Dupa 24 de ore, cat a fost retinut in arest din dispozitia procurorilor anticoruptie, fostul primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, a fost lasat liber ieri dupa-amiaza, de judecatorii Tribunalului Bucuresti. Potrivit instantei, PNA n-a avut suficien

Dupa 24 de ore, cat a fost retinut in arest din dispozitia procurorilor anticoruptie, fostul primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, a fost lasat liber ieri dupa-amiaza, de judecatorii Tribunalului Bucuresti. Potrivit instantei, PNA n-a avut suficiente argumente care sa justifice arestarea "baronului" moldovean. Ex-primarul PSD al Bacaului din perioada 2000-2004 a fost audiat marti, aproape noua ore, la sediul PNA. La finalul interogatoriului, procurorii au hotarat sa-l retina si sa-l prezinte judecatorilor cu propunerea de arestare. Ieri la pranz, cu nici trei ore inainte ca ordonanta de retinere sa expire, fostul primar a fost transportat la tribunal, cu o dubita, sub escorta "mascatilor". in spatele usilor inchise, procurorii PNA si avocatii apararii, Catalin Dancu si George Papu, au adus timp de doua ore argumente pro si contra arestarii. intr-o pledoarie intinsa pe 15 file, anchetatorii l-au acuzat pe fostul primar de luare de mita, santaj, abuz in serviciu si inselaciune. Pana in jurul orei 15.45, soarta lui Sechelariu s-a jucat intr-un razboi al nervilor tari. La un moment dat, av. Dancu a iesit din sala circumspect: "Batalia este mare, pentru ca acum se decide destinul procurorului general al PNA, Ioan Amariei. Daca il aresteaza pe Sechelariu, va fi mentinut in functie, daca nu, atunci acesta va fi ultimul dosar politic instrumentat din comanda lui Amariei". La nici un sfert de ora, magistratii s-au si pronuntat: Dumitru Sechelariu va fi cercetat in libertate.
Cu toate ca, in motivarea propunerii de arestare, PNA a aratat ca Sechelariu este "un baron local", a carui "lasare in libertate ar crea un sentiment de frustrare in opinia publica", completul de judecata a avut un alt punct de vedere. Dupa ce intrase in tribunal incatusat, Sechelariu a parasit sala liber, impreuna cu aparatorii sai. "Sunt acuzat la comanda unei persoane care vrea sa dea tarii paine si circ! Eu am fost cel mai curat primar din tara, omul care in 1989 a facut revolutia la Bacau", a declarat fostul PSD-ist, care n-a ezitat sa ceara ajutorul ziaristilor pe care altadata ii injura ca la usa cortului si ii ameninta cu moartea. Altfel, el a tinut sa se dezica de Corneliu Iacobov si Viorel Hrebenciuc, cu care pana ieri era prieten: "Nu ma intereseaza de ei! Eu stiu de mine ca sunt nevinovat".
Procurorii PNA au anuntat deja ca vor face recurs, urmand ca instanta Curtii de Apel sa fie cea care va avea ultimul cuvant in acest caz.



Lista eliberarilor surpriza

Fostul primar PSD-ist al Bacaului este ultimul de pe o lista a asa-zisilor baroni ori clienti politici ai guvernarii Nastase, ce au fost fie retinuti, fie arestati in 2005, dar care, din lipsa de probe ori din cauza unor vicii de procedura, au fost rand pe rand eliberati. Lista a fost deschisa de "baronul" Nicolae Mischie. A urmat Corneliu Iacobov, al doilea "nume greu" incatusat si pus in libertate.
si "clientul politic" Zaher Iskandarani a fost eliberat. Ultimii doi retinuti - magnatul petrolului Dinu Patriciu si, ieri, Dumitru Sechelariu - nici n-au mai primit mandate de arestare.

Nicolae Mischie

A fost arestat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si evaziune fiscala. A fost insa eliberat dupa cinci zile pentru ca procurorii PNA nu au avut suficiente probe.

Corneliu Iacobov

A fost arestat pentru evaziune fiscala, spalare de bani si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Toate acuzele au fost legate de dosarul Rafo Onesti, dar nu au putut fi probate. Astfel, dupa o suta de zile, Corneliu Iacobov a fost pus in libertate.

Zaher Iskandarani

A fost arestat si el. Procurorii l-au acuzat de contrabanda cu tigari. Sirianul a stat numai zece zile in arest pentru ca nici de aceasta data dosarul nu a fost instrumentat bine.

Dinu Patriciu

Nu a fost arestat, ci doar retinut. A fost acuzat de spalare de bani, evaziune fiscala si asociere in vederea comiterii de infractiuni in dosarul Petromidia. Magnatul roman a stat inchis doar 24 de ore, procurorii PNA neaducand in instanta probe convingatoare.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.