"Tatal meu v-a facut o teribila nedreptate. Am decis sa-mi asum responsabilitatea si sa incerc sa repar efectele comportamentului lui incalificabil fata de dumneavoastra. Spre deosebire de tata, sunteti cu adevarat un geniu. Asa ca a fost o onoare
"Tatal meu v-a facut o teribila nedreptate. Am decis sa-mi asum responsabilitatea si sa incerc sa repar efectele comportamentului lui incalificabil fata de dumneavoastra. Spre deosebire de tata, sunteti cu adevarat un geniu. Asa ca a fost o onoare pentru mine sa corectez lucrurile, ca sa puteti primi recunoasterea pe care o meritati." Destinatarul acestor randuri este profesorul Dan Gavriliu, astazi nonagenar, un pionier al chirurgiei toracice romanesti si internationale. Autorul scrisorii este Peter Heimlich, fiul celebrului medic american Henry Heimlich - cunoscut mai ales pentru manevra (care ii poarta numele) de deblocare a cailor respiratorii in caz de inec cu bol alimentar. Bogat si faimos, Henry Heimlich s-a dovedit un impostor. L-a dovedit chiar fiul sau, intr-o campanie mediatica apriga, cu accente de telenovela. Dupa ani de investigatii, el a demonstrat ca tatal sau s-a impaunat, vreme de peste patru decenii, cu o inventie a unui medic din Romania.
Doua nume, aceeasi operatie
Timp de 40 de ani, Heimlich a sustinut ca el a fost primul chirurg din lume care a efectuat inlocuirea completa a unui organ. Procedeul - cunoscut sub denumirea de "esofagoplastie cu material gastric", sau "anastomoza eso-gastrica" - are rolul de a compensa lipsa esofagului, cauzata fie de malformatii congenitale, de cancer sau de ingestia unor substante toxice. Americanii folosesc prescurtarea RGT (Reverse Gastric Tube). Multi dintre ei preferau, insa, pana de curand, sa-i spuna "Operatia Heimlich". Si totusi, in Europa si in foarte multe alte locuri din lume, procedeul era cunoscut ca "Operatia Gavriliu". Timp de decenii, nimeni nu a parut sa observe ciudatenia. Apoi, in vara lui 2003, cotidianul "Cincinnati Enquirer" a fost sesizat de un "cititor" misterios. Nu doar misterios, ci si foarte bine informat. Acesta a trimis redactiei un teanc de documente care lamureau fara echivoc problema paternitatii procedeului chirugical. Dar si altele care demonstrau ca cel mai faimos medic din Cincinnati, dr. Henry Heimlich, se prezenta fara rusine drept autorul unei inventii care nu-i apartinea.
Jurnalistul trimis pe firul afacerii a aflat cu stupoare ca prima esofagoplastie cu material gastric a fost realizata, inca din 1951, de un chirurg roman, profesorul Dan Gavriliu de la Spitalul Universitar din Bucuresti. Abia in 1955, Henry Heimlich a inceput sa experimenteze procedeul pe caini. Mai mult, in 1956, Heimlich a calatorit la Bucuresti, unde i s-a permis sa asiste si sa filmeze o operatie de inlocuire a esofagului realizata de chirurgul roman. Intors in Statele Unite, medicul american a inceput, dupa o vreme, sa se prezinte drept inventatorul procedeului. A constatat-o, de altfel, si jurnalistul trimis pe firul afacerii. Obisnuit sa fie un rasfatat al presei, Heimlich a fost prins pe nepregatite si a cazut in capcana. Reporterul consemneaza:
"La inceput, Heimlich a declarat ca el este unicul inventator al operatiei esofagiene cunoscute sub denumirea de "reversie a tubului gastric" (RTG). Dar, cand am intrebat de Gavriliu, Heimlich a ezitat. A recunoscut imediat ca romanul a fost primul care a efectuat operatia. Apoi, Heimlich a zis ca el si Gavriliu au conceput operatia simultan, independent unul de celalalt. Apoi, Heimlich a zis ca el a fost primul care a inventat procedura in Statele Unite."
Raportul lui Heimlich din octombrie 1957
Si totusi, Henry Heimlich nu fusese intotdeauna asa de ezitant cu privire la paternitatea procedurii. Intr-o comunicare publicata de revista "Surgery" in octombrie 1957, el afirma fara echivoc: "Observatiile facute in Romania stau la baza acestui raport preliminar cu privire la activitatea doctorului Gavriliu, pentru ca procedura sa devina cunoscuta chirurgilor americani si pentru ca doctorului Gavriliu sa i se acorde intaietatea in a fi descris si realizat cu succes operatia de inlocuire a esofagului".
In deschiderea articolului, Heimlich povesteste cum a ajuns la Bucuresti. Cu doi ani inainte, in 1955, publicase in aceeasi revista, impreuna cu dr. James Winfield, o lucrare despre o procedura similara, pe care o experimentasera pe caini. Heimlich relateaza: "La scurt timp, ne-a fost inaintata o scrisoare adresata editorului, dr. Alton Ochsner, din partea dr. Gavriliu din Bucuresti, Romania. In scrisoare, dr. Gavriliu declara ca a efectuat cu succes aceeasi interventie, pe 50 de pacienti, incepand din 20 aprilie 1951 - si ca rezultatele sale au fost publicate in jurnalele medicale romanesti. Cautand referinte despre Gavriliu in Biblioteca Academiei de Medicina din New York, am constat ca jurnalele (mentionate - n.n.) nu mai sosisera in SUA de circa 10 ani si nu erau incluse in nici un index american din acea perioada. In scrisorile ulterioare, Gavriliu a trimis copii dupa publicatiile romanesti in care se facea referire la activitatea sa. Ulterior, Academia Romana de Stiinte ne-a invitat, pe dr. Winfield si pe mine, sa vizitam Romania. Am ajuns la Bucuresti in 25 septembrie 1956 si am ramas acolo pana la 3 octombrie."
Tanarul Henry Heimlich a fost, se pare, extrem de impresionat de performantele medicilor din Romania. El consemna, in octombrie 1957: "In timpul sederii mele la Bucuresti am asistat la doua operatii de inlocuire de esofag (RTG), efectuate de dr. Gavriliu. Am participat la ambele interventii, care au fost si filmate pentru mine. Cand au colaborat doua echipe de chirurgi, usurinta cu care a fost realizata operatia a fost impresionanta. Interventia nu ar trebui sa dureze mai mult de 3-3,5 ore. (...) Una dintre operatii a avut loc la o zi dupa sosirea mea la Bucuresti. In cea de-a cincea zi dupa interventie, pacientul a reusit sa inghita fara dificultate continutul unui pahar plin cu apa.
La final, Heimlich concluzioneaza: "Contributia doctorului Gavriliu in domeniul chirurgiei esofagiene este fara indoiala unadintre cele mai meritorii. "Apoi recapituleaza: "Prima operatie RGT a fost realizata cu succes de dr. Gavriliu la 20 aprilie 1951, stirea fiind publicata intr-un jurnal medical romanesc doua luni mai tarziu. In 1952, el a prezentat in fata Societatii Romane de Chirurgie 17 cazuri incununate de succes. In mai 55, a publicat rezultatele acestei interventii pe 40 de pacienti. Dr. Winfield si cu mine am operat cu succes folosind metoda Gavriliu la 20 aprilie 1957, la Metropolitan Hospital Center of New York Medical School."
Si atunci, cum s-a transformat "metoda Gavriliu" in "Operatia Heimlich"? Fiindca, nici patru ani mai tarziu, in iulie 1961, revista "Life" publica un material in care Henry Heimlich era creditat drept inventatorul operatiei de inlocuire a esofagului cu tub gastric. Despre chirurgul roman nu se pomenea nici un singur cuvant.
Un lung sir de minciuni
Timp de patru decenii, celebrul medic american a facut tot ce i-a stat in puteri pentru a acredita ideea ca el este inventatorul esofagoplastiei cu material gastric. O repeta fara jena oricarui jurnalist. Publicatii dintre cele mai diverse au preluat minciuna, fara sa banuiasca nimic. Iata doar cateva dintre declaratiile lui Heimlich, date de-a lungul timpului.
In 1998, in anuarul medical al Enciclopediei Britanice: "Am conceput o operatie pentru inlocuirea esofagului. Dupa ce am aplicat cu succes procedura pe mai multi pacienti, am prezentat rezultatele in cadrul unei reuniuni a Asociatiei Medicale Americane."
In numarul din mai-iunie 1995 al revistei "Navy Medicine": "Specializarea mea a rezultat din conceperea operatiei de inversare a tubului gastric pentru inlocuirea esofagului. Incercarile anterioare de a inlocui esofagul (...) nu avusesera prea mare succes."
In 2002, in "Who's Who in America": Nu m-am multumit niciodata cu metodele existente si am cautat intotdeauna sa le simplific si sa le imbunatatesc. Dupa ce am pus la punct o procedura pentru inlocuirea esofagului, mi-am dat seama ca in acest fel puteam sa ajut, in numai cateva saptamani, mai multi oameni decat as fi facut-o intr-o viata intreaga petrecuta ca simplu chirurg in sala de operatii."
Sau, culmea tupeului, o declaratie consemnata de "Cincinnati Post": "Era pentru prima data cand un organ era inlocuit. A fost un succes si a devenit o operatie foarte folosita. Dar, atunci cand am inventat-o, am intampinat multa opozitie, chiar din partea sefului meu de sectie. Exista un fel de sclavie stiintifica. Tinerii sunt presati sa treaca pe lucrarile lor numele supervizorilor. Nu am vrut sa fac asta. Nu m-am supus regulii." Despre numele lui Dan Gavriliu, din nou, nici o mentiune.
Dr. Dan Gavriliu nu se simte amenintat
Dr. Dan Gavriliu nu a banuit niciodata nimic. Cu toate ca nu era nici pe departe izolat in spatele "Cortinei de Fier" - asa cum probabil sperase Heimlich. Considerat o somitate internationala, a tinut prelegeri despre operatiile de inlocuire a esofagului pe toate meridianele lumii, inclusiv la prestigiosul "Royal College of Surgeons" din Marea Britanie. In 1975, a fost profesor vizitator la Clinica Mayo din Statele Unite. In 1985 a devenit membru al Academiei Franceze de Chirurgie. A fost consultant al "World Journal of Surgeons", publicatia oficiala a Societatii Internationale de Chirurgie. Este, deci, aproape stupefiant faptul ca nimeni nu a sesizat mai devreme impostura lui Heimlich. Si totusi, abia investigatia lansata de "Cincinnati Enquirer" avea sa scoata adevarul la lumina, ajungand pana la Bucuresti.
Profesorul Gavriliu isi aminteste: "In iulie 2002, am aflat ca un anume doctor Henry Heimlich - profesor, chirurg, sef de fundatie etc. - pretinde ca el ar fi fost cel care a imaginat primul operatia de inlocuire a esofagului cu procedeul Gavriliu. Dupa ce am parcurs primele materiale trimise de americani mi-am dat seama cine este acest Heimlich. In 1955, deci cu 47 de ani in urma, venise, cu aprobarea PCR, sa-mi faca o vizita la spitalul Carol Davilla. Era insotit de o mica echipa de tehnicieni, deoarece primise si aprobarea de a filma operatia. A asistat la o operatie pe care a filmat-o si, afland ca peste cateva zile am programata inca o inlocuire de esofag cu metoda mea, mi-a cerut permisiunea de a intra in echipa chirurgicala. Am fost de acord. Dupa ce a parasit clinica, a facut o scurta excursie prin tara; sotia lui - care il insotea - era curioasa sa vada un stat comunist. Din clipa in care a plecat din spital l-am uitat timp de aproape o jumatate de veac!"
La cei 90 de ani ai sai, doctorul Gavriliu a ramas dinamic si optimist. Nu-si face probleme cu privire la prestigiul sau international: "De peste 50 de ani, toate tratatele de chirurgie din lume prezinta procedeul sub numele meu. Toti chirurgii stiu ca eu sunt autorul. Nu a pus si nu pune nimeni la indoiala paternitatea mea asupra procedeului. Probabil ca dr. Heimlich a crezut ca am murit sau ca sunt prea in varsta ca sa mai ripostez. S-a inselat."
Heimlich inventeaza si o "prietenie" cu Gavriliu
Heimlich, acum in varsta de 85 de ani, neaga vehement ca ar fi incercat sa-si aroge merite care nu ii apartin. El a declarat ca ideea operatiei de inlocuire a esofagului i-a venit in 1950, pe vremea cand tocmai isi termina perioada de rezidenta intr-un spital din New York. Gavriliu a fost primul care a efectuat operatia, insa ideea le-ar fi venit amandurora cam in acelasi timp, fara sa stie unul de altul.
Initial, Heimlich a sustinut ca medicul roman nu are nici un motiv sa fie suparat si ca, de fapt, ei au fost chiar prieteni. Numai din amicitie i-a "facut un serviciu" si i-a pomenit numele in articolul publicat, in 1957, in revista "Surgery". Gavriliu ar fi fost, chipurile, persecutat de regimul comunist de la Bucuresti si atentia comunitatii internationale l-ar fi putut scoate din incurcatura. Heimlich a explicat pentru "Cincinnati Enquirer": "Sa va spun de ce am scris despre el. Pentru ca numele lui sa fie cunoscut, astfel incat regimul sa nu il omoare. Avea probleme in Romania. Datorita contactului cu mine, puteam face ca numele lui sa fie cunoscut. Asa ca am publicat articolul."
Profesorul Dan Gavriliu s-a declarat revoltat de aceste fabulatii. El a declarat ca nu a fost nici persecutat de regim, nici prieten cu Heimlich. Chiar mai marii Partidului Comunist au fost aceia care i-au cerut sa prezinte procedura inovatoare unor chirurgi veniti din strainatate. Uneori, acestia erau lasati sa asiste la operatii. Heimlich a fost doar unul dintre cei peste 60 de medici straini care s-au bucurat de acest privilegiu.
Dupa ce scandalul a luat amploare in statele Unite, dr. Henry Heimlich a refuzat sa mai acorde interviuri presei. Si-a angajat, in schimb, un specialist in comunicare, pentru a-i gestiona problemele de imagine. Acesta a schimbat tactica si sustine acum ca clientul lui a recunoscut intotdeauna intaietatea profesorului Gavriliu. (Miruna MUNTEANU)
Fiu contra tata
Dr. Henry Heimlich Jurnalistii ar fi continuat probabil sa ia de bune minciunile lui Henry Heimlich daca impotriva medicului american nu s-ar fi declansat, incepand din 2003, o apriga campanie de demascare. Cine se afla in spatele acestei campanii a ramas, pentru multa vreme, un mister. Cert este ca redactiile au fost invadate cu mormane de documente referitoare la matrapazlacurile faimosului doctor, al carui curriculum ascundea multe zone obscure. Toate aspectele vietii profesionale ale dr. Heimlich au fost disecate. Si au iesit la iveala multe surprize neplacute, de la abuz de autoritate, pana la experimente controversate pe oameni, derulate in tari din lumea a treia.
Cineva extrem de avizat parea sa alimenteze presa si Internetul cu materiale incendiare pentru reputatia chirurgului, acum octogenar, din Cincinnati. Abia anul trecut a iesit la iveala faptul ca "justitiarul din umbra" era chiar unul dintre cei patru copii ai doctorului Heimlich, Peter. Totul a inceput in toamna lui 2001, cu un mare scandal de familie. Peter nu vrea sa intre in detalii si insista ca demersurile sale ulterioare nu sunt motivate de razbunare. Linda Vacariello, de la "Cincinnati Magazine", a reusit sa-i smulga doar marturisirea ca la originea crizei a stat o problema medicala. Nepricepand atitudinea parintilor sai, Peter a inceput sa faca cercetari pe cont propriu, ajutat de sotia sa, Karen Shulman. Rascolind trecutul, au ajuns la descoperiri naucitoare. Si la concluzia ca intreaga cariera a lui Henry Heimlich fusese construita pe un lung sir de minciuni. Prima dintre acestea - care i-a adus notorietatea - a fost cea legata de paternitatea procedurii chirurgicale inventate de dr. Gavriliu.
Peter Heimlich a acceptat sa acorde un scurt interviu ziarului ZIUA:
Cand ati auzit pentru prima data despre doctorul Gavriliu?
"Eu si cu sotia mea, Karen Shulman, am inceput sa cercetam cariera tatalui meu la inceputul anului 2002. Am petrecut ore intregi in arhivele bibliotecii medicale din Portland, Oregon, citind articole scrise de tatal meu in vechi jurnale medicale. Intr-o dupa-amiaza am descoperit articolul sau din 1957 din revista "Surgery" (www.heimlichinstitute. org/media/rgt-s1957-42-693.pdf). Era evident ca fusese obligat de editor sa scrie aceste scuze fiindca fusese prins atribuindu-si merite pentru inventia doctorului Gavriliu.
Din cate stiti, Henry Heimlich a recunoscut meritele doctorului Gavriliu inainte de ancheta din 2003 a cotidianului "Cincinnati Enquirer"?
De cand eram copil, tatal meu mi-a spus intotdeauna ca el a inventat procedura RGT. Mi-a spus ca a fost in Romania in anii '50, dar nu a pomenit niciodata de doctorul Gavriliu. Intotdeauna am crezut ca tatal meu este inventatorul. Cand eram copil, tin minte ca am dus la scoala, la ora de stiintele naturii, filmul tatalui meu despre procedura RTG - fiindca eram mandru de el. Tata imi spusese ca in film este el, in timpul unei operatii. Ca dupa toti acesti ani sa descopar ca facuse filmul in Romania, in 1956 - iar cel care opera era doctorul Gavriliu, nu tatal meu!
Credeti ca tatal dvs. a incercat in mod deliberat sa insele cu privire la paternitatea RTG sau poate fi vorba despre o neintelegere, o problema de comunicare?
Din pacate, nu cred ca a fost vorba despre o neintelegere. Intotdeauna a numit procedura RGT "Operatia Heimlich". Asa o numeste si acum, pe site-ul sau de pe Internet (www.heimlichinstitute.org/studies.html). Daca vroia in mod sincer sa-i recunoasca meritele doctorului Gavriliu, de ce nu i-a spus "Operatia Gavriliu"? Am descoperit ca tatal meu are antecedente in a-si atribui inventiile altora. In 2002, am auzit de la alti medici ca este un secret al lui Polichinelle faptul ca nu tatal meu inventase manevra Heimlich. Am ajuns sa le dau dreptate. Acum pare limpede ca adevaratul inventator al manevrei Heimlich este dr. Edward A. Patrick din Union, Kentucky. Cred ca tatal meu si-a insusit manevra de la dr. Patrick si i-a pus numele lui, exact asa cum facuse, in urma cu 50 de ani, cu inventia dr. Gavriliu.
Credeti ca acum lucrurile au fost lamurite?
A fost gresit din partea tatalui meu sa-si construiasca reputatia pe munca doctorului Gavriliu, fara sa-i recunoasca meritele. Pentru mine a fost important sa lamuresc lucrurile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.