Maternitatile din tara nu au primit bani pentru ingrijirea bebelusilor prematuri, in conditiile in care Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana la mortalitate infantila.

Medicii mai multor maternitati din tara sunt nemultumiti ca nu au primit fondurile necesare achizitionarii de echipamente de ingrijire a bebelusilor nascuti prematur, materiale sanitare sau mentenanta, scrie evz.ro. Programul national de prevenire a mortalitatii infantile a fost integrat in cel de finantare a sectiilor de anestezie si terapie intensiva pentru adulti.

Toti managerii de spitale ar trebui sa comande materiale sanitare pentru sectiile de neonatologie dintr-o lista dedicata terapiei intensive pentru adulti. Multi manageri reclama insa ca banii nu sunt suficienti.

„Practic, ne-a luat banii cu care puteam tine in viata acesti nou-nascuti. Anul trecut, cel putin la nivelul maternitatii mele a fost vorba de o suma echivalenta cu 2 miliarde 200 de milioane bani vechi. Cu banii astia cumparam tot ceea ce e necesar pentru a tine in viata acesti copii. O sa fie o licitatie nationala, si pana cand va fi aceasta licitatie si noi vom putea accesa aceste materiale, vom trai cu ce vom avea”, a declarat Adrian Craciun, seful sectiei de neonatologie a spitalului Cantacuzino, citat de evz.ro.

Ce are de spus Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, in apararea institutiei pe care o reprezinta?

"Exista un program de terapie intensiva pe care urmeaza sa-l finantam pentru cazurile clinice. Fondurile exista, doar ca nu mai sunt pentru un mic program. Nimeni nu a innebunit sa faca asa, sa taie banii de la bebelusi", a declarat Raed Arafat pentru realitatea.net.

Acesta a precizat ca este vorba de temeri nejustificate si ca viata bebelusilor nu va fi pusa in pericol din lipsa de fonduri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.