Mass-media albaneze acuza organizatia "Martorii lui Iehova" de numarul mare de sinucideri in randul copiilor in ultimul timp si avertizeaza in privinta declansarii unei campanii de "vanatoare de vrajitoare," relateaza Institute for War and Peace Repo
Mass-media albaneze acuza organizatia "Martorii lui Iehova" de numarul mare de sinucideri in randul copiilor in ultimul timp si avertizeaza in privinta declansarii unei campanii de "vanatoare de vrajitoare," relateaza Institute for War and Peace Reporting (IWPR). Un sir de sinucideri inexplicabile ale unor copii cu varste cuprinse intre 9 si 16 ani, in ultimele trei luni, a provocat o campanie mediatica impotriva grupului religios "Martorii lui Iehova." Declaratiile rudelor, potrivit carora copiii ar fi citit versete promovate de catre organizatia "Martorii lui Iehova," au alimentat speculatiile ca acest grup religios ar fi legat in mod straniu de aceste decese.
Sirul evenimentelor sumbre a debutat pe 12 februarie, cand Alda Cenaj, in varsta de 11 ani, a fost gasita spanzurata cu o esarfa, in apartamentul familiei, in localitatea Fier. Desi Politia nu a atribuit un motiv aparentei sinucideri, parintii Aldei au declarat presei ca fiica lor citise scrierile promovate de catre Martori. Decesul Aldei Cenaj a fost urmat de cel al Eriolei Eleyi, in varsta de 13 ani, din Mokra e Siperme. "Victima facuse parte dintr-o asociatie religioasa din Germania cu trei luni inainte sa comita actul sinucigas," a declarat primarul localitatii Podgradec, Ramayan Rapce, pentru IWPR, adaugand ca asociatia religioasa "Martorii lui Iehova" organiza intruniri in zona in fiecare vineri. Seria deceselor infantile a continuat cu cea a lui Viron Dhani. "Dupa ce s-a sinucis am gasit scrieri ale "Martorilor lui Iehova" in buzunarele pantalonilor sai," a declarat o ruda apropiata a victimei, citata de IWPR. Numele gruparii religioase a fost vehiculat si in cazul decesului Johanei Rajdho, de 11 ani, care s-a sinucis la Tirana. "Johana era introvertita si spunea adesea ca vrea sa moara, doar atunci urmand sa gaseasca fericirea," a declarat una dintre prietenele victimei.
In ultimele trei luni, Ministerul Ordinii Publice albanez a inregistrat aproximativ zece cazuri de sinucidere implicand copii cu varste cuprinse intre 9 si 16 ani. O serie de interviuri publicate de presa a evidentiat o legatura intre decese si asociatia religioasa "Martorii lui Iehova". Se presupune ca victimele fie au primit publicatia grupului, intitulata "Fortareata protectorilor", fie au participat la activitatile grupului. In replica, membrii gruparii s-au declarat "uimiti" de acuzatii. "Doctrina "Martorilor lui Iehova" pune accent pe viata eterna si pe paradis," a declarat un reprezentant al "Martorilor lui Iehova" din Tirana. "Esenta doctrinei noastre este renasterea dupa o viata de succes si guvernata de moralitate," a declarat un alt "martor al lui Iehova". Totodata, organizatia a justificat sinuciderile infantile drept legate de circumstante nefericite, aparute in familie, la scoala sau la serviciu.
In urma evenimentelor, liderul comisiei pentru ordine publica din cadrul Parlamentului albanez, Neritan Ceka, a anuntat elaborarea unor noi acte legislative care sa impuna limite "activitatii organizatiilor religioase in relatia cu copiii". Totodata, organizatia nonguvernamentala "Reteaua de Protectie a Drepturilor Omului" a solicitat ministerelor Sanatatii si Educatiei albanez sa produca noi strategii referitoare la sanatatea mintala a copiilor si la actele de violenta in scoli si in cadrul familiei. Incepand cu 1990, numarul misionarilor gruparii religioase "Martorii lui Iehova" se face simtit in Albania.
Material aparut in ZIUA prin Reteaua de Investigatii Media in Balcani - un proiect regional derulat de IWPR


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.