Exact ca in perioada nefasta a dictaturii comuniste, serviciile secrete romanesti vor putea intercepta in buna traditie securistica, fara a fi trase la raspundere, convorbirile telefonice particulare in lipsa unui act de autorizare eliberat de autori
Exact ca in perioada nefasta a dictaturii comuniste, serviciile secrete romanesti vor putea intercepta in buna traditie securistica, fara a fi trase la raspundere, convorbirile telefonice particulare in lipsa unui act de autorizare eliberat de autoritatea judecatoreasca prevazuta de lege. Aceasta prevedere aberanta a fost introdusa recent de parlamentarii PSD, deputatii Ion Stan (foto), Eugen Bejinariu, Gabriel Oprea, respectiv senatorul George Maior, intr-un proiect de Lege privind autorizarea interceptarii comunicatiilor in activitatile de realizare a securitatii nationale. Din initiativa legislativa a pesedistilor aflam cu stupoare ca interceptarea comunicatiilor este legala daca este "neintentionata, rezultat al experimentarii, in conditiile legii, a noi echipamente de interceptare sau antiinterceptare ori se realizeaza studii si cercetari de imbunatatire a performantelor acestora". Cu alte cuvinte, serviciile secrete vor avea unda verde sa-si "experimenteze"aparatura de interceptare prin ascultarea convorbirilor telefonice atat ale persoanelor cat si ale diverselor institutii. In timp ce serviciile secrete vor beneficia de o bizara acoperire legala a actiunilor intreprinse, indiferent de cat de motivate sunt acestea, halucinanta initiativa a pesedistilor ii transforma pe toti cetatenii Romaniei in potentiali cobai. Desi textul face o trimitere voalata la o interceptare "in conditiile legii", precizarea nu schimba cu nimic fondul problemei in contextul in care conditiile invocate nu sunt amintite in textul propus de PSD. Initiativa legislativa a pesedistilor poate desemna insa o veritabila chichita juridica; manevrata cu "bune intentii", ii poate scoate basma curata pe reprezentantii serviciilor secrete antrenati in actiuni de interceptare "legala".(Razvan GHEORGHE)
Stelian Tanase, analist politic: "Legalizarea Securitatii"
"Este o legalizare a Securitatii. O legalizare prin nebagare de seama. Sub chichita asta ei pot baga orice, spun ca experimenteaza si, de fapt, te asculta timp de 20 de ani. In acest caz avem de-a face cu niste portite de scapare gandite de serviciile secrete. Sa fie clar, portitele sunt tocmai pentru a se abuza de ele. O lege in acest domeniu trebuie sa fie extrem de clara si de transparenta. De asemenea, in Lege trebuie sa se stipuleze clar ca aprobarile de interceptare nu pot fi date decat de judecator in conditiile x, y, z. Avem de-a face cu reflexe vechi, cu obisnuinta de a asculta. Sunt mai mult decat convins ca, si in prezent, serviciile secrete din Romania asculta convorbirile diverselor persoane. Portita din initiativa legislativa este insa un semnal de alarma. Intram in Uniunea Europeana si surubul se strange. Este timpul in care serviciile secrete isi plasmuiesc alibiuri pentru vechile lor practici. Tocmai de aceea apar astfel de portite."
Zoe Petre, vicepresedintele AP: "Ajutor PSD pentru SRI"
"Domnul Stan este binecunoscut din timpurile in care conducea Comisia de control parlamentar asupra SRI. Pe de alta parte, Gabriel Oprea este un judecator militar de profesie. Despre domnul Maior imi este greu sa ma pronunt, este diplomat. Eu realizez ca exista situatii in care serviciile secrete incearca aparatura inainte de a o cumpara. Dar de ce nu incearca aceasta aparatura prin interceptarea convorbirilor cuiva asupra caruia au mandat? Eu sunt pe deplin convinsa ca toata legislatia privitoare la siguranta nationala trebuie modernizata. Daca specialistii din SRI au probleme tehnice, cred ca ei ar trebui sa spuna asta, nu sa delege pe cineva. In acest caz, SRI primeste un ajutor nesperat din partea PSD. In cazul fostului partid de guvernamant, avem de-a face cu o adevarata traditie in acest sens. Telefonul meu a fost ascultat si nu am mai facut cercetari pentru a afla daca este interceptat si in prezent."
Cristian Parvulescu, presedintele Pro Democratia : "Formula securistica de ocolire"
"Este cu siguranta o formula securistica de ocolire. Din pacate, aceasta formula poate fi utilizata atunci cand exista banuieli dar nu exista deloc argumente solide."
Gabriel Oprea, deputat PSD: "Atacurile sunt nejustificate"
"Atacurile care tintesc initiativa legislativa sunt nejustificate. Sunt simple speculatii. Sa nu uitam contextul actual european in care lupta cu terorismul reprezinta o prioritate. Coloana vertebrala a initiativei propuse de noi rezida in faptul ca orice interceptare se face cu avizul de la judecator. Tot ceea ce am urmarit in acest act legislativ, inclusiv in partea referitoare la aspectele experimentale, a fost o eficientizare a actualului sistem. Repet, in ceea ce priveste interceptarile, avizul nu este dat decat de judecatori."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.