Raspunzand initiativei editurii Polirom de a selectiona si premia cele mai promitatoare debuturi ale anului 2005, Liviu Bordas, absolvent al Facultatii de Filosofie din Bucuresti, specializat in indianistica, a propus o lucrare care, fara tagada, can
Raspunzand initiativei editurii Polirom de a selectiona si premia cele mai promitatoare debuturi ale anului 2005, Liviu Bordas, absolvent al Facultatii de Filosofie din Bucuresti, specializat in indianistica, a propus o lucrare care, fara tagada, candideaza la titlul de cea mai importanta aparitie de eruditie a anului in curs.
Intitulata Iter in Indiam. Imagini si miraje indiene in drumul culturii romane spre Occident (Polirom, 2006), monografia, de peste 500 pagini, probeaza capacitatea de sinteza a unui autor care, desi debutant in volum, implineste toate conditiile pentru a fi considerat un autentic savant. Marcat in mod vizibil de descendenta ilustra a lui Mircea Eliade, Ioan Petru Culianu, Sergiu Al-George si Rosu Arion, Bordas nu-si pierde nici o clipa consistenta propriei personalitati alegand un traseu care-i este propriu. Subiectul cartii sale calatoria in India a basarabeanului Alecu Ghica - este unul cat se poate de eterat, acoperit adesea cu pete albe imposibil de completat. In ciuda acestui fapt Liviu Bordas scormoneste arhivele si sursele secundare cu o minutie detectivistica, cautand sa coreleze toate informatiile spre a contura un portret cat mai exact al unui personaj de exceptie. In ciuda eruditiei pe care o pune in joc, Bordas nu-si pierde nici o clipa luciditatea, recunoscand limitele cercetarilor de acest gen. De altfel, referindu-se la intregul teritoriu al studiilor dedicate istoriei romanilor care au vizitat India, autorul precizeaza mereu, cu fermitate, caracterul probabilistic al oricarei cercetari prezente sau viitoare: "()a schita istoria probabila a romanilor care au calatorit sau au trait in India e o sarcina extrem de dificila care depinde de multiple documente provenind din tot atatea surse" (p. 59).
Confruntati cu un subiect atat de exotic, probabil ca multi dintre cititori se vor intreba: la ce bun? Care poate fi relevanta cunoasterii unor romani obscuri, personaje fara glas pe scena istoriei, destine ratacite in labirintul unor epoci lipsite de glorie?


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.