Consiliul Investitorilor Straini (CIS) apreciaza initiativa Guvernului de a amenda Codul Muncii, dar este nemultumit de faptul ca noua forma a actului normativ nu a luat in calcul toate recomandarile propuse de reprezentantii investitorilor straini.
Consiliul Investitorilor Straini (CIS) apreciaza initiativa Guvernului de a amenda Codul Muncii, dar este nemultumit de faptul ca noua forma a actului normativ nu a luat in calcul toate recomandarile propuse de reprezentantii investitorilor straini. "CIS apreciaza ca initiativa Guvernului de a amenda Codul Muncii este un pas pozitiv. Totusi, unul din aspectele cele mai grave, si anume acela ca prevederile contractelor colective de munca se aplica nu numai partilor care le semneaza si participa la negocieri, ci tuturor angajatorilor, au fost accentuate", se arata intr-un comunicat de presa. Reprezentantii investitorilor straini considera ca multe din probleme sunt acum transferate spre a fi rezolvate in cadrul negocierilor colective, care vor fi aplicabile tuturor angajatorilor, indiferent daca ei sunt prezenti sau nu la masa negocierilor. "CIS considera ca actualul Cod al Muncii, chiar de la intrarea in vigoare, a avut ca efect reducerea flexibilitatii pietei fortei de munca. (...) Anumite clauze sunt restrictive si nu sunt compatibile cu activitatea companiilor care opereaza intr-o economie de piata functionala", se precizeaza in comunicat. Astfel, recomandarea CIS de a li se permite angajatilor sa lucreze maximum 48 de ore pe saptamana ca medie intr-o perioada de un an nu este inclusa, in ciuda faptului ca exista o directiva europeana privind timpul de lucru, care ar fi trebuit sa fie adoptata.
Cu privire la concedierea pentru motive de incompetenta profesionala, CIS a recomandat ca "necorespunderea profesionala", sa ia in calcul performanta si nu calificarea profesionala, iar procedura sa nu fie aceeasi ca in cazul abaterii disciplinare. Modificarea Codului Muncii cuprinde doar partea a doua a recomandarii. De asemenea, actul normativ nu prevede ca negocierea compensatiei acordate angajatului pentru ca acesta sa nu lucreze la concurenta dupa incetarea contractului de munca sa fie lasata la latitudinea partilor, dupa cum a recomandat CIS. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.