Asa cum am promis in finalul anchetei "Afacerea Cimitirele Evreiesti", publicata in editia din 6 iunie a.c. a ziarului ZIUA, revenim astazi cu noi dezvaluiri despre inchirierea si vanzarea cimitirelor evreiesti din Romania. Cu sprijinul presedinte
Asa cum am promis in finalul anchetei "Afacerea Cimitirele Evreiesti", publicata in editia din 6 iunie a.c. a ziarului ZIUA, revenim astazi cu noi dezvaluiri despre inchirierea si vanzarea cimitirelor evreiesti din Romania. Cu sprijinul presedintelui Asociatiei Evreilor Romano-Americani, David Kahan, organizatie cu sediul la New York, suntem in masura sa va prezentam astazi si alte date si informatii care acuza grav conducerea executiva a Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER), pe de o parte, dar si autoritatile centrale si locale pentru indolenta care afecteaza iremediabil cimitirele si lacasurile de cult evreiesti.
Fragmente de oase printre rasaduri
In orasul Ramnicu Sarat, din judetul Buzau, localitate unde candva a existat o infloritoare comunitate evreiasca, sunt doua cimitire: unul vechi de peste o suta de ani si unul mai nou, cu o vechime de cateva zeci de ani. Primul, situat pe strada Jitia, a fost inchiriat de presedintele Comunitatii evreilor din Focsani, Mircea Rond, unui cetatean, pentru a fi cultivat cu legume! Aceasta in conditiile in care, cu toata vechimea cimitirului, timpul si mai ales oamenii nu au reusit sa distruga si sa faca sa dispara chiar toate pietrele si monumentele funerare. Afacerea incheiata de Mircea Rond s-a facut cu acordul Federatiei de la Bucuresti, condusa de venerabilul presedinte Aurel Vainer. Culmea este ca in "conventia" incheiata intre Mircea Rond si Radu Dutulescu nu se stipuleaza ca cel de-al doilea ar avea obligatia de a achita vreo taxa . Totusi, Dutulescu, "ingrijitorul" cimitirului, ne-a declarat, cu mana pe inima, ca el plateste patru milioane si sase sute de mii de lei sefului Comunitatii din Focsani pentru a fi lasat sa cultive diverse legume pe terenul cimitirului. Ba, mai mult, omul ni s-a vaitat ca suma creste de la an la an si ca Rond nu incheie conventia decat pe termen de un an, tocmai pentru a putea sa "urce valoarea potului" pentru "anul financiar" urmator. "Eu am incheiat conventia cu domnul Rond pentru a avea grija de cimitir si contra acestui serviciu sa am dreptul sa cultiv legume printre morminte. Banii ii dau in fiecare an, ca asa mi-a cerut de la inceput, asa ne-am inteles. Nu prea e bine ca de la an la an creste suma si ajung sa dau prea mult fata de ceea ce scot de pe teren", ni s-a plans Radu Dutulescu. "De doi ani am aceasta conventie incheiata. In primul an am platit 3,6 milioane de lei, apoi a crescut si tot creste suma!" Gradinarul ne-a povestit ca acum cativa ani in cimitir erau mult mai multe pietre funerare, dar "au disparut, dom'le, cu timpul". "Eu cred ca mai sunt oseminte pe sub rasaduri, peste tot, ca daca aici a fost cimitir, nu e normal sa fie si oase de om? Cand am sapat pamantul n-am gasit oase, ca eu sap la mica adancime pentru legume, la vreo 30 de centimetri, asa ca n-am cum sa gasesc oase!". Reporterii ZIUA au gasit, insa, printre rasaduri, diverse fragmente de oase care ar putea proveni din mormintele oamenilor ingropati aici.
In cimitirul nou, situat in spatele fabricii de lactate "Meridian", au aparut deja multe rasaduri de ceapa verde. Foarte multe pietre funerare sunt distruse de-a binelea iar aproape peste tot balariile incep sa depaseasca inaltimea monumentelor funerare, astfel incat ai impresia ca esti in jungla. Deocamdata, conform unor surse locale, nu s-a vandut nimic din cimitirul nou din Ramnicu Sarat, dar, conform acelorasi surse, patronul fabricii "Meridian" ar dori sa se extinda, iar cimitirul evreiesc este, cum spuneam, chiar in spatele fabricii.
Rond, agent imobiliar
Seful Comunitatii evreiesti din Focsani, Mircea Rond, nu este la prima afacere de acest gen. In primavara anului trecut, Mircea Rond a trecut de-a dreptul la vanzarea pe parcele a celui mai vechi cimitir evreiesc din Focsani. Astfel, FCER, prin Rond, a vandut 1281 mp, dintr-un total de 6.746 mp, cu 350 de milioane de lei vechi, catre firma Valeger Company SRL, firma lui Marius Iorga, fost vicepresedinte al CJ Vrancea in perioda 1997-2000. Iata ce declara atunci, in presa locala, Mircea Rond: "I-am vandut domnului Marius Iorga cu obligatia sa ne faca gardul si poarta si sa intretina cimitirul. Terenul acela era un spin pentru mine! Am chemat pe cineva de la Bucuresti, care a verificat zona din punct de vedere religios si nu au fost probleme. Am gasit, intr-adevar, cateva pietre funerare rezemate de fostele cladiri administrative, care erau foarte degradate. Din punctul meu de vedere tranzactia este in perfecta stare. Licitatia a inceput de la 7,5 USD metrul patrat si am vandut in final cu 10 USD", spunea Mircea Rond. Ulterior, Iorga a vandut terenul unui afacerist din Focsani, Nicu Stoenescu, cu 10 miliarde de lei vechi, adica pretul pietei pentru centrul orasului. Rond sustinea ca noul proprietar, Stoenescu, i-ar fi promis ca nu instraineaza terenul si ca nu va deschide in zona afaceri care ar fi nepotrivite cu sacralitatea acelui loc. Numai ca in contractul de vanzare-cumparare dintre Iorga si Stoenescu nu exista nici o clauza in acest sens. In plus, Rond ar trebui sa raspunda la urmatoarea intrebare: cum a fost posibil ca el sa obtina de la Iorga doar 350 de milioane de lei, in timp ce acesta din urma, la revanzarea terenului catre Stoenescu, a obtinut 10 miliarde de lei?
Vechiul cimitir evreiesc din Focsani, situat pe strada Nicolae Balcescu, dateaza de pe la 1600, in el fiind ingropate peste patru mii de persoane. Locul de veci a fost folosit pana in 1874, cand s-a infiintat un nou cimitir. De mai multi ani cimitirul a fost abandonat de sefii comunitatii evreiesti locale, centrale, dar si de autoritatile administratiei locale, dar a fost totusi inclus pe lista monumentelor istorice.
Federatia creste preturile artificial
Conform unor surse din anturajul unor fosti membri ai conducerii Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, organizatia primeste numai de la Joint-ul american trei milioane de dolari pe an. Ca sa nu mai vorbim de alte organizatii care sponsorizeaza constant Federatia din Romania. Ca sa nu mai vorbim de alte institutii evreiesti care sponsorizeaza sporadic, dar consistent FCER. Si toate acestea se intampla in timp ce presedintele Aurel Vainer se plange, ca si alti membri ai conducerii, ca n-au bani, bietii de ei, ca sa intretina cimitirele! Intr-un drept la replica, publicat in ZIUA din 7 iunie a.c., trimis redactiei in urma publicarii unei anchete semnate de Tesu Solomovici, presedintele FCER spune, printre altele: "Potrivit unor calcule estimative, pentru aducerea la o stare normala a celor 802 de cimitire, ar fi necesara o suma de peste 24 milioane de euro."!!! Cu o vorba celebra, il intrebam pe doctorul in economie Aurel Vainer: pe ce se bazeaza "calculele estimative"?! Asa, hodoronc-tronc, Vainer si ai lui estimeaza ca au nevoie de cel putin 24 de milioane de euro! David Kahan, presedintele AERA, ne-a spus ca este nevoie de mult mai putini bani pentru toate aceste lucrari de reabilitare a cimitirelor: "Daca lucrarile se fac prin Federatie, valoarea lucrarilor creste de cateva ori! Daca Asociatia noastra a reusit sa faca, cat de cat, ceva bun in Bistrita Nasaud, a reusit pentru ca i-am ocolit pe ei, cu firmele si oamenii lor, altfel probabil am fi platit dublu sau triplu."
Situatia cimitirelor evreiesti din Ramnicu Sarat este similara cu aceea a multor alte lacasuri si cimitire evreiesti din intreaga Romanie. La fel se intampla in multe localitati din Moldova sau din Ardeal. Pe masura ce vom avea noi date si dovezi, vom reveni cu speranta ca autoritatile romanesti vor interveni pentru stoparea comertului cu mormintele evreirsti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.