Reporterii Libertatii au descoperit in inima Moldovei un adevarat "sanctuar" al sedintelor de exorcism, un loc pe care oamenii locului l-au denumit sugestiv "Ultima speranta" si in care romanii vin din toate colturile tarii pentru a beneficia de haru

Reporterii Libertatii au descoperit in inima Moldovei un adevarat "sanctuar" al sedintelor de exorcism, un loc pe care oamenii locului l-au denumit sugestiv "Ultima speranta" si in care romanii vin din toate colturile tarii pentru a beneficia de harul preotului Daniel Horga. Atunci cand e aglomerat, sedintele de exorcism au loc cu grupuri de cate trei-patru posedati, de dimineata, povestesc localnicii, pana tarziu in noapte. Spirite rele, demoni, manifestari inspaimantatoare, reactii violente ale "indracitilor", multimi de pelerini cazute in admiratie pentru oameni ai Bisericii renumiti in lupta cu diavolul. Ce se ascunde in spatele fenomenului de exorcism? Biblia ne povesteste cateva cazuri in care Iisus a vindecat "indraciti", oameni posedati de spirite malefice. Preluand traditia invatatorului, Biserica crestina a trecut si ea la astfel de practici.
in Romania exista cateva locuri unde se aduna toata suferinta, acolo unde speranta mai atarna doar de un fir de par si unde calugari cu har lupta direct cu Satana: Sihastria, Frasinei, Sambata de Sus, Cernica, Manastirea Rece, Cotmeana sau in Ardeal, in micutul sat Posaga. Peste toate se ridica insa celebrul schit din vecinatatea Sucevei, in satul Calugareni. Aici, batalia cu Diavolul se duce intr-un spatiu foarte bine delimitat si special creat, un mic asezamant imprejmuit de un cochet gard galben, amenajat chiar pe buza soselei, schitul fiind de multi ani locul in care posedatii sunt adusi pentru a se lepada de Satana.
Oamenii locului ii zic schitul "Ultima speranta". Un loc de unde iesi viu sau mort. Simplu. Un capat sau, dupa caz, un nou inceput de drum. ii spun asa pentru ca toti schizofrenicii, nebunii si posedatii care i-au trecut pragul fie s-au vindecat complet si acum sunt oameni normali, fie au sfarsit in conditii mai mult sau mai putin misterioase.
Afirmatia poate soca, insa ea este perfect sustinuta de declaratiile vecinilor si ale localnicilor, care de ani de zile sunt martorii unor miracole sau ale unor infricosatoare tragedii ce ravasesc din cand in cand linistea micutei asezari sucevene.



"Prea multi nebuni veniti de peste tot"

Povestile sunt multe iar misterele ce plutesc deasupra Calugareniului asteapta si vor astepta probabil mult timp pentru a fi lamurite.
Lui Daniel Horga, batranul preot al satului, i s-a dus vestea in toate cele patru colturi ale tarii, este unul din cei mai iscusiti atunci cand vine vorba de exorcizari, faptele sale fiind intrecute, spun localnicii, doar de cele ale mult mai cunoscutului parinte Argatu, fostul staret al manastirii de la Cernica.
"Mie nu prea-mi place ce se intampla acolo, prea multi nebuni, veniti de peste tot. ii auzi noaptea urland ca din gura de sarpe, ii tine popa inchisi cu zilele in chilii, iar pe aia mai rai ii leaga cu lanturi direct de pat", povesteste Aurel Maxim , unul dintre satenii, preocupat mai mult de fanul ce trebuie periodic rascolit pe camp decat de grozaviile ce se petrec dincolo de gardul schitului.
Cu ajutorul enoriasilor si al sponsorizarilor primite de peste tot, preotul Daniel a ridicat schitul de la zero. Pentru a-i tine pe posedati departe de ochii lumii a amenajat si cateva chilii in care cei cu probleme foarte grave sunt tinuti si cate doua trei zile. Aici dorm, aici mananca, traiesc departe de restul lumii pana cand vor fi scosi dracii din ei. inainte de a fi dusi la preot, pentru a li se citi moliftele Sfantului Vasile cel Nou, posedatii sunt obligati sa posteasca. Sunt atent monitorizati si li se asigura un confort minim. Atunci cand sunt multi posedati, preotul ii imparte in grupuri de cate trei-patru, se asaza in mijlocul lor si incepe ritualul de exorcizare.
"si tot asa de dimineata, pana tarziu in noapte. Poate face adevarate minuni, eu am asistat la cateva slujbe d-astea si pur si simplu nu mi-a venit sa cred ochilor. Era o femeie care statea in fata lui si de fiecare data cand o stropea cu apa sfintita sarmana se schimonosea de durere, se prabusea pe podea si vorbea cu voce groasa, ca de drac. Preotul Daniel ii citea in continuare moliftele pana cand femeia se linistea. Cei care fac urat de tot sunt luati pe sus si aruncati in niste butoaie imense cu apa din curtea schitului. Cand se linistesc cat de cat sunt dusi inapoi in chilii", povesteste Maria Scorojitu, localnica.
Asa cum se spune ca orice chirurg duce "in spate" un intreg cimitir de oameni, tot asa si preotii pot avea pe constiinta suflete pierdute. Suflete care, mai spun localnicii, nu mai pot fi salvate din ghearele Satanei.
"Io stiu de cazul unei inginere, adica femeie cu carte, nu o sarantoaca. S-a dus la schit, a stat vreo cateva zile, i-au citit in cartile alea sfinte, i-au facut tot ritualul, dar degeaba. intr-o noapte a fugit pe fereastra, s-a urcat intr-un tei de aici, de langa casele alea, si s-a spanzurat. Diavolul i-a luat mintile. N-a stiut nimeni nimic de ea vreo luna de zile, cam asa, pana cand langa pom s-a asezat o femeie sa manance si a vazut ca de sus picura ciudat, desi afara era soare, iar cerul era senin. Cand s-a uitat in sus, biata femeie era sa lesine, a vazut-o pe inginera cu latul de gat. Intrase in putrefactie si curgea osanza din ea", mai povesteste Aurel Maxim.
in ziarul nostru de maine veti putea citi partea a doua a acestui reportaj.

Irina i-a spus medicului ca o bantuie diavolii

"Irina Cornici auzea voci de diavol care ii spuneau ca are pacate", a spus dr. Gheorghe Silvestrovici, medicul psihiatru de la Spitalul Judetean Vaslui, cel care a tratat-o pe tanara la momentul primei ei internari, in 20 aprilie. De altfel, psihiatrul a si fost audiat de procurori.
intr-o interventie telefonica in cadrul emisiunii lui Dan Diaconescu de la OTV, medicul a explicat ce a declansat criza finala. El a povestit ca imediat dupa momentul internarii pacientei i s-a administrat diazepam si haloperidol deoarece suferise un "bufeu de reactie halucinator, care se inscrie in diagnosticul de schizofrenie". La externare, Irina (foto) nu mai avea tulburari halucinante si i s-a dat o reteta gratuita, in valoare de 7 milioane lei. Tratamentul a fost facut pana pe 20 mai, iar in lipsa medicamentelor si pe fondul insomniei (n.r. fata isi impusese un autocanon prin nesomn), al muncii si al supararii provocate de bani, s-a produs recaderea psihica.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.