Lipsa ploilor de pe teritoriul României a afectat puternic culturile plantate încă din toamnă, acest lucru putând avea efecte mult mai grave decât pandemia.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a declarat că trei milioane de hectare din culturile însămânţate în toamnă sunt compromise în diferite grade.

„Din păcate, peste consecinţele pandemiei se suprapune şi o secetă extremă şi puternică în Dobrogea şi Moldova. Foarte multe dintre culturile însămânţate în toamnă – trei milioane de hectare de grâu, orz, orzoaică, rapiţă, sunt compromise în diferite grade. Ne vom gândi la măsurile de despăgubire şi de compensare a pierderilor fermierilor. Când vom termina monitorizarea în agricultură, am promis fermierilor că vom despăgubi toate pagubele provocate de secetă. Unde sunt pierderi de venit vom interveni concret cu sume sau măsuri care să îi ajute să repornească în agricultură şi industria alimentară”, a explicat Oros, citat de adevarul.ro

El a subliniat că nu există probleme legate de stocurile de alimente de bază. Sunt chiar surplusuri la unele produse - lapte, carne de vită, ouă, carne de pasăre, legume – din cauza schimbării comportamentului de cumpărare: „Fermierii nu au unde valorifica aceste produse, nu există cerere. E greu de spus ce să facă cu ele”, a mai adăugat ministrul.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis, miercuri, un comunicat prin care explică faptul că la nivelul solului, în cultura grâului de toamnă, s-a înregistrat secetă pedologică moderată și secetă pedologică puternică şi extremă.

„Pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, prezintă valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Moldova, Dobrogea, Banat şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei şi Olteniei", în timp ce rezervă de umiditate din sol "se situează în limite satisfăcătoare, în Maramureş, local în nordul şi nord-estul Transilvaniei, izolat în nordul Olteniei şi nord-vestul Munteniei”

Citeste si:
ANM: Trei județe, sub avertizări cod portocaliu de vreme severă....
ANM: Trei județe, sub...

„Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se înregistrează în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia, local în estul, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Banatului şi estul Olteniei”, mai avertizează ANM.


Despre autor:


Ultima actualizare: 23 Aprilie 2020 - 12 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.