Un grup de parlamentari vor introducerea unei suprataxe pentru supermarketurile care au un profit de peste 3 milioane de euro, potrivit unei initiative legislative depuse la Senat.

Contribuabilii care desfasoara activitati economice de natura supermarketurilor sunt obligati, pe langa plata impozitului de 16%, si la plata unei cote de impozit suplimentar in functie de valoarea venitului anual, astfel: 0,5% pentru suma ce depaseste 3 milioane de euro pe an, 1,2% pentru suma ce depaseste 50 de milioane de euro pe an, se arata in textul initiativei.

Aceasta este semnata de mai multi deputati independenti, la care se adauga 3 social-democrati, 2 liberali, 2 deputati PC si unul din UDMR.

''In timp ce o multime de comercianti mici au pus lacatul pe usa din cauza scaderii dramatice a vanzarilor, afacerile lanturilor de retail din Romania merg ca pe roti. Dupa inghesuiala de la casele de marcat se vede ca au succes. Romanii munces din greu in strainatate, trimit bani in tara, iar patronii acestor mega magazine din afara isi vand marfurile in Romania si isi duc profitul in tarile lor, platind taxe si impozite la fel ca micii comercianti din tara noastra. Suplimentar, ei percep de la furnizorii autohtoni o serie de taxe si comisioane pentru a primi, depozita si desface marfa'', argumenteaza parlamentarii.

Retail jobs

Ei propun si o intrebuintare pentru banii colectati, propunere care figureaza insa doar in expunerea de motive, nu si in textul legii, scrie MEDIAFAX.

''Cu banii colectati din aceasta suprataxa statul prin intermediul Ministerului Economiei demareaza programe care sa asigure cresterea ponderii micilor comercianti in vanzari cu amanuntul, punand astfel presiune pe preturile fixate de supermarketuri'', spun semnatarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.