Negocerile intre sindicate si patronate pe tema salariului minim s-au incheiat ieri, partile convenind asupra unui salariu minim negociat prin contractul colectiv de munca unic la nivel national cu patru sute de mii de lei mai mare decat cel stabilit
Negocerile intre sindicate si patronate pe tema salariului minim s-au incheiat ieri, partile convenind asupra unui salariu minim negociat prin contractul colectiv de munca unic la nivel national cu patru sute de mii de lei mai mare decat cel stabilit prin Ordonanta de Guvern, adica 3,7 milioane de lei. Initial, in discutiile cu patronatele, sindicalistii au cerut un salariu minim de 4,3 milioane de lei, si asa mai mic decat cosul minim de consum estimat la circa 5,8 milioane de lei.
Patronatele nu au fost de acord, pe motiv ca agentii economici nu pot sustine un asemenea efort financiar, unele dintre organizatii propunand in schimb ca noua valoare a salariului minim sa fie neimpozabila. Sindicalistii s-au declarat sceptici in privinta reusitei acestui demers, considerand ca pentru aceasta ar trebui schimbata legislatia.
In acest moment, Romania este codasa Europei in ceea ce priveste salariul minim pe economie, care este de doua ori si jumatate mai mic decat media europeana. Romulus Nita, vicepresedintele CNS Cartel Alfa ne-a declarat ca saptamana viitoare actul aditional la contractul colectiv de munca unic la nivel national - ce prevede noua valoare a salariului minim - va fi depus la Ministerul Muncii.
In momentul aprobarii acestuia, cel mai probabil la mijlocul acestei luni, noua valoare a salariului minim va intra in vigoare. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.