Social 21 Iunie 2014 15:54
Fostul sef al CNAS Cristian Busoi, a declarat, sambata, ca aproximativ 60% dintre bolnavii de cancer din Romania nu au acces adecvat la radioterapie, europarlamentarul precizand ca o solutie in acest sens ar fi ca statul sa acopere costurile acestei terapii.

Busoi a precizat ca bolnavii care au recomandare de radioterapie pot avea acces la aparate vechi sau pot fi nevoiti sa se inscrie pe liste de asteptare pentru a primi tratamentul.

"Dupa calculele celor de la nivel european, si intr-un fel seamana cu ceea ce estimam noi pe vremea cand eram la Casa de Sanatate, in jur de 60% din pacienti au in acest moment o problema de acces la radioterapie. Fie trebuie sa se duca in centre private, si cei mai multi evident nu-si pot permite, fie nu fac deloc radioterapie, fie merg in strainatate. Oricum, e clar ca sunt centre insuficiente si sper ca programul Bancii Mondiale, care inteleg ca a inceput, sa fie o buna oportunitate de a avea aparate noi in spitalele publice”, a spus fostul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate
(CNAS), dupa terminarea conferintei "Drepturile pacientilor bolnavi de cancer din Europa", ce a avut loc sambata, la Bucuresti.

Europarlamentarul PNL a adaugat ca trebuie gasita o formula, poate asemanatoarea cu cea aplicata in cazul dializei, ca statul sa plateasca costul real al radioterapiei centrelor private.

Astfel, sustine el, pacientii nu vor mai fi nevoiti sa plateasca nimic, iar costurile acestei terapii vor fi mai scazute, pentru ca va exista flux mai mare de pacienti.

"Romania are probleme importante in tratarea pacientilor de cancer. Accesul la radioterapie cred ca este cel mai scazut dintre toate tarile europene. Aici este o chestiune pentru care trebuie repede gasita o solutie, pentru ca pana la urma atunci cand sunt pacienti in stadiul de a face radioterapie, cei mai multi dintre pacienti chiar au o sansa de vindecare. (...) Medicamentele foarte scumpe, foarte inovative, pentru cazurile grave de cancer prelungesc supravietuirea, imbunatatesc starea, trebuie folosite, trebuie promovate, poate multe dintre ele nu vindeca, dar pacientii care au nevoie de
radioterapie de cele mai multe ori au o sansa de vindecare si neavand acces la radioterapie, e chiar o crima sa nu incerci sa gasesti solutii", a explicat Cristian Busoi.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Fostul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a adaugat ca, in Romania, exista peste 100.000 de bolnavi de cancer.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.