"Sa porneasca din Biserica Ortodoxa Romana si din cea Catolica o singura cantare de premarire a numelui Domnului! (...) Intemeiate pe succesiunea apostolica, Biserica Ortodoxa Romana si cea Catolica au acelasi cuvant al Domnului (...)". Aceste cuvint
"Sa porneasca din Biserica Ortodoxa Romana si din cea Catolica o singura cantare de premarire a numelui Domnului! (...) Intemeiate pe succesiunea apostolica, Biserica Ortodoxa Romana si cea Catolica au acelasi cuvant al Domnului (...)". Aceste cuvinte istorice au fost rostite de catre Papa Ioan Paul al II-lea, la Bucuresti, la 9 mai 1999, in fata a jumatate de milion de credinciosi crestini, in timp ce seful Bisericii Catolice statea alaturi de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist. Cererea simbolica de reunificare intre catolici si ortodocsi formulata de Sfantul Parinte la Bucuresti a facut inconjurul planetei, aprinzand sperantele a zeci de milioane de crestini din intreaga lume, privind o posibila reunificare intre cele doua Biserici surori. Aceste sperante de reunificare exista si stagneaza de aproape 1000 de ani, de la Marea Schisma care i-a impartit pe crestini intre catolici si ortodocsi.
De altfel, intrega vizita a Papei Ioan Paul al II-lea in Romania a reprezentat o initiativa de apropiere a catolicilor de ortodocsi: la 7 mai 1999, Sfantul Parinte ajungea la Bucuresti, in prima sa vizita intr-o tara majoritar ortodoxa. "Romania, tara-punte intre Orient si Occident, punct de rascruce intre Europa Centrala si cea Orientala, Romania, pe care traditia o numeste cu frumosul titlu de Gradina Maicii Domnului, vin la tine in numele lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu si al Preasfintei Fecioare Maria", a rostit Sfantul Parinte cand a ajuns pe aeroportul Otopeni, dupa care a sarutat pamantul romanesc.
Aceasta vizita a fost cea mai importanta din viata Papei Ioan Paul al II-lea, sutele de milioane de crestini de pe mapamond primind imagini cu liturghia celebrata in Romania de un Papa catolic si de un Patriarh ortodox.
"Sa fim mai aproape de comuniunea deplina"
Auzit de toata Romania prin intermediul retransmisiei in direct a Liturghiei oficiate in Bucuresti, Papa Ioan Paul al II-lea a lansat un apel clar pentru apropierea dintre confesiunile crestine. "Sa inceapa din Biserica Ortodoxa Romana si din cea Catolica o singura cantare de premarire a numelui Domnului! Sa formeze o simfonie de glasuri exprimand fratietatea cordiala a raporturilor reciproce si implorand comuniunea deplina a tuturor credinciosilor. Intemeiate pe succesiunea apostolica, Biserica Ortodoxa Romana si cea Catolica au acelasi cuvant al Domnului", a recunoscut Papa. "Fie ca relatiile reciproce sa devina din ce in ce mai libere de orice teama si suspiciune si sa demonstreze ca scopul oricarei actiuni pastorale este de a-l ajuta de fiecare sa creasca in fidelitatea fata de unicul Domn. (...) Se impune cautarea unitatii tuturor celor ce cred in Christos. Exprim urarea ca al treilea mileniu crestin sa ne gaseasca, daca nu total uniti, cel putin mai aproape de comuniunea deplina", a incheiat Sfantul Parinte.
Sperante desarte
Din nefericire, vizita in Romania a Papei a ramas numai un simbol istoric al posibilitatii reunificarii dintre catolici si ortodocsi. Actiunile concrete nu au aparut insa, nici din partea Bisericii Catolice si nici din partea Bisericilor Ortodoxe nationale. Astfel ca reunificarea dintre catolici si ortodocsi ramane foarte departe de realizare, mai ales ca Vaticanul nu da nici un semn ca ar renunta la pretentia "primatului" papal - care ii tine departe pe ortodocsi - si nici la pretentia "infailibilitatii" papale - care a nascut protestantismul.
Moscova, inamicul unificarii
Papa Ioan Paul al II-lea a avut de-a lungul intregii sale vieti un mare dusman: Moscova, care a insemnat fie Uniunea Sovietica, fie Biserica Ortodoxa Rusa. Dupa ce Karol Wojtyla a devenit Papa, Rusia sovietica a simtit din plin efectele retoricii anti-comuniste a acestui Suveran Pontif. In acest context a fost comis si atentatul asupra Papei, in 1981, despre care exista multe suspiciuni ca ar fi fost comandat de KGB. Desi Ioan Paul al II-lea a dorit foarte mult sa calatoreasca in Rusia, Biserica Ortodoxa Rusa - controlata de Kremlin si dupa destramarea URSS - s-a impotrivit neincetat acestei vizite, desi venirea Papei la Moscova ar fi reprezentat un pas important pe calea reunificarii crestinismului. Biserica Ortodoxa Rusa sustine ca se teme ca venirea unui Papa in Rusia ar creste numarul prozelitilor catolici in defavoarea numarului credinciosilor ortodocsi. De fapt, autoritatile de la Kremlin se tem ca venirea Papei le-ar diminua puterea si controlul pe care oficialii rusi le exercita asupra populatiei prin intermediul Bisericii Ortodoxe Ruse. Intai-statatorul Bisericii Ortodoxe a Rusiei, patriarhul Aleksei al II-lea, nu a catadicsit ieri sa isi exprime condoleante fata de decesul Papei Ioan Paul al II-lea. Cel care a semnat mesajul de regret fata de decesul Suveranului Pontif a fost mitropolitul Kiril, seful departamentului pentru relatii externe al Patriarhiei Rusiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.