dovezi clare ca ar intentiona sa comita astfel de acte in viitorul apropiat", mai sustine publicatia. In ceea ce priveste Organizatia Hamas, revista noteaza ca aceasta "face eforturi sustinute pentru a influenta comunitatea palestiniana din Romania". Peste 70 de membri ai acestei organizatii traiesc in orase ca Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi. Sursele SRI considera activitatile membrilor Hamas din Romania ca fiind "amenintari grave la adresa sigurantei si securitatii nationale". De asemenea, exista probe care atesta ca adeptii Hamas din Romania sprijina financiar si prin alte mijloace structura centrala a acestei organizatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.