Libertatea va prezinta partea a doua a serialului dedicat singurului atentat ce l-a avut drept tinta pe Nicolae Ceausescu. Dupa ce le-a esuat planul, Viorel Roventiu si Petre Nastase au inceput o adevarata "joaca" de-a hotii si vardistii cu fortele S
Libertatea va prezinta partea a doua a serialului dedicat singurului atentat ce l-a avut drept tinta pe Nicolae Ceausescu. Dupa ce le-a esuat planul, Viorel Roventiu si Petre Nastase au inceput o adevarata "joaca" de-a hotii si vardistii cu fortele Securitatii, cei doi fiind cautati si vanati in toata tara. intr-un tarziu, au fost capturati, condamnati si aruncati in puscarie.intre timp, Securitatea impanzise toata zona, Roventiu si Nastase fiind cautati in perimetrul Calarasi - barajul Borcea si pana la Ovidiu, judetul Constanta, actiunea fiind condusa chiar de Tudor Postelnicu.
"Se formasera trei cercuri imense in jurul nostru, trei baraje din care nu scapa nimeni neverificat "la sange". Am facut ceea ce nu se astepta nimeni. Militia, securistii inarmati pana in dinti, armata cu elicopterele ne cautau prin paduri, insa noi am luat-o direct pe un camp, am sapat cu cutitele si vergelele de arme doua santuri in pamant, ne-am acoperit cu lucerna si bucati de pamant si acolo am stat ascunsi pana s-a lasat intunericul. incet-incet, ne-am strecurat afara din dispozitiv si am luat-o spre Constanta. Planul era sa plecam in Turcia, facuseram rost de planurile de manevre ale vedetelor si salupelor de la Paza de Coasta, cunosteam exact pe ce trasee patruleaza ziua si ca noaptea opresc in puncte fixe; aveam ruta stabilita, trebuia sa luam o barca cu motor de la un unchi de-al meu, sa vaslim in liniste pana intram in apele internationale si apoi sa punem in functiune motorul. si de acolo - dusi eram. Asta daca totul iesea asa cum planuisem".
Nedorind sa-i creeze probleme unchiului sau, Roventiu (foto) a decis sa evite sa-l viziteze, desi, dupa cum avea sa afle mai tarziu, erau asteptati si acolo. "Langa Facaeni, aproape de Fetesti, ne-au turnat niste sateni care ne-au vazut odihnindu-ne langa o liziera. seful de post, aparut ca din senin, ne-a cerut actele. I-am aratat actele, dar le-am facut scapate pe jos, cand s-a aplecat sa le ia si am scos si noi pistoalele mitraliera. L-am legat de un copac si le-am dat drumul celorlalti de se stransesera sa caste gura. Doar nu era sa tragem, nu furasem armele pentru asta". Roventiu si Nastase au trecut Dunarea, cu intentia de a se indrepta spre Delta. "Am vaslit cu doua bucati de gard - nu aveam vasle - si ne-am adapostit intr-o gradinita. Eram extenuati, asa ca am adormit. Ne-am trezit noaptea, se auzise un "Stai ca trag", am pus mana pe arme gata sa ripostam, dar erau doar copiii care se jucau in saloane de-a hotii si vardistii. N-am mai dormit si am plecat mai departe".
"stiam ca sunt peste tot, dar am reusit sa trecem printre doua puncte de control. La un moment dat, am auzit in spate "Stai, nu misca!". Am luat-o la fuga spre un gard de sarma de langa o vita de vie - trageau dupa noi ca dupa iepuri - si in momentul in care am vrut sa-l sar, unul dintre gloante a lovit stalpisorul de beton, la cativa centimetri de fata mea. Aproape ca am orbit, bucatile de beton mi-au intrat in ochi, m-am prabusit dincolo, intr-o balta de sange. Colegul meu a vrut sa ma ajute, dar i-am zis sa fuga mai departe ca-i tin eu pe militari dupa mine. M-am ascuns in vie, m-am itit pe ici pe colo, i-am ametit vreo jumatate de ora, dar pana la urma m-au capturat. Am fost prost ca am fost sincer, m-au perchezitionat sumar si m-au intrebat daca mai am ceva asupra mea. Aveam un pistol ascuns in chiloti, daca nu le spuneam de el, ii macelaream pe toti. As fi putut sa-i zbor creierii si lui Postelnicu si tuturor generalilor care erau acolo. seful de post din comuna tremura tot, era transfigurat de frica, i-am zis sa puna piedica la arma ca nu cumva sa-i alunece degetul pe tragaci si sa-mi zboare creierii. A aparut apoi si unul dintre ofiterii care coordona un filtru de care trecusem ca prin branza si, cand a auzit ca eu sunt, mi-a dat un pumn in fata de m-a aruncat doi metri in spate. Au sarit ceilalti si l-au linistit".
Sistemul capturase in sfarsit inamicul numarul unu. Evident, a inceput o sangeroasa perioada de interogatorii, perioada in care Roventiu a fost batut si chinuit ca la "manual", dupa metoda de tortura "la rotisor", aplicata de o echipa condusa de celebrul Tudor Stanica. "Cand eram scos din celula, cu catuse la maini si lanturi la picioare, trebuia sa trec pe un hol pe care erau si de o parte si de cealalta gardieni asezati in linie. Ma bateau cu bastoanele de simteam ca-mi explodeaza capul, cand ajungeam in capatul celalalt abia ma mai tineam pe picioare. in beciurile de la Rahova am fost anchetati cate 18 ore pe zi, de echipe de 4-5 securisti care lucrau in "schimburi" de sase ore. Dar nu le-am zis nimic. Dupa cum stabilisem inainte, pentru a nu cadea tot grupul, am declarat ca doream sa jefuim un CEC. Am facut si un juramant cu ceilalti si l-am respectat".
Prin sentinta nr. 63 din dosarul nr. 391/1983, Tribunalul Municipiului Bucuresti l-a condamnat pe Viorel Roventiu la moarte, iar Petre Nastase si Nicolae Stanciu au primit cate 20 de ani de inchisoare.



Inchis in celule de maxima securitate

"Orice condamnat la moarte avea dreptul, prin lege, sa solicite presedintelui tarii o cerere de comutare a pedepsei. Ei nu doreau ca eu sa fac asta. Daca nu o faceam, in cinci zile eram pus la stalp si impuscat de la zece centimetri in ceafa, asa se facea atunci, nu exista pluton de executie. Dupa ce mi-au citit sentinta, m-au dus din nou la interogatoriu, unde ofiterul manca seminte, scuipa cojile pe fata mea si ranjea, iar ceilalti ma prajeau cu bastoanele electrice".
Dupa un an, prin Decretul nr. 124/1984, emis de fostul Consiliu de Stat, lui Viorel Roventiu pedeapsa cu moartea i-a fost comutata in 25 de ani de inchisoare, iar mai tarziu, in urma celebrului Decret 11, dat de ziua lui Ceausescu, la 26 ianuarie, a ramas sa execute 20 de ani de inchisoare. "Am fost plimbat prin toate puscariile posibile si, pentru ca eram considerat un detinut deosebit de periculos, nu am fost scos nici macar o singura zi la munca, eram inchis numai in celule de maxima securitate si pazit cu arma in mana si caine ciobanesc la usa. La Revolutie am sperat ca voi scapa, toata lumea imi spunea ca voi merge acasa, trebuia chiar sa-mi vina si hainele de civil. Dar lucrurile s-au complicat". (Ultimul episod, in editia de maine a ziarului Libertatea)


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.