Doua evenimente deosebite au marcat in special viata artistica a originarilor din Romania in Israel, in ultima saptamana. Respectand cronologia dreptul la intaietate a femeii si varstele celor despre care va povestim, incepem tableta cu o fetita de..
Doua evenimente deosebite au marcat in special viata artistica a originarilor din Romania in Israel, in ultima saptamana. Respectand cronologia dreptul la intaietate a femeii si varstele celor despre care va povestim, incepem tableta cu o fetita de... 80 de ani, care a fost sarbatorita acum cateva zile printr-un spectacol festiv la Tel Aviv. Este vorba despre cantareata si actrita Dorothea Livio, nascuta la Bucuresti, si careia publicul israelian i-a organizat o seara "sentimentala" pentru a o felicita la cele 8 decenii de viata implinite recent, din care 6 si jumatate dedicate estradei muzicale. Dorothea a inceput sa cante si sa apara pe scena ca interpreta in cuplete muzicale de la 15 ani, facandu-si debutul la teatrul "Baraseum" din Bu curesti, dupa care a intreprins neumattae turnee in toata lumea din Europa in Australia, din Orientul Indepartat in America, incununate de succese urias.
In anul 1950 a emigrat in Israel, timp de 53 de ani fiind aclamata in zeci de spectacole in limba romana organizate in Israel, dar a cucerit publicul si in estradele jucate in ebraica, idis ori alte limbi, la teatrul "Do, Re, Mi" din Tel Aviv sau in programe ocazionale de revista.
Dar inima cantaretei cu o voce de exceptie a batut in primul rand pentru publicul israelian de origine romana, in cinstea lui a aparut pe scena de 40 de ani din acei peste 60 de activitate artistica, de aceea la implinirea varstei rotunde amintite, cei care au aclamat-o si au iubit-o sincer pe Dorothea Livio au venit sa o aplaude, mai mult chiar, sa o ovationeze in spectacolul ce s-a dat in onoarea ei, intitulat "O viata de artist".
Au adresat cuvinte calde de aprecire si urari doamna dr. Mariana Stoica, ambasadoarea Romaniei in Israel, Sanda Feller responsabila filialei Tel Aviv a Asociatiei Originarilor din Romania (H.O.R.), actorul israelian I. Itzhaki, au participat la sectacol (voluntar) actori cunoscuti de origine romana printre care Anabela, Terry, Gabor, Tredy Peer, Zola cu papusile si multi altii, dar inca doua nume trebuie sa le mentionez in mod special: dr. Harry Reininger, compozitor, care a avut in Dorothea Livio, cantareata si interpreta principala intr-o serie intreaga de spectacole de revista de mare succes jucate in Israel, Liane Herman, mult apreciata de public nu doar pentru valoarea ei de pianista, ci si pentru ca e o adevarata sufletista in organizarea unor manifestatii artistice, inclusiv aceea dedicata sarbatoritei Dorothea Livio.
Iar ce ce am scris in titlul ca vorbim despre o fetita si de fapt ne-am referit la aniversarea unei actrite ajunsa la 80 de ani! Va raspundem: fiindca in toti anii de scena, chiar si atunci cand avea 60-70 de ani, Dorothea era permanent tanara. In momentul in care se urca pe scena disparea mama sau bunica Dorothea si aparea o fetita care canta si spunea cuplete cu un talent aparte, toata scena era a ei, iar publicul o aplauda minute in sir. Chiar in spectacolul festiv, la 80 de ani, Dorothea si-a incantat auditorul cu vocea ei plina tinerete.
...cateva cuvinte despre bunicul din tableta de fata: de cateva zile a devenit "tata-mare" al unei fetite, de curand a implinit 70 de ani de viata. Actor renumit din Romania in Israel pentru o saptamana de recitaluri: Florin Piersic.
Am scris mai sus ca ne vom referi la bunic doar in cateva randuri, iar asta fiindca Florin n-are nevoie de nici o carte de vizita, el reprezentand un nume de prestigiu atat in Romania cat si in Tara Sfanta, unde este iubit si asteptat intotdeauna cu bucurie. Florin Piersic a fost in Israel de zeci de ori, pot spune ca asa cum cunoaste intern, in Romania, traseul Bucuresti - Cluj, tot asa stie si ruta externa Bucuresti - Tel Aviv.
Acum e prezent aici pentru ca ii place Tara de la Mediterana, ii place publicul care umple salile cand vine Florin ii plac scenele de la teatrele din Tel Aviv sau alte orase, deoarece de pe ele tine de vorba spectatorii, cu glume si voie buna ore intregi... Asa a facut si la premiera de la "National" din Tel Aviv unde a povestit intamplari din viata lui si a altor actori, a recitat exceptional, a antrenat sutele de oameni in asa fel incat au uitat ca mai trebuie sa plece acasa...
Acesta e bunicul iubit din tableta de astazi: Florin Piersic.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.