Marcel Shapira, liderul necontestat al masoneriei romanesti din exil, a acceptat sa acorde ziarului ZIUA un interviu in exclusivitate pentru a lamuri o data pentru totdeauna chestiunile legate de legitimitatea structurilor francmasonice aparute in Ro
Marcel Shapira, liderul necontestat al masoneriei romanesti din exil, a acceptat sa acorde ziarului ZIUA un interviu in exclusivitate pentru a lamuri o data pentru totdeauna chestiunile legate de legitimitatea structurilor francmasonice aparute in Romania dupa 1990. O adevarata legenda vie, Shapira este cu siguranta vocea cea mai autorizata atunci cand vine vorba despre acest subiect atat de complex. Timp de jumatate de secol, el a luptat pentru supravietuirea unei vieti masonice romanesti in diaspora, atunci cand, in tara, Ordinul fusese interzis de puterea comunista. A fost timp de decenii, la Paris, Suveranul Mare Comandor al Supremului Consiliu in exil pentru Romania. Acum este Suveran Mare Comandor "ad vitam" si Mare Maestru de onoare al MLNR. Este, insa, si una dintre "verigile" din "lantul de succesiune" invocat de controversatul Andre Szakvary pentru a-si legitima pretentiile de lider al masoneriei romane. Pretentii aberante, explica Shapira, care a decis sa spuna lucrurilor pe nume, demascand grupul de impostori din jurul cetateanului francez de origine maghiara.
"Szakvary nu reprezinta absolut nimic pentru masoneria romaneasca. Cum va inchipuiti ca Romania o sa-si aleaga un Mare Comandor ungur?", se revolta Marcel Shapira. El explica: "Szakvary este o figura ridicola inventata de doamna Anca Nicolescu."
Cine este, insa, Anca Nicolescu? Shapira o cunoaste de decenii. "Este o femeie capabila de orice", avertizeaza liderul masoneriei romanesti din exil. "Ea singura se lauda ca ei i se spune nu Anca, ci "En cas" ("In caz ca", joc de cuvinte - n.n.)."
Cum a ajuns aceasta femeie in cercurile masonice romanesti? "Fiindca era prietena lui Alexandru Chiriceanu, consilierul meu si Mare Cancelar al Supremului Consiliu in exil pentru Romania", explica Marcel Shapira. Ea a fost cea care l-a introdus in aceste cercuri pe cetateanul francez de origine maghiara care se pretinde astazi Suveran Mare Comandor pentru Romania. Marcel Shapira povesteste: "Anca Nicolescu a vrut sa fie "prima doamna" a masoneriei romane. Si intr-o zi l-a scos dintr-un buzunar pe acest individ, Szakvary, care este amantul ei."
Un rol important in aceasta comedie a jucat, potrivit lui Shapira, Suveranul Mare Comandor al Frantei de la acea ora, Henri Baranger.
"Anca Nicolescu l-a adus pe ungur aicea. El venea dintr-o loja ungureasca din Paris, afiliata la Marea Loja Franceza, care nu-i regulara. Si Baranger stia asta. L-am intrebat de mai multe ori, de unde vine Szakvary. A incercat de cateva ori sa-l inscrie la Marea Loja Nationala. Fiindca am gasit scrisori. Baranger avea un cabinet pe Boulevard Victor - unde este Ministerul Aerului - si Marele Secretar a venit la mine si mi-a zis "uite cum incearca sa-l bage, sa-l inscrie, incearca sa-i dea o situatie de regularitate, ca n-are trecutul prea catolic din punct de vedere masonic." Si asta n-a vrut sa-l accepte niciodata. Asa ca Szakvary a ramas in continuare la loja ungureasca."
De ce s-a pretat Baranger la un astfel de joc? De ce a facut tot posibilul pentru a legitima un mason neregular? Shapira crede ca actiunea era dirijata impotriva lui: "Szakvary a fost sustinut de Baranger, care nu stia cum sa ma infrunte. Baranger nu facea prea bine diferenta dintre un ungur si un roman; singura diferenta pe care o facea era intre un african si un alb european. Nu cunostea nici istoria Romaniei, nici istoria ungurilor."
Intre timp, insa, povesteste Marcel Shapira, Suveranul Mare Comandor al Frantei si-a dat seama de greseala sa si si-a retras sprijinul acordat cuplului Andre Szakvary-Anca Nicolescu: "Mai mult decat atat, a dat o circulara - stiu de la fratii mei francezi de la "Romania Unita" - ca Szakvary si femeia care il acompaniaza sunt interzisi si n-au voie sa se apropie de Templu. Au fost goniti. I-au spus si altii lui Baranger ca s-a facut de ras."
Pseudo-masoneria feminina a Ancai Nicolescu
Si totusi, Andre Szakvary continua sa se prezinte drept Suveran Mare Comandor al Supremului Consiliu pentru Romania. Prietena sa, Anca Nicolescu, a inceput sa faca "initieri" si sa infiinteze loji feminine in tara. Marcel Shapira relateaza un episod edificator: "Am primit un telefon de la viceprimarul din Bucuresti. Care mi-a spus: "Draga frate Shapira, vreau sa te intreb ceva. Sotia mea a fost contactata de o doamna care pregateste o loja feminina, si nu as vrea ca nevasta mea sa fie bagata in orice societate. Ce stiti ca este acolo, cine este domna Anca?" I-am zis: "Sunati-ma din nou peste cateva zile." M-a sunat si i-am spus: "Domnule, tine-ti nevasta acasa, fiindca se va compromite, este ceva absolut ilegal, astia sunt o mica antena a Marelui Orient al Frantei, care este groaza si pentru americani si pentru englezi, pentru masoneriile regulare. Iar Supremul Consiliu al lui Szakvary de acolo este format din doi-trei fosti agenti de la Securitate, si doi-trei care il sustin. Dar el nu exista. Sunt trei-patru membri care sunt pur si simplu figurativi; nu reprezinta pe nimeni.""
Marcel Shapira avertizeaza ca "referintele" masonice ale Ancai Nicolescu sunt inexistente: "S-a declarat gradul 33 la femei. Am telefonat la Loja feminina de aici si mi s-a confirmat ca nu a avut niciodata gradul 33 si ca la gradul 3 a fost data afara pentru neplata de cotizatie."
Biografia unui "fantezist"
Marcel Shapira observa faptul ca in jurul lui Szakvary s-au grupat o serie de personaje "deloc recomandabile". Printre acestea se numara si "purtatorul de cuvant", Lucian Cornescu Ring, care se prezinta ca fiind unul dintre cei mai vechi si importanti masoni romani.
Shapira lamureste lucrurile: "Eu l-am cunoscut tinerel pe Cornescu. El este baiatul lui Camil Ring, jurnalistul. A fost initiat la Loja Romania Unita, la Paris. Si la un moment dat am avut probleme cu el si l-am invitat sa demisioneze. Si a demisionat. Intrase intr-o cearta cu tatal lui, firma lor intrase in faliment si de cate ori un client trimitea un cec ei se bateau cine sa puna mana pe el.
Cornescu este un fantezist. Imi telefoneaza mie si se adreseaza secretarei: "Spune, te rog, ca sunt de acord cu sapte milioane de dolari, nici un ban mai putin". Imi vinde mie gogosi. Castraveti la gradinar. Nici un ban nu mai are. A avut cateva afaceri. Aici - in Franta - nu avea voie sa semneze un cec. S-a casatorit cu o fata ca sa-i ia dota, a plecat in Israel, nu a divortat de ea, dar s-a recasatorit a doua oara. Zicand ca-n Israel poate sa aiba doua-trei neveste. A iesit cu scandal.
S-a instalat la Bucuresti. Este si foarte smecher. Face societati. L-a zapacit si pe Nicu Filip. L-a obligat pe Filip sa-mi dea mie un telefon din biroul lui. Eu mi-am dat seama si am spus draga Filip suna-ma tu alta data si din alta parte.
Mi-am dat seama ca si in Romania lumea se fereste de el si nu vrea sa-l primeasca. E un om periculos."
Cornescu nu mai este mason
Potrivit lui Marcel Shapira, Conescu Ring nu mai face parte, de ani buni, din masonerie: "Este adevarat ca eu l-am ridicat la gradul 4 si 18, dar nu l-am initiat in 18. Si dupa aceea a trebuit sa-i cer eu sa demisioneze. A demisionat. Si nu putea sa intre din nou. El tot incearca pe aicea sa intre. Se serveste de mine ca de un certificat de moralitate, dar intr-un fel absolut incorect.
Cornescu mi-a mai dat un telefon in urma cu cateva luni, tot cu Nicu Filip alaturi, in birou. I-am spus: "Te rog, nu-mi mai telefona mereu; ce, vrei sa-i impresionezi pe oamenii batrani care sunt langa tine?" "Da' confirma-i, te rog, ca n-am fost dat afara". "Ba confirm ca ai fost dat afara!"
De fapt a demisionat. Fiindca i-am spus "Ori demisionezi, ori sunt obligat, printr-o hotarare judiciara a lojii, prin Comisia de disciplina, sa te dam afara. Vreau sa-ti evit sa fii dat afara, asa ca demisioneaza. A doua zi mi-a trimis demisia in plic.
Este un iresponsabil, i-a fost interzis aici sa semneze vreun cec. In America are de multi ani un proces, cu taica-su a imprumutat 30.000 de dolari pe care nu i-a dat inapoi. Dar asta e o istorie veche."
In masoneria romana lucrurile sunt clare
Din punctul de vedere al lui Marcel Shapira, lucrurile sunt cat se poate de clare, acum, in masoneria romaneasca:
"Szakvary nu are nici un viitor. Szakvary in Romania nu reprezinta nimic. Nu reprezinta nici un pericol pentru Costel Iancu, care este legitim. Este legitim fiindca este recunoscut si de americani, si de mine, care am condus singurul Suprem Consiliu in exil. Anca si "pantinul" (marioneta) ei sunt absolut ridicoli. El nu are absolut nici o existenta: nici legala, nici macar ilegala. Nu e bun nici macar pentru un Mare Comandor iregular. Exista multi mari comandori iregulari, dar au cel putin o anumita proeminenta, au un anumit anturaj. Ei nu au nimic."
Marcel Shapira insista asupra faptului ca prezenta catorva personaje dubioase nu trebuie sa intineze prestigiul masoneriei romanesti: "50 de ani am aparat masoneria romaneasca. Era pentru mine o mostenire pe care trebuia sa o respect. Sunt cel mai in varsta - am 50 de ani de activitate - si m-am batut pentru aceasta francmasonerie pe care sunt fericit astazi sa o vad libera. Si respectata de autoritati. Mai avem astazi afaceri, dar sunt si oameni foarte bine; nu trebuie sa tinem seama de cativa escorci, fiindca in toate masoneriile din lume sunt cativa escroci. Masonii, in lumea intreaga, sunt oameni, cu toate defectele si calitatile lor. Si masoneriile au mai putin hoti decat au celelelte asociatii.
Eu sunt fericit astazi ca mi-am facut datoria. Transferul masoneriei din exil catre masoneria nationala de pe teritoriul Romaniei s-a facut in perfecta ordine. Desigur, tranzitia nu a fost usoara. A existat un om care m-a ajutat foarte mult si pentru care am o mare admiratie: Sever Frentiu. Il pastrez in inima mea. Cu el am facut unificarea celor doua Mari Loji. Am facut ceva superb impreuna."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.