Cea de-a treia editie a Galei Societatii Civile a acordat miercuri seara premiul special Campaniei ZIUA si Civic Media "Solidaritate pentru Delta Dunarii" - premiul special pentru campaniile care apara Delta Dunarii "de altii si de noi insine". Si ca
Cea de-a treia editie a Galei Societatii Civile a acordat miercuri seara premiul special Campaniei ZIUA si Civic Media "Solidaritate pentru Delta Dunarii" - premiul special pentru campaniile care apara Delta Dunarii "de altii si de noi insine". Si campania "Salvati Delta Dunarii" - Asociatia "Salvati Dunarea si Delta", Academia Catavencu a fost recompensata similar. Gala Societatii Civile a premiat cele mai bune proiecte de implicare sociala derulate de organizatii neguvernamentale in 2004, in cadrul unei festivitati desfasurate pe scena Teatrului National din Bucuresti, in fata a peste o mie de persoane. Reprezentantul Civic Media, seful departamentului de politica externa al ziarului ZIUA, Victor Roncea a declarat ca imparte acest premiu in primul rand cu colegii sai de la ZIUA si Civic Media si cu cele 150 de organizatii care s-au raliat initiativei, cat si cu zecile de mii de semnatari ai petitiei internationale pentru salvarea Deltei Dunarii. Victor Roncea a dedicat premiul si presedintelui Traian Basescu, care are misiunea de a duce pana la capat actiunea societatii civile si a stopa constructia canalului Bastroe.
Pentru aceasta editie au concurat 118 proiecte derulate de organizatiile non-guvernamentale in 2004. Cele opt sectiuni ale concursului au fost: "Educatie si Cercetare", "Arta si Cultura", "Apararea drepturilor individuale/colective", "Comportament civic si participare publica", "Sanatate", "Servicii sociale pentru categorii defavorizate", "Protectia mediului", "Dezvoltare economica si sociala".
La sectiunile "Educatie si cercetare" si "Arta si cultura", juriul a desemnat urmatorii castigatori: Asociatia Pro Ruralis Iasi ("Burse pentru elevi cu coeficient de inteligenta superior, provenind din medii sociale defavorizate din satele judetului Iasi") pentru prima categorie, si UNITER, cu proiectul "Vestigium - Memoria celor care au trecut", la cea de-a doua sectiune.
La sectiunea "Apararea drepturilor individuale/colective" a castigat proiectul "Pledoarie pentru demnitate" al Centrului de Resurse Juridice, iar la "Comportament civic si participare publica" a iesit invingatoare campania "Nu da spaga" a fundatiei Concept. Aceeasi campanie a primit si premiile pentru "Cea mai buna initiativa a societatii civile in 2004" si Premiul Special pentru actualitate si originalitatea mesajului civic.
La "Sanatate" si "Servicii sociale pentru categoriile defavorizate", membrii juriului au desemnat castigatoare campania "Farmacia mobila pentru zonele rurale izolate" a organizatiei Fundatia de Sprijin Comunitar, respectiv proiectul "Adapostul temporar - Casa din munte" al Asociatiei "Sprijiniti Copiii".
La sectiunile "Protectia mediului" si "Dezvoltare economica si sociala" premiile au revenit Asociatiei Kogayon pentru proiectul privind protectia mediului, "De la vis la realitate: Parcul National Buila - Vanturarita". Decernarea a starnit uralele tinerilor de la Kogayon, care nu se asteptau sa aiba un asemenea succes national. Pentru dezvoltare economica si sociala, castigator a fost desemnat Centrul de Asistenta Rurala, pentru proiectul "Noaptea Sanzienelor".
Mentiunea speciala a juriului pentru initiativa locala a fost acordata Grupului de initiativa reprezentat de Paraschiva Peloc, pentru proiectul "Vointa Aradeana 2004".
O serie de premii speciale au fost acodate proiectelor: Coalitia pentru un Parlament Curat (premiul special pentru provocarea clasei politice la reforma morala), Asociatia Pro Ruralis Iasi a primit de asemenea un premiu special, pentru consecventa, in vreme ce premiul special pentru solidaritate umana a revenit Fundatiei de Sprijin Comunitar (Farmacia mobila pentru zonele rurale izolate). Premiul special pentru "victoria in razboiul blitz pentru transparenta" a fost acordat Asociatiei pentru Protejarea si Promovarea Libertatii de Exprimare ("Jurnalistii au invins"), iar premiul special pentru inovatie in modernizarea sistemului medical a revenit Aliantei pentru lupta impotriva alcoolismului si toxicomanilor ("Educatia continua in domeniul adictiilor").
Un premiu special, pentru candoare si spirit civic, a fost acordat proiectului Ecogradinita, realizat de Grupul de initiativa format din Heretiu Maria, Heretiu Traian, Stavarachi Irina si Macovei Elena. Festivitatea de premiere a fost urmata de spectacolul de teatru "Hic Sunt Leones", in regia lui Dan Puric. Gala Societatii Civile s-a desfasurat in perioada 7-9 februarie sub Patronajul Delegatiei Comisiei Europene in Romania. Evenimentul este un proiect al agentiei Millenium Communications, iar organizatorul principal este Asociatia de Comunicare Ethos. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.