Comisia de experti a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a stabilit ca fostul ministru al Internelor Petre Toba si primarul orasului Voluntari Florentin Pandele au plagiat in lucrarile de doctorat, membrii Consiliului General al CNATDCU urmand sa decida pana in 11 octombrie daca isi insusesc aceasta concluzie si recomanda retragerea titlurilor de doctor.

"Comisia de experti care a analizat sesizarile in cazul lui Petre Toba si al lui Florentin Pandele a concluzionat ca este vorba de un plagiat si a recomandat retragerea titlurilor de doctor. Pana in 11 octombrie, la ora 24.00, membrii Consiliului CNATDCU vor da un vot asupra raportului Comisiei de experti”, a declarat vineri, pentru News.ro, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei.

Presedintele Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, Viorel Barbu, a declarat pentru News.ro ca raportul Comisiei de experti a fost depus la Consiliul General al CNATDCU, iar membrii urmeaza sa voteze daca isi insusesc concluziile acestuia si propun Ministerului Educatiei retragerea titlurilor de doctor acordate lui Petre Toba si Florentin Pandele.

Daca verdictul final al CNATDCU va fi de plagiat, Petre Toba si Florentin Pandele vor putea contesta rezultatul in 14 zile de la decizie.

In 7 septembrie, Consiliul General al CNATDCU a respins rapoartele comisiilor de lucru care stabileau ca Petre Toba si Florentin Pandele nu au plagiat in lucrarile lor de doctorat si au decis sa fie constituita o noua comisie de experti, care sa dea un verdict. Vicepresedintele CNATDCU, Marius Andruh, preciza atunci ca au fost 29 de voturi impotriva celor doua rapoarte, doua in favoarea lor si noua abtineri.

"Cele doua rapoarte sunt incomplete, pe alocuri superficiale, argumentele prezentate nu sunt concludente si, din pacate, cu contradictii care genereaza confuzii periculoase pentru etica cercetarii stiintifice. De pilda, se recunoaste ca anumite pasaje si propozitii, pagini, sunt preluate din alte surse, dar nu sunt recunoscute ca plagiat. Unele concluzii pot fi periculoase pentru buna functionare a institutiei doctoratului la noi in tara”, spunea Andruh.

Citeste si:
Ce i-a cerut Gabriela Firea lui Marcel Ciolacu pentru a-și da...
Ce i-a cerut Gabriela Firea...

Comisia de lucru a CNATDCU stabilise ca fostul ministru al Internelor Petre Toba nu a plagiat in lucrarea de doctorat "Politia Romana - Forta de stabilitate si securitate. Optimizarea managementului cooperarii internationale in vederea combaterii amenintarilor neconventionale", sustinuta in 15 februarie 2011, la Universitatea Nationala de Aparare “Carol I”, sub coordonarea fostului chestor Anghel Andreescu.

Anterior, in 9 iunie, Universitatea Nationala de Aparare “Carol I” a trimis, la solicitarea Ministerului Educatiei, punctul de vedere privind lucrarea de doctorat a lui Toba, aratand ca, dupa analizarea lucrarii, concluzia a fost ca cercetarea stiintifica a acestuia “a fost utila”, intrucat “a cautat sa identifice modalitatile de actiune in domeniul cooperarii politienesti internationale”. Comisia de Etica a Universitatii “Carol I” a propus mentinerea titlului de doctor acordat in 2011 lui Petre Toba.

Citeste si:
Ministrul Educatiei va retrage titlurile de doctor detinute de...
Ministrul Educatiei va...

Jurnalista Emilia Sercan a scris, in noiembrie 2015, ca peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care Petre Toba a obtinut titlul de doctor in Stiinte Militare si Informatii sunt copiate ad litteram din lucrari de specialitate sau din referate postate pe internet, fara utilizarea ghilimelelor si fara a respecta normele nationale si internationale de citare in opere stiintifice.

In cazul lui Florentin Pandele, primarul orasului Voluntari, Comisia de Stiinte Militare, Informatii si Ordine Publica a CNATDCU a avizat, cu sase voturi din sapte, unul dintre membri fiind absent, raportul comisiei independente de lucru. Potrivit raportului, Pandele nu a plagiat in lucrarea sa de doctorat, cu titlul "Romania si noile provocari generate de integrarea europeana”.

Din grupul care a analizat teza de doctorat a lui Florentin Pandele au facut parte conferentiarul universitar Cristian Nita si conferentiarul universitar Veronica Mihalache, ambii de la Academia Nationala de Informatii, precum si profesorul universitar Claudiu Tupulan de la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza”.

Citeste si:
Emilia Șercan: ”Victor Ponta este în mod definitiv și irevocabil...
Emilia Șercan: ”Victor Ponta...

Potrivit sesizarii care a ajuns la CNATDCU, Pandele ar fi copiat in lucrarea sa de doctorat "Romania si noile provocari generate de integrarea europeana”, aproximativ o treime din continut. Presa a scris si despre cealalta lucrare de doctorat a lui Florentin Pandele, "Coordonate juridice si strategice privind navigatia maritima”, sustinuta in 2007 la Academia de Politie, sub coordonarea lui Ion Dascalu, ca ar fi fost plagiata din propria sa lucrare de licenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.