Jurnalistul Marian Garleanu, corespondentul de Vrancea al cotidianului Romania Libera, care a stat incarcerat doua zile, timp in care a colaborat cu anchetatorii in cazul privind scurgerea catre presa a unor informatii militare, a fost eliberat samba

Jurnalistul Marian Garleanu, corespondentul de Vrancea al cotidianului Romania Libera, care a stat incarcerat doua zile, timp in care a colaborat cu anchetatorii in cazul privind scurgerea catre presa a unor informatii militare, a fost eliberat sambata. Un alt ziarist, Sebastian Oancea, care se recomanda corespondent al ziarului "Ziua", a intrat in vizorul anchetatorilor. Locuinta tanarului a fost perchezitionata, urmarindu-se gasirea de noi probe si indicii in acest dosar. Procurorii DIICOT anunta insa ca ancheta se extinde si asupra unor militari cu grad mare.
Magistratii Curtii de Apel Bucuresti (CAB) au decis, vineri seara, arestarea preventiva pentru zece zile a lui Garleanu, care a contestat insa, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, masura dispusa. El este acuzat de detinere de documente secrete si de transmiterea acestora catre alte persoane. Scopul procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT) nu este acela ca persoanele sa fie arestate, ci de a identifica autorii sustragerii documentelor, care sunt detinute in afara cadrului legal, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Public, Robert Cazanciuc. Procurorul a mai adaugat ca este bine ca aceia care detin acest tip de documente sa anunte anchetatorii pentru ca detinerea se pedepseste la fel ca si sustragerea actelor. In acelasi caz, in 9 februarie a.c., a fost arestat plutonierul (r) Ionel Constantin Popa, mandatul acestuia fiind prelungit, vineri, cu 20 de zile de catre CAB. Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, anuntase efectuarea unei anchete interne in cazul scurgerii de informatii militare catre cotidianele centrale Ziua si Romania Libera. Potrivit unui comunicat difuzat marti de MApN, ancheta trebuie sa elucideze imprejurarile in care s-a produs scurgerea de informatii, urmand a se solda cu "masurile legale care se impun". Cotidianul "Romania Libera" anunta, in editia din 7 februarie a.c., intr-un articol semnat de Ovidiu Ohanesian, ca a intrat, in urma cu o luna, in posesia unor documente clasificate (cateva sute de file) ale armatei americane referitoare la conflictele din Irak si Afganistan. Cotidianul Ziua relatase, in aceeasi zi, ca a intrat in posesia unor planuri militare strict secrete ale misiunilor coalitiei internationale antiteroriste. "De undeva din Ministerul Apararii Nationale, cel mai probabil de la serviciul secret al Armatei (DIM)", se spune in cotidian.

Audieri pe banda in dosarul scurgerii de informatii

In acest dosar, jurnalistii Petre Mihai Bacanu si Doru Dragomir au fost audiati, sambata, de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Dragomir, chemat in calitate de martor, a fost solicitat sa dea o declaratie, care s-a intins pe foarte multe pagini, legate de modul in care ziarul Ziua a intrat in posesia CD-ului cu informatii militare si despre felul in care au decurs lucrurile de cand CD-ul a ajuns la redactie si pana a fost predat la Serviciul Roman de Informatii.
Inaintea lui Dragomir, in biroul procurorilor fusese audiat si Petre Mihai Bacanu, director executiv al cotidianului Romania Libera, urmand sa dea explicatii si seful Sectiei de Investigatii, Bogdan Comaroni, si seful Sectiei Externe, Victor Roncea, ambii de la ziarul Ziua.
Si locuinta ziaristului Sebastian Oancea, care se recomanda corespondent al ziarului "Ziua" in judetul Vrancea, a fost perchezitionata, sambata seara, de procurori, care cauta indicii si probe in acest caz. Procurorii au inceput perchezitia in jurul orei 18.30 si au finalizat-o cu putin inainte de ora 22.00, ei fiind interesati in special de fisierele din calculatorul ziaristului, de CD-uri si de alte suporturi de stocare a informatiilor. Jurnalistul a declarat ca nu detine nici un CD sau vreun document care sa aiba legatura cu scurgerea de informatii de la Ministerul Apararii. Sebastian Oancea crede ca este cercetat pentru simplul motiv ca este prieten cu jurnalistul Marian Garleanu. Procurorii incearca sa descopere daca mai exista si alte copii ale CD-ului cu informatii secrete si cine le-a multiplicat. Sebastian Oancea a mai precizat ca a fost invitat de procurori la Bucuresti, unde, azi, va trebui sa dea declaratii in acest caz.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.